Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης πραγματοποιεί δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής και τοπικής κοινωνίας για την οδική ασφάλεια. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση-ενημέρωση και θα απευθύνεται σε παιδιά-υποψηφίους οδηγούς της γ’ λυκείου των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, καθώς και στους πολίτες, με μια απογευματινή ενημέρωση ανοιχτή προς όλους.
Η δράση θα έχει διάρκεια από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες του σχολείου για τους μαθητές. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή απογευματινή δράση προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, στον εξωτερικό χώρο όπισθεν του ναού της του Θεού Σοφίας. Μετά τέλος του θεωρητικού μέρους του προγράμματος που θα λαμβάνει χώρα καθημερινά στην αίθουσα συσκέψεων του κτιρίου της Π.Ε. Ξάνθης, θα ακολουθεί το βιωματικό μέρος κατά το οποίο αξιοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό του ινστιτούτου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από βιωματικές διαδικασίες τους κινδύνους των δρόμων, τις συνέπειες λανθασμένων αποφάσεων και κακής συμπεριφοράς, τα λάθη που κάνουν οι οδηγοί στο δρόμο και τους κινδύνους που μπορούν αυτά να προκαλέσουν.
Στο πρόγραμμα, χρησιμοποιείται εξοπλισμός που αποτελείται από:
- Προσομοιωτή ανατροπής αυτοκινήτου: Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρ’ όλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής ανατροπής περνά με μεγάλη αμεσότητα μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης
- Προσομοιωτή πρόσκρουσης: Η συγκεκριμένη κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Ωστόσο, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας σε χαμηλές ταχύτητες (π.χ. εντός πόλης)
- Γυαλιά προσομοίωσης μέθης: Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πώς βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ σε διαφορετικές τιμές. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.