INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ενημέρωση από την Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου πενταμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο “Ασημακοπούλου” που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Καβάλας. Εκεί ζουν 930 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πεντακόσιοι ανήλικοι και τριακόσια παιδιά, από τα οποία ελάχιστα φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το στρατόπεδο βρίσκεται κάτω από τη διοίκηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι πρόσφυγες μένουν σε κτίρια προκατ. Όσο πολυμελής και αν είναι μία οικογένεια, της διατίθεται μόνο ένα δωμάτιο. Στο χώρο υπάρχει μόνο μία δομή, όπου απασχολείται μία κοινωνική λειτουργός που προφανώς αδυνατεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ογδόντα νηπίων. Υπάρχει επίσης ένας γιατρός για όλον αυτό τον κόσμο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού για να σε δει μετά από ένα-δυο μήνες, ενώ η επικοινωνία με τους ασθενείς είναι δύσκολη λόγω του ότι δεν υπάρχει διερμηνέας.

Η στέρηση του Α.Μ.Κ.Α. από τους πρόσφυγες, που ήταν από τα πρώτα ρατσιστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ., κάνει ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση αυτών των ανθρώπων στο αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας. Οι διαδικασίες ασύλου είναι πολύ χρονοβόρες, αφού υπάρχει μόνο ένας δικηγόρος στην Αλεξανδρούπολη και πολλοί είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Τα χρήματα που παρέχονται από τους διεθνείς οργανισμούς για την κάλυψη βασικών αναγκών είναι πολύ λίγα (150 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικα και πενήντα για κάθε παιδί -μέχρι δύο παιδιά, για το τρίτο και μετά δεν παίρνεις τίποτα- που μ’ αυτά πρέπει να φροντίσουν για τα έξοδα διατροφής, μετακίνησης, για ρούχα, φάρμακα, για όλα), κάτι που θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει κανείς βλέποντας τα μικρά παιδιά να παίζουν ξυπόλητα με τις πέτρες και τα χώματα, φορώντας μόνο ένα ζευγάρι παντόφλες.

Όταν αντιληφθήκανε την παρουσία μας, γυναίκες και άνδρες από κάθε γωνιά του καμπ, μας πλησίασαν για να μοιραστούν μαζί μας τα προβλήματά τους και για να διαβάσουν το κάλεσμα της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. για τις 21 Μάρτη στη γλώσσα τους.

Απαιτούμε όλα τα παιδιά να γραφτούν στα σχολεία. Απαιτούμε να μαγειρεύουμε το φαγητό μας και όχι φαγητό από καντίνες και από τράπεζες τροφίμων που δεν τρώγεται. Απαιτούμε την απαραίτητη φροντίδα από το ελληνικό κράτος. Μόνιμο προσωπικό στα στρατόπεδα, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές, διερμηνείς, τεχνικούς κι επιστάτες δημοτικούς υπαλλήλους.

Σε κάθε στρατόπεδο φτιάχνουμε επιτροπές για να ακουστεί η φωνή μας. Άσυλο για όλους! Ανοίξτε τα σύνορα! Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης! Σπίτια μέσα στις πόλεις! Συμμετέχουμε στη Διεθνή Κινητοποίηση Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 21 Μάρτη. Σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία (και την Ασία) βγαίνουμε στους δρόμους για τα δικαιώματα των προσφύγων!

Βάζουμε λεωφορεία που αναχωρούν το Σάββατο το πρωί στις 21 Μάρτη για τους τόπους των διαδηλώσεων και επιστρέφουν το ίδιο βράδυ στα στρατόπεδα. Ζητάμε οικονομική ενίσχυση για να ναυλώσουμε λεωφορείο που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες από το στρατόπεδο “Ασημακοπούλου” στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης για να διαδηλώσουμε μαζί στις 21 Μάρτη στην Ξάνθη!

Απευθύνουμε έκκληση για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο “Ασημακοπούλου”:

  • Κάλτσες, παπούτσια (για παιδιά και ενήλικες)
  • Ρούχα, μπουφάν
  • Παυσίπονα, αντιπυρετικά
  • Πάνες (για τα μωρά)
  • Σερβιέτες.

Επικοινωνία: 6936 851190 (Δώρα).

Σχετικά άρθρα

“Για τον θάνατο του συντρόφου Εφέντη Μεχμέτ”

Super User

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κ.Κ.Ε. στην Ξάνθη

Super User

Ο ΣυΡιζΑ Ξάνθης για Ε.Ρ.Τ. και ΕΡα Κομοτηνής

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies