INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί της Ξάνθης για αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές

Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Ξάνθης

Αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Πριν από δύο χρόνια το σωματείο ομόφωνα αποφάσισε την αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΥΣ). Ο κλάδος ανταποκρίθηκε με συντριπτικά ποσοστά 93%-95% αποχής. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική ήττα, το υπουργείο και η κυβέρνηση, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για διάλογο με τους εκπροσώπους μας, έδειξαν το πιο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πρόσωπο. Ενδεικτικά:
• αλλαγή του νόμου για τα ΥΣ, με δοτούς αιρετούς και περαιτέρω μείωση του ρόλου των αιρετών, καταργώντας τους, ανάμεσα σε άλλα, από τα συμβούλια επιλογής στελεχών!
• λυσσαλέες δικαστικές προσφυγές ενάντια στην απεργία αποχή,
• εισαγωγή νέου εργασιακού πλαισίου και θεσμών που οδηγούν στον ασφυκτικό έλεγχο και την καθυπόταξη του κλάδου…
Σε τρεις εβδομάδες καλούμαστε να συμμετάσχουμε στις εκλογές για τα νέα ΥΣ με υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία, χωρίς να έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ στο νομικό πλαίσιο. Το γεγονός ότι δεν συντρέχει υγειονομικός λόγος και ενώ έχουν γίνει δια ζώσης εκλογές για ΥΣ σε άλλες υπηρεσίες, πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για τις προθέσεις του υπουργείου. Άλλη μία τακτική ελέγχου του κλάδου και διάλυσης κάθε συλλογικότητας.
Οι εύλογοι προβληματισμοί που είχαν προκύψει για τη διαβλητότητα της διαδικασίας κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, εξακολουθούν να υπάρχουν:
• δεν διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία αυτού που ψηφίζει, εφόσον η εφορευτική επιτροπή βρίσκεται μακριά από το χώρο ψηφοφορίας.
• η δυνατότητα στην/στον ψηφοφόρο να ψηφίζει όσες φορές θέλει, άρα να αλλάζει την ψήφο της/του με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, ακυρώνοντας την προηγούμενη ψήφο,
• ο ρόλος της εφορευτικής επιτροπής είναι μόνο η επιβεβαίωση (και όχι η καταμέτρηση), ενός αποτελέσματος που εξάγεται από έναν υπολογιστή χωρίς να προβλέπεται ο αποκλεισμός των εξωτερικών παρεμβάσεων.
Η συμμετοχή μας σε εκλογές χωρίς την αλλαγή του νομικού τους πλαισίου, άρα και της μεθόδου διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, νομιμοποιεί τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες.
Ως ΣΑΚΕ θεωρούμε τεράστιο λάθος την άνευ όρων υποχώρησή μας στις κυβερνητικές επιταγές σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν δια ζώσης με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και εφορευτικής επιτροπής.
Ασφαλώς και οι εκπαιδευτικοί, ειδικά οι νεώτερες/οι, χρειαζόμαστε τους εκπροσώπους μας στα ΥΣ για να ελέγχουν την τήρηση του νόμου. Σε καμιά περίπτωση δεν απεμπολούμε τη συμμετοχή μας στα ΥΣ, το αντίθετο μάλιστα. Θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου μαζί με την αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων μας σε τρεις και τις δια ζώσης εκλογές μετά από Γενικές Συνελεύσεις. Το διακύβευμα όμως απέναντι στα ζητήματα που δημιουργεί η χειραγωγήσιμη ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι κρίσιμο.
Η προστασία των εκπαιδευτικών, στο μεταξύ, από τις κάθε είδους αυθαιρεσίες εξασφαλίζεται μέσα από την προστασία και ενδυνάμωση του σωματείου μας και της ομοσπονδίας. Η δράση του σωματείου πρέπει και μπορεί να είναι τέτοια που να στηρίζει τον κλάδο, να αναδεικνύει τα προβλήματα και να πιέζει για λύσεις, γεγονός που το πράξαμε την προηγούμενη περίοδο για όσα περιστατικά ενημερωθήκαμε. Η δύναμή μας είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων/ουσών, οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ.
Ως παράταξη θεωρούμε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής που έδωσε η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου ακυρώνεται με τη συμμετοχή μας στις εκλογές για τα ΥΣ κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Επομένως,
• δε θα συμμετάσχουμε στις εκλογές για τα ΥΣ όσο ισχύει ο νόμος αυτός ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι άλλες παρατάξεις.
• Προτείνουμε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα ΥΣ.
• Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συνεχίσει να διεκδικεί την αύξηση και την αναβάθμιση της συμμετοχής των εκλεγμένων δημοκρατικά αιρετών στα ΥΣ και να κηρύξει αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές, έστω και τώρα, μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει τη δια ζώσης διενέργειά τους.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ (Υ.Σ.) – ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ! 

ΤΩΡΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΜΕ – ΣΤΟ 95% ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΧΕ ΤΟ 2020!

Το ΥΠΑΙΘ και η Κεραμέως επιμένουν στον δρόμο του αυταρχισμού, του ελέγχου και της χειραγώγησης των σωματείων. Προχωρούν σε ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία για τα Υ.Σ. χωρίς καν το πρόσχημα της πανδημίας. Επιδιώκουν να ελέγξουν, να χειραγωγήσουν και να νοθεύσουν το αποτέλεσμα, να επιβάλουν «αιρετούς» του χεριού τους. Να γενικεύσουν την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη και στα σωματείασε ακόμα πιο εκτρωματική μορφή! Ανοίγουν και νέα μονοπάτια με την απόφαση της Υπ. Παιδείας (10/10/2022) όπου ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ στις εφορευτικές επιτροπές να έχουν πρόσβαση ακόμα και στις εκλογικές καταστάσεις και τις καταστάσεις ψηφισάντων (!!). Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία που καθιστά τις εφορευτικές επιτροπές διακοσμητικές, δεν υπάρχει ούτε τυπικά πια η δυνατότητα να ξέρει κάνεις ποιοι και πόσοι ψήφισαν. Κάποτε ψήφιζαν και τα δέντρα τώρα μάλλον θα ψηφίσουν και τα πληκτρολόγια των διευθύνσεων εκπαίδευσης!

Εδώ και δύο χρόνια ο κλάδος δίνει μια υπερήφανη μάχη για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, για να κρατήσει τα σχολεία όρθια, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», κόντρα στον αυταρχισμό και τις άδικες δικαστικές αποφάσεις. Σε αυτόν τον αγώνα στοχεύει το ΥΠΑΙΘ, επιδιώκει να πάρει ρεβάνς απέναντι στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς, απέναντι στο 95% της αποχής του 2020! Θέλουν να μας λυγίσουν, να μας γονατίσουν για να ανοίξουν τον δρόμο στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, για να τσακίσουν τις ζωές μας, για να μη μπορούμε να αντιδράσουμε ενάντια στους παγωμένους μισθούς, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια!

Δε θα τα καταφέρουν! Για μια ακόμα φορά «θα φάνε τα μούτρα τους»!

Εδώ και μέρες, οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, υποστηρίξαμε τη μοναδική πρόταση που, σε αυτή τη φάση, υπερασπίζει τη λειτουργία και τη φυσιογνωμία των Σωματείων, για «δια ζώσης εκλογές με ευθύνη των Ομοσπονδιών και των Σωματείων για την ανάδειξη αιρετών και την απαίτηση ορισμού τους στα Υ.Σ.».

Η συγκεκριμένη  πρόταση ήταν και είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει ότι α) θα γίνουν δια ζώσης εκλογές, β) θα διεκδικήσουμε να επανέλθουν οι αιρετοί στα Υ.Σ. γ) θα γίνει κουρελόχαρτο η επιδίωξη του ΥΠΑΙΘ για ηλεκτρονικές εκλογές δ) θα αποτελέσει ηχηρό χαστούκι στην προσπάθεια να βάλουν χέρι στη λειτουργία των σωματείων. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗ.ΣΥ/ΠΕΚ και στην πράξη υπονομεύθηκε από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και των Παρεμβάσεων. Χρειάζεται να προβληματιστεί κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα ειδικά για τη στάση δυνάμεων που στα λόγια είναι με τα σωματεία και τον κλάδο αλλά στην πράξη δεν τα εμπιστεύονται. Ο καθένας, στον βαθμό που του αναλογεί, έχει τις δικές τους ευθύνες!

Στόχος όλων όσοι ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στις ηλεκτρονικές εκλογές της Κεραμέως δεν είναι η υπεράσπιση του αιρετού, αν ήθελαν κάτι τέτοιο θα στήριζαν την πρόταση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών. Αυτό είναι το πρόσχημα. Κάνουν κεντρική πολιτική επιλογή στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής για τη χειραγώγηση του κινήματος, στέλνουν μήνυμα ανακωχής σε μια περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα. Πετούν την μπάλα στην εξέδρα σε μια κρίσιμη στιγμή για το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα που κρίνεται η δυνατότητα ακύρωσης στην πράξη των αντιλαϊκών νόμων, χωρίς αναμονή, χωρίς προσμονή κυβερνητικών λύσεων από τα πάνω.

Η ΔΑΚΕ κάνει κεντρική επιλογή στήριξης της κυβέρνησης, στρατεύεται ενεργά στην υπεράσπιση της πολιτικής σε μια κρίσιμη στιγμή μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα με την οργή μέσα στον λαό να σιγοβράζει.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ρίχνουν «νερό στο μύλο» της κυβέρνησης, επιχειρούν να κλείσει άρον – άρον κάθε αγωνιστικό μέτωπο αντιπαράθεσης, κάθε ρωγμή μέσα στο κίνημα (όπως έκαναν και το 2021 με την απεργία των 100.000 για την αξιολόγηση). Καλλιεργούν την παραλυτική αναμονή των βουλευτικών εκλογών, των ψεύτικων ελπίδων, την απάτη ότι η λύση στα προβλήματα μας θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, σε όλα τα ζητήματα δίνουν το μήνυμα της συνέχισης και αποδοχής των αντιλαϊκών νόμων π.χ. για πρώτη φορά οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ./ΠΕΚ- ΔΙΚΤΥΟ/ΣΥΝΕΚ σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τάχθηκαν υπερ των ηλεκτρονικών εκλογών(!). 

Για μια ακόμη φορά, σε μια κρίσιμη στιγμή για το κίνημα, ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Με την αταλάντευτη στάση τους, ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ να μη σηκώσουν κεφάλι και να «πιαστούν στη φάκα», έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις οι οποίες κάθε μέρα παίρνουν διαζύγιο από τον κλάδο, μακριά από τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, τη στιγμή που κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ μας σέρνουν στα δικαστήρια, μας λοιδορούν και μας στοχοποιούν, με ευθύνη των δυνάμεων της ΔΑΚΕ, της  ΔΗΣΥ – ΠΕΚ και του ΔΙΚΤΥΟΥ – ΣΥΝΕΚ, να οδηγηθεί ο  κλάδος σε υποταγή στις αντιλαϊκές ορέξεις της κυβέρνησης, να πάει «ως πρόβατο επι σφαγή»!!

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι, δεκάδες Σύλλογοι και ΕΛΜΕ παίρνουν μαζικά αποφάσεις καταδίκης των ηλεκτρονικών εκλογών. Αυτό το κύμα πρέπει να φουντώσει τις επόμενες μέρες, να δυναμώσει το ρεύμα καταδίκης των σχεδιασμών του ΥΠΑΙΘ και όλων όσοι θα επιλέξουν να βάλουν πλάτη.

Το δίλημμα σήμερα δεν είναι απλά η εκλογή αιρετού! Το διακύβευμα σήμερα είναι αν θα σταθούμε όρθιοι, χωρίς υποχωρήσεις απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης! Αν θα αντιτάξουμε ένα κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί, χωρίς να περιμένει «σωτήρες», που θα βάζει στο επίκεντρο του αγώνα αιτήματα που να καλύπτουν τις ανάγκες μας!

Τώρα είναι η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα, οι Σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ. Να ακυρώσουν με την μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία τα σχέδια της κυβέρνησης. Να απομονώσουν μέσα στα σωματεία αυτούς που θα καλέσουν σε ηλεκτρονική ψήφο και θα επιλέξουν την «καρέκλα» απέναντι στο συλλογικό συμφέρον του κλάδου.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών δηλώνουμε ότι:

Δε θα καταθέσουμε σε κανένα επίπεδο (ΚΥΣΠΕ-ΔΕ/ΑΠΥΣΠΕ-ΔΕ/ΠΥΣΠΕ-ΔΕ) πουθενά σε όλη την Ελλάδα ψηφοδέλτιο στο Υπουργείο. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία, όπου είναι δυνατό, οι τοπικοί σύλλογοι και ΕΛΜΕ να υλοποιήσουν την πρόταση για δια ζώσης εκλογές. Με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται, αυτή μας η επιλογή αποτελεί μονόδρομο απέναντι στη στάση του ΥΠΑΙΘ και στοιχείο κλιμάκωσης της προσπάθειας να ηττηθεί ο σχεδιασμός του.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε στις ηλεκτρονικές εκλογές στις 5/11 να υπάρχει μαζική, αποφασιστική αποχή του κλάδου από την διαδικασία. Η μάχη της αποχής αποκτά χαρακτήρα υπεράσπισης των σωματείων μας αλλά και του δικαιώματος της ελεύθερης βούλησης. Δηλαδή να αποφασίζουμε εμείς τον τρόπο που θα εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας.

Θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τα ίδια τα σωματεία να πάρουν «στις πλάτες τους» την ευθύνη της παρέμβασης στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Η διαδικασία που θα στηθεί ανάμεσα στο ΥΠΑΙΘ και όσους τελικά πάρουν μέρος δεν μπορεί να δώσει και δεν θα δώσει γνήσιους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή κάθε συνδικαλιστική δύναμη, κάθε συλλογικότητα ή μεμονωμένο συνδικαλιστή που αντιλαμβάνεται το διακύβευμα αυτών των εκλογών να πάρει θέση με την πλευρά των εργαζομένων και όχι του ΥΠΑΙΘ.

Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε μαζικά! Ενάντια στα κελεύσματα για προσαρμογή, σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά για να στρέψουμε τη βαρυχειμωνιά σε όλους αυτούς που θέλουν να παγώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας!!

Σχετικά άρθρα

Πρόσκληση της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης

Super User

“Η βαρβαρότητα των μνημονιακών περικοπών δεν έχει τέλος!”

Super User

Συνάντηση του Δ.Σ.Ξ. με αναπληρωτές

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies