INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Δύο νέα σοβαρά εργατικά ατυχήματα στην Ξάνθη”

Τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα συνεχίζονται στους εργασιακούς χώρους της Ξάνθης. Στις 4 Αυγούστου είχαμε δύο σοβαρά περιστατικά.

Ένα στον υποσταθμό του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., όπου σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές ερευνάται εάν ο παθών, ο τοπογράφος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη Γεώργιος Βάρκας 59 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία ή συνέβη κάποιο άλλο γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και από εκεί στο νοσοκομείο της Καβάλας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Το δεύτερο στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας των “Πλαστικών Θράκης”, όπου εργολαβικό συνεργείο έκανε τοποθέτηση panels και ο εργαζόμενος Αντώνης Βουβούκης 56 ετών από τη Δράμα, έπεσε από ύψος περίπου πέντε μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και αυτή τη στιγμή να έχει πολλαπλά κατάγματα, ενώ νοσηλεύεται κι αυτός στο νοσοκομείο της Καβάλας σε καταστολή.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους, ευχόμαστε να ξεπεράσουν τον κίνδυνο και γρήγορη ανάρρωση.

Τα εργατικά ατυχήματα στο νομό μας παίρνουν τον ρυθμό χιονοστιβάδας, αποτέλεσμα -όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει- των ελλιπών μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μετά τα τέσσερα θανατηφόρα ατυχήματα, δύο στο εργοτάξιο του “Άκτωρα” στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και δύο στη βιομηχανία της ΕλΒιΖ. Αναρωτιόμαστε αυτή την περίοδο στην Ξάνθη αν θα είναι πιο πολλά τα θύματα από τον CoViD-19 ή από τα εργατικά ατυχήματα.

Ανεξάρτητα εάν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι εργολαβικοί υπάλληλοι, αναλαμβάνουν υπεργολαβίες, ανεξάρτητα με την εργασιακή σχέση που έχουν, αναγκάζονται να δουλεύουν εντατικά κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί, παίζοντας καθημερινά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα. Υπογραμμίζουμε για μια φορά ακόμη ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης, είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Μιας ανάπτυξης που η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν. Για τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι πολλές φορές με την ίδια τη ζωή μας.

Έρχεται επίσης να επισφραγίσει η ίδια η ζωή με τον πιο τραγικό τρόπο τη θέση των δυνάμεων του ΠΑΜε (όπως εκφράστηκε από τους εκλεγμένους της Ε.Σ.Α.Κ.) στο διοικητικό συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης στις 31 Ιουλίου, όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες παρατάξεις της πλειοψηφίας του Ε.Κ.Ξ. (Ε.Κ.Ε. – πρώην Π.Α.Σ.Κ.Ε. και Δ.Α.Κ.Ε.) για τα εργατικά ατυχήματα στο νομό μας. Οι εργατοπατέρες του Ε.Κ.Ξ. λοιδορούσαν τις πρωτοβουλίες που πήραν πρωτοβάθμια σωματεία της Ξάνθης για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 25 Ιουνίου, αλλά και την επιτυχημένη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο εργοτάξιο του “Άκτωρα” στο Δημάριο Ξάνθης μετά από τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα και στην οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, των ίδιων των σωματείων που πρέπει να παίρνουν άμεσα θέση και να δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε τέτοια τραγικά γεγονότα, της μάχης που πρέπει να δίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς καθημερινά για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων κι όχι σε διαβήματα στα υπουργικά γραφεία και ανακοινώσεις που χαϊδεύουν τα αφτιά της μεγαλοεργοδοσίας. Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα που όπως αποδεικνύεται πρέπει να είναι συνεχής, σκληρός, γιατί η εκμετάλλευση των εργαζομένων ούτε διαλείμματα κάνει ούτε διακοπές πάει.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε

Σχετικά άρθρα

Απάντηση του ΣυΡιζΑ Ξάνθης στις ρατσιστικές και εμφυλιοπολεμικές κορώνες Ντινόπουλου

Super User

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε.(μ-λ) για τη Συρία

Super User

Ερώτηση για τις ζημιές στον ξανθιώτικο κάμπο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies