INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δραματικά στοιχεία για τα παιδιά στην Ελλάδα

Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και τη διαβίωση των παιδιών έχουν οι κοινωνικοικονομικές ανισότητες και οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν τη πορεία και στην ενήλικη ζωή τους.

Το 13% των παιδιών στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. ζει σε σχετική εισοδηματική φτώχεια και το ποσοστό αυξάνεται περισσότερο από 20% σε χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και οι Η.Π.Α. Ειδικά στην Ευρώπη, περισσότερο από το 10% των παιδιών με χαμηλό εισόδημα συνεχίζουν να ζουν σε στέγαση πολύ κακής ποιότητας. Στην Ελλάδα, το 10% των παιδιών μέχρι δεκαπέντε ετών αντιμετωπίζει στέρηση τροφής στο σπίτι του, όταν στον Ο.Ο.Σ.Α. το ποσοστό είναι 6% κατά μέσο όρο. Το 8,8% των παιδιών στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις αγαθών και το 46% εντοπίζει τις ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά στο σπίτι του. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 4% των παιδιών στην Ελλάδα δεν έχει internet στο σπίτι.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα για την υγεία των παιδιών στη χώρα μας, η πλειονότητα τη διατηρεί, ενώ απολαμβάνει και τη στήριξη της οικογένειάς του. Συγκεκριμένα, μόνο το 1,89% των παιδιών μέχρι δεκαπέντε ετών αντιμετωπίζει περιορισμούς στις δραστηριότητές του εξαιτίας προβλημάτων υγείας, ποσοστό 8,11% αναγνωρίζει ότι η υγεία του είναι μέτρια ή κακή, ενώ μόλις το 16% των παιδιών 11-15 ετών γυμνάζεται μέτρια ή έντονα τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα.

Και ενώ σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά (24,5%) είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, η βρεφική θνησιμότητα φτάνει το 3,7 ανά χίλιες γεννήσεις, όταν στην Ισλανδία η βρεφική θνησιμότητα είναι μόλις 1,1 τοις χιλίοις με την Κολομβία να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση με 17,3 τοις χιλίοις.

Αντίθετα, το 78% των παιδιών νοιώθει ότι έχει πλήρη υποστήριξη από την οικογένειά του σε επίπεδο ψυχοκοινωνικό, αν και το 86% των παιδιών θεωρεί τον εαυτό του επαρκή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Το 47,5% μάλιστα επιδεικνύει έντονη ωριμότητα και αναγνωρίζει ότι η εξυπνάδα του καθενός δεν αλλάζει. Το 63% των παιδιών θεωρεί ότι η ζωή του έχει νόημα και σκοπό, όμως μόνο το 30,5% των παιδιών δηλώνει ικανοποιημένα με τη ζωή του συνολικά.

Μόλις το 18% των νέων 15-29 ετών δεν απασχολούνται σε κάποια εργασία ή δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ ένα 6% των παιδιών μέχρι δεκαπέντε ετών είναι πρώτοι στα θετικά μαθήματα (μαθηματικά, φυσική, χημεία κ.α.).

Σχετικά άρθρα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το phishing

Super User

Τρία στα τέσσερα προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο

Super User

Σε “Γέφυρα” και “Babylon” σερβίρουν απολύσεις

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies