INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Δύο νέα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα ξανθιώτες”

Η περιοχή μας θρηνεί ακόμη δύο νεκρούς εργάτες, μετανάστες εργαζόμενους σε εταιρία επισκευής σιδηροδρομικών γραμμών στη Γερμανία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων.

Μετά τη σωρεία σοβαρών εργατικών ατυχημάτων στο νομό Ξάνθης, εκ των οποίων και τριών θανατηφόρων μέσα στο 2020, τα νέα εργατικά εγκλήματα στη Γερμανία έρχονται με τον χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι η υγεία, η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων συνολικά στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της, θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον καπιταλιστικό «παράδεισο», υγεία, ασφάλεια και ζωή των εργαζόμενων θεωρούνται κόστος, θυσιάζονται για τα κέρδη.

Η νομοθεσία χαλαρώνει, υπηρεσίες ελέγχου αποδυναμώνονται ή καταργούνται. Εργοδότες αθωώνονται για εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες εργατών. Εκατοντάδες δολοφονημένοι, ανάπηροι εργάτες σε ναυπηγεία, εργοστάσια, μεταφορές σε όλη την Ε.Ε. Χιλιάδες πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες.

Οι μετανάστες από την περιοχή μας -κυρίως από τη μειονότητα- ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Στα ναυπηγεία της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, όπου χρησιμοποιούνται στις πιο ανθυγιεινές εργασίες -κυρίως για αμμοβολές και νεροβολές- όπου την εργασία τους εκμεταλλεύονται ιδιωτικά γραφεία εργασίας από την Ελλάδα κάνοντας τον «νταβατζή» για μεγάλες εταιρίες των χωρών της Ε.Ε. Αξιοποιώντας την αυξανόμενη ανεργία, όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και όχι μόνο, «έριξαν» τα μεροκάματα στα τάρταρα αύξησαν την μαύρη εργασία και τις ώρες και μέρες απασχόλησης, φτάνοντας στο σημείο η εντατικοποίηση να χτυπήσει κόκκινο.

Εμείς οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε όπλα απέναντι στα όπλα που έχουν σηκώσει οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες των χωρών μας. Εμείς παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους σε γηγενείς και ξένους. Για εμάς είμαστε όλοι εργάτες και πρέπει να οργανωθούμε απέναντι σε αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, στα αφεντικά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να τους κάνουμε να φοβηθούν.

Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών, στήριξη και αποζημίωση των οικογενειών των σκοτωμένων συναδέλφων μας, συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όχι στα δουλεμπορικά, προστασία του εισοδήματος και της ζωής των μεταναστών εργατών στη Γερμανία και σε κάθε άλλη χώρα.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση του Σ.Ε.Κ. την Παρασκευή

Super User

Το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) για το προσφυγικό

Super User

Το Κ.Κ.Ε. Π.Α.Μ.-Θ. για τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies