INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Ας μιλήσουμε για τον ΕνΦΙΑ: ο ορισμός της κατά ΣυΡιζΑ ταξικής φορολόγησης

Είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί την άμεση κατάργηση του ΕνΦΙΑ (και μάλιστα από το 2015) και την αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς ποτέ να προσδιορίσει τι σημαίνει μικρή και μεγάλη ιδιοκτησία.

Άλλο τόσο είναι επώδυνα πασίγνωστο, ότι ο ΣυΡιζΑ συμφώνησε με τα αφεντικά της ευρωζώνης (και ρητά συμπεριέλαβε στο τρίτο πεντακομματικό μνημόνιο), όχι μόνο στη διατήρηση του ΕνΦΙΑ, αλλά και στην είσπραξη μέσω αυτού, του ίδιου ποσού με το 2014, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, κοντά στο 5% των συνολικών κρατικών εσόδων.

Πώς αλήθεια δικαιολογούν τη μη κατάργηση του ΕνΦΙΑ; Μα στηριζόμενοι στα στοιχεία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου! Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν στην Ελλάδα 5.569.336 ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και οικοπέδων εντός αντικειμενικού προσδιορισμού), με τη συνολική αξία των ακινήτων αυτών να φθάνει στα 520,49 δισ. ευρώ. Εδώ δεν συμπεριλαμβάνονται αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου οικόπεδα κλπ. Με απλή ανάγνωση του σχετικού πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, βλέπουμε ότι: 550.000 ιδιοκτήτες δηλαδή σχεδόν το 10% του συνόλου, κατέχουν ακίνητα αξίας στο 50% σχεδόν της συνολικής αξίας των ακινήτων (237 από τα 520 δισ.). Οι υπόλοιποι 5.000.000 ιδιοκτήτες δηλαδή σχεδόν το 90% του συνόλου, κατέχουν ακίνητα αξίας στο υπόλοιπο 50% σχεδόν της συνολικής αξίας των ακινήτων (282 από τα 520 δισ.).

Η λογική λοιπόν της παράταξης “ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ” είναι απλή: Αν απαλλάξουμε ή έστω ελαφρύνουμε ριζικά το φορολογικό βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας του 90%, μιας και το νούμερο/στόχος των 2,65 δισ. από τον ΕνΦΙΑ είναι αδιαπραγμάτευτο, τότε πολύ απλά θα πρέπει να επιβαρυνθεί ριζικά η μεγάλη ιδιοκτησία και αυτό όπως φαίνεται είναι αδιανόητο για την «αριστερά της ΕΕ και των μνημονίων». Και τότε πώς θα βρεθούν τα χρήματα; Δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί ακόμη κάποιος μαγικός τρόπος να είναι «και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος». Συνεπώς, ο ΕνΦΙΑ δε δύναται να καταργηθεί… Και φυσικά θα πρέπει να τον πληρώσει κατά βάση αυτό το 90%.

Αν πρέπει να προσκυνούνται και να υπηρετούνται στην ακλόνητη θέση τους οι άρχοντες του χρήματος και της μεγάλης ιδιοκτησίας, τότε εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες και λοιποί, θα πρέπει να γονατίσουν μέχρι θανάτου. Και αυτό το λένε «εθνική πολιτική», ακριβώς για να κρύψουν το γεγονός ότι πρόκειται για ωμή, ιδιοτελή, πρόστυχη ταξική πολιτική υπέρ των κηφήνων.

Όταν αυτά είναι τα νούμερα και τα δεδομένα, καταλαβαίνει κανείς τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνώντες, τα παπαγαλάκια τους, μα και οι «αριστεροί» απολογητές της αθλιότητας, εξανίστανται κάθε φορά που γίνεται λόγος για εργατική τάξη και φτωχολογιά ή για μεγάλο κεφάλαιο και μεγάλη ιδιοκτησία, κάνοντας λόγο για “ξύλινη γλώσσα” και “υπεραπλουστεύσεις”. Αυτό τους συμφέρει, αυτό κάνουν. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί εκ των θυμάτων, αναπαράγουν με το δικό τους στόμα επιχειρήματα των θυτών, νομίζοντας πως τα σκέφτηκαν μόνοι τους και γίνονται έτσι ευρείς στη σκέψη τους…

Θα πει κανείς, ας βάλουν και οι φτωχότεροι κάτι. Για να μη μιλάμε ουδέτερα, έχει σημασία να σκαλίσουμε αυτό το 90% των ιδιοκτητών: Ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, διαθέτει το 74% του συνόλου των ιδιοκτητών!

Μνημόνιο δεν είναι μόνο η μείωση των μισθών και συντάξεων ή οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, αλλά και αυτή η επίθεση κλοπής της ιδιωτικής λαϊκής περιουσίας και ειδικά της κατοικίας, που αποτελεί καταφύγιο και μέσο άμυνας. Είναι γνωστό πως η τρόικα είχε εξ αρχής θεωρήσει προβληματικό το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η περίφημη Τρίτη ανακεφαλοποίηση των τραπεζών (δηλαδή το να πληρώνει ο κόσμος και πάλι τις τράπεζες που θα ελέγχει η Ε.Κ.Τ.), πάει πακέτο με τη διαχείριση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, όπου προμηνύεται (τουλάχιστον μερική) άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας («αυστηροποίηση προϋποθέσεων» το λένε…).

Να μην αφήσουμε όμως ασχολίαστο και τον στόχο για είσπραξη και πάλι 2,65 δισ. από τον ΕνΦΙΑ. Ο φόρος αυτός προκύπτει μέσω ενός μεσοσταθμικού συνετελεστή επί των συνολικών αντικειμενικών αξιών. Οι αντικειμενικές αξίες όμως πρόκειται να μειωθούν ώστε να έρθουν πιο κοντά στις πραγματικές εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό θα οδηγούσε αυτόματα σε μείωση των εισπράξεων του ΕνΦΙΑ.

Μην ανησυχείτε, έχουν προβλέψει: Το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι το ποσό των 2,65 δισ. θα εισπραχτεί ανεξάρτητα από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό δε μπορεί παρά να γίνει με ένα και μοναδικό τρόπο, δηλαδή την αύξηση του μεσοσταθμικού συντελεστή φορολόγησης ακίνητης περιουσίας. Επομένως, η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ δεν θα διατηρήσει απλώς τη μνημονιακή αθλιότητα των προηγούμενων με μια εισπρακτική φορο-επιδρομή, αλλά θα την αναπτύξει παραπέρα με δομικό τρόπο. Ό,τι ακριβώς έκανε και με τον Φ.Π.Α.

Ας σκεφτούν τα θέματα αυτά όσοι συνέβαλαν, από αφέλεια ή πολιτικό τακτικισμό και αμοραλισμό, στην πολιτική εξαπάτηση και λαϊκή απογοήτευση, δια της πολιτικής στρατηγικής ΣυΡιζΑ.

Δεν μεταμορφώθηκε ξαφνικά η πεντάμορφη σε τέρας για να υπάρχουν τώρα τόσα κλάματα και αγανάχτηση. Δεν χρειάζονται να κοπούν χέρια, αλλά η έμπρακτη συμβολή σε ένα νέο γύρο λαϊκής δράσης για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, ενάντια στις κατασχέσεις και τη φορο-ληστεία, με σημαία το ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ και στόχο για ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Παναγιώτης Μαυροειδής – pandiera

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ένα κείμενο του χθες(;)

Super User

14 Δεκεμβρίου 1976: Η 17Ν δολοφονεί τον αρχιβασανιστή της χούντας Ευάγγελο Μάλλιο

Super User

1922: Όταν οι ντόπιοι έβγαζαν τη σκατοψυχιά τους σε φουκαράδες που έφταναν στα νησιά του Αιγαίου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies