INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

64 χρόνια από τα εγκαίνια του φράγματος του Νέστου

Πέρασαν 64 χρόνια από την 25η Απριλίου του 1960, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε το φράγμα του Νέστου. Ας θυμηθούμε το γεγονός με μια ιστορική (για πολλούς και γραφική) «βουτιά» στον χρόνο, μέσα από το τότε δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου της Δράμας»:

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΦΙΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ – ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΦΟΣΙΩΣΕΩΣ, ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΝ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΟΧΘΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΗΣ – Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – Προερχόμενος εκ Τοξοτών Ξάνθης ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Καραμανλής, όπου ενεκαινίασε το υπό κατασκευήν μέγα φράγμα του Νέστου, δια του οποίου θα αρδευθούν συνολικώς 450 χιλ. στρεμ. ααφικνείται σήμερον και περί ώραν 12ην μεσημβρινήν εις την πόλιν μας.

Η πόλις και η ύπαιθρος θα υποδεχθούν με ειλικρινή αισθήματα αγάπης, στοργής και αφοσιώσεως τον Πρωθυπουργόν της Χώρας κ. Καραμανλήν δια το πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως εκδηλωθέν ενδιαφέρον αυτού υπέρ της θεραπείας αναγκών και επιλύσεως ζητημάτων του Νομού μας τα οποία ευρίσκοντο εν εκκρεμότητα από της απελευθερώσεως ακόμη της Δράμας εκ της δουλείας των Τούρκων. Διότι είναι γεγονός αναμφισβήτητον ότι όσα έργα εγένοντο εις τον Νομόν μας κατά τα τέσσαρα και ήμισυ χρόνια της διακυβερνήσεως της Χώρας από τον Καραμανλήν, δεν εγένοντο κατά την διαρρεύσασαν από το 1918 και εντεύθεν περίοδον της απελευθερώσεως.

Επίσης ουδείς δύναται να αμφιβάλη ότι τα καθ’ άπασαν την χώραν εκτελούμενα πάσης φύσεως και κοινής ωφελείας έργα θα αρχίσουν συντόμως να αποδίδουν και να ανταποκρίνωνται πλήρως εις τους σκοπούς δια τους οποίου και εκτελούνται. Άλλωστε αυτό φοβίζει και τρομάζει και την αντιπολίτευσιν, το ότι δηλαδή εάν ο Καραμανλής διανύση την τετραετίαν της κοινοβουλευτικής του περιόδου, την λήγουσαν τον Μάιον του 1962, θα καταστή άτρωτος από τα δημαγωγικά και δημοκοπικά κηρύγματα και τα δηλητηριώδη βέλη των ανθρώπων της κακεντρεχίας, της εμπαθείας και του μίσους, οι οποίοι και κατ’ ιδίαν αναφωνούν το «Ουκ εα με καθεύδειν τα του Καραμανλή τρόπαια».

Εις όλας τας Κοινότητας και τα χωρία του Νομού μας, από ημερών κατηρτίσθησαν επιτροπαί υποδοχής του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων δια συνοπτικών σημειωμάτων των τα οποία θα συγκεντρώση ο συνοδεύων τον κ. Πρωθυπουργόν Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Κούτος θα ενημερώσουν τον κ. Πρόεδρον επί της εν γένει καταστάσεως των Κοινοτήτων των.

Όσον αφορά τον καπνικόν, οι λογικώς και αντικειμενικώς και υγιώς σκεπτόμενοι καπνοπαραγωγοί εκδηλώνουν την ικανοποίησιν των, δια τα εφέτος ληφθέντα και εγκαίρως εξαγγελθέντα υπό της Κυβερνήσεως μέτρα, διότι ως δηλώνουν και διακηρύττουν, εάν δεν ελαμβάνοντο και δεν ανεκοινούντο τα μέτρα αυτά το καπνεμπόριο εκμεταλλευόμενο την υποτίμησιν της τουρκικής λίρας έναντι του δολλαρίου, θα έσπανε απιστεύτως τας τιμάς των καπνών, δημιουργούν σκόπιμον και τεχνικόν πανικόν μεταξύ των καπνοπαραγωγών.

Εκ παραλλήλου οι καπνοπαραγωγοί μας οι καλοί και νοικοκυραίοι καπνοπαραγωγοί, λαμβάνοντες γνώσιν, είτε από ραδιοφώνου, είτε δια των εφημερίδων των υπογραφομένων μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και πολλών ξένων κυβερνήσεων νέων εμπορικών συμβάσεων με βάσιν πάντοτε την κατά σεβαστόν ποσοστόν εξόφλησιν της αξίας των εισαχθησομένων εις την χώραν μας ειδών, με γεωργικά προϊόντα & προπαντός με καπνά, εκδηλώνουν την ικανοποίησιν των και απροκαλύπτως δηλώνουν ότι η Κυβέρνησις Καραμανλή, καταβάλλει κάθε δυνατήν προσπάθειαν προωθήσεως των καπνικών αποθεμάτων εις την διεθνή καπναγοράν και δια την οριστικήν ρύθμισιν του καπνικού μας προβλήματος.

Ο λαός της Δράμας και της υπαίθρου θα σπεύση σήμερον έμπλεος χαράς να υποδεχθή με ειλικρινή αισθήματα αγάπη το εκλεκτόν τέκνον της Μακεδονίας και να διαδηλώση με την ευκαιρίαν αυτήν και πάλιν την εμπιστοσύνην του προς τον άξιον Κυβερνήτην, τον δημιουργικώτερον σκαπανέα της πορείας της χώρας προς την ευημερίαν που αναφέρει η Ελληνική Ιστορία και τον θεμελιωτήν του καλλιτέρου μέλλοντος της Πατρίδος μας.

Σχετικά άρθρα

“Ουκ εν τω πολλώ το ευ” – Έρευνα για τα παιχνίδια

Super User

Καρνάβαλος και εκλογές

Super User

Λαβύρινθος θα κατασκευαστεί γύρω από το λιμάνι του Πειραιά για έξτρα ταλαιπωρία των ταξιδιωτών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies