INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Εγκληματική αδιαφορία

Στις 31 του Γενάρη, ενώ ο κοροναϊός έκανε ήδη θραύση στην Κίνα και ο Π.Ο.Υ. είχε αναγκαστεί -πριν από μια μέρα- να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο» (όταν ο Π.Ο.Υ. κάνει μια τέτοια κίνηση, τα πράγματα είναι πάντοτε χειρότερα), ο Κικίλιας μαζί με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ. Αρκουμανέα (οικονομολόγος-μάνατζερ είναι, όχι γιατρός) επισκέφτηκαν τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου και βγαίνοντας έκαναν δηλώσεις. Οι δηλώσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας (εδώ). Έχουν «σουλουπωθεί», όπως θα δούμε, όμως και πάλι είναι ενδεικτικές της εγκληματικής αδιαφορίας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε την απειλή μιας επικίνδυνης πανδημίας.

Ο Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι «εμείς ως υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη», σύστησε «ψυχραιμία, πιστή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί προς όλες τις πλευρές» και παρακάλεσε «για εγκράτεια σε σχέση με τη μετάδοση των ειδήσεων που έχουν να κάνουν με τον ιό» διότι «η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη». «Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων» έλεγε ο Κικίλιας, «ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά».

Τι εφάρμοζαν τότε; Τίποτα απολύτως. Η λογική τους ήταν «μια γριπούλα είναι, θα περάσει» όπως είπε ο Αρκουμανέας, που διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα» και είναι βασικό το ότι «οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη». Διόρθωσε μάλιστα τον Κικίλια, που είχε πει ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία» (η διαφορά ανάμεσα στον πανικό και την ανησυχία είναι τεράστια στη γλώσσα μας). Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία; Διότι, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, «είναι μια λοίμωξη με μέτρια μεταδοτικότητα χαμηλή θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι»!

Στην πραγματικότητα, ο Αρκουμανέας ήταν πιο απροκάλυπτος. Όπως μπορείτε να ακούσετε ζωντανά στο διαδίκτυο (εδώ), είπε επί λέξει: «Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα, με μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή κάποια ανησυχία»!

Κανονικά, και ο Αρκουμανέας και ο Κικίλιας θα έπρεπε ήδη να έχουν εκδιωχτεί από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και την κυβέρνηση, αντίστοιχα. Ο Μητσοτάκης δεν τους έδιωξε, γιατί στην πραγματικότητα δικές του εντολές εκτελούσαν. Από το Μαξίμου βγήκαν όταν έκαναν αυτές τις εξωφρενικά εγκληματικές δηλώσεις, είναι κατά συνέπεια δεδομένου πως ό,τι είπαν είχε συμφωνηθεί με τον Μητσοτάκη.

Ποια ήταν η επίσημη κυβερνητική θέση στις 31 του Γενάρη, μια μέρα μετά την κήρυξη παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης (ένα βήμα πριν από την πανδημία) από τον ελεγχόμενο από τις αστικές κυβερνήσεις Π.Ο.Υ.; Η απόλυτη μακαριότητα. Ο ιός «μπορεί και να έρθει κάποια στιγμή» στην Ελλάδα, αλλά εμείς «είμαστε πανέτοιμοι». Εξάλλου και να έρθει, δεν τρέχει και τίποτα, μια… γριπούλα είναι, με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα. Λες και ο ιός θα… το έκοβε με τα πόδια από τη Γουχάν για να έρθει στην Ελλάδα. Λες και δεν ήταν δεδομένη η πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού, που σημαίνει ότι θα ερχόταν μέσω ταξιδιωτών από το εξωτερικό, στους οποίους θα έπρεπε αμέσως να επικεντρωθεί ο κρατικός μηχανισμός προστασίας. Πράγμα που φυσικά δεν έκανε για τις επόμενες σαράντα μέρες, όταν άρχισαν να παίρνονται κάποια μέτρα.

Προς τι αυτά τα χοντροκομμένα ψέματα; Προς τι η συνειδητή παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού; Μία απάντηση υπάρχει: ένας σωστά πληροφορημένος λαός αρχίζει να έχει απαιτήσεις. Οι οποίες φυσικά δεν είναι πανικός (ακόμα κι όταν κάποιες απ’ αυτές έχουν το στοιχείο της υπερβολής), αλλά κοινωνικά νόμιμες απαιτήσεις ενός λαού που προσπαθεί να προστατεύσει την υγεία του. Αυτές τις απαιτήσεις θέλησε να αποφύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να μην διαταράξει την «κανονικότητα» του ελληνικού καπιταλισμού. Τις συνέπειες αυτής της συνειδητής εγκληματικής αδιαφορίας βιώνει ο ελληνικός λαός.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Φαρμακερό «καρφί» της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Αλέξανδρο Κοντό

Super User

Προς “Ριζοσπάστη”: Καλό το τσιγαράκι, ε;

Super User

Αχόρταγοι εφοπλΗστές

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies