INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Αύξηση εξαγωγών, αλλά έκθεση δείχνει ότι η Βουλγαρία δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας ζωής στην Ε.Ε.

Αυξήθηκε κατά 2,4% η αξία των εξαγωγών της Βουλγαρίας προς την Ε.Ε. το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αξία τους ανήλθε σε 22,4 δισεκατομμύρια λέβα.

Βασικοί εμπορικοί εταίροι της Βουλγαρίας είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία και το Βέλγιο, που απορρόφησαν το 71,1% των βουλγαρικών εξαγωγών. Τον Οκτώβριο του 2014, η αξία των βουλγαρικών εξαγωγών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε αύξηση 4,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013 και διαμορφώθηκε σε 2,5 δισεκατομμύρια λέβα.

Τον Οκτώβριο του 2014, η αξία των εισαγωγών από την Ε.Ε. σημείωσε άνοδο 6,6% και διαμορφώθηκε σε 2,9 δισεκατομμύρια λέβα. Την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2014, η αξία των εισαγωγών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 25,8 δισεκατομμύρια λέβα, αυξημένη κατά 3,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Ο κύριος όγκος των εισαγόμενων αγαθών προέρχεται από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η χώρα δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας ζωής στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η τελευταία έκδοση του Δείκτη Σύγκλισης που παρουσιάστηκε από το ινστιτούτο «Otvoreno Obshtestvo» (ανοιχτή κοινωνία) δείχνει ότι η Βουλγαρία εξακολουθεί να μένει πολύ πίσω στην ανάπτυξή της σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ενώ δεν πληροί ακόμη και τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα της ζωής.

Η έρευνα περιλαμβάνει 35 χώρες στην Ευρώπη – τα παλαιά, τα καινούργια, καθώς και τα υποψήφια κράτη-μέλη. Το επίπεδο ανάπτυξης των χωρών μετριέται σε τέσσερις κατηγορίες –οικονομία, καλή διακυβέρνηση, δημοκρατία και ποιότητα ζωής- ενώ οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν 47 βασικούς δείκτες.

Η έρευνα για το 2014 ψάχνει την απάντηση στην ερώτηση “Φτάσαμε πλέον;”, και τα συμπεράσματα δείχνουν ότι για κάποιες χώρες η απάντηση είναι θετική. Η Βουλγαρία όμως παραμένει στην ομάδα των χωρών που επιβεβαιώνουν τις αρνητικές τάσεις. Παρατηρείται μάλιστα και επιδείνωση της θέσης της: φέτος η χώρα έπεσε στην 29η θέση, ενώ στην προηγούμενη έρευνα (για το 2013) βρισκόταν στην 28η.

Η ποιότητα ζωής

 • Τα χειρότερα στοιχεία για τη Βουλγαρία είναι στην κατηγορία «ποιότητα ζωής», αφού εδώ η χώρα δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά με κανένα κριτήριο.
 • Όσον αφορά στην παιδεία η χώρα κατέχει την 28η θέση με 33 βαθμούς, ενώ το ελάχιστο όριο για τις ανεπτυγμένες χώρες είναι 43 βαθμοί.
 • Στον κλάδο της υγείας τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Εδώ η χώρα βρίσκεται στην 31η θέση με μόλις 24 βαθμούς, ενώ το ελάχιστο όριο είναι 52.
 • Παρόμοια είναι η εικόνα και με τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά εδώ τουλάχιστον η Βουλγαρία ξεπερνάει το ελάχιστο όριο για την Ε.Ε.
 • Πάντως η καλή είδηση είναι πως γενικά σχετικά με τον δείκτη «ποιότητα ζωής» η χώρα έχει ανέβει κατά μία θέση και φέτος κατέχει την 30η, ενώ το 2013 ήταν 31η στην κατάταξη.

Η οικονομία

 • Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται οι καλύτεροι δείκτες της χώρας, η οποία γενικά κατέχει την 28η θέση. Εδώ, για παράδειγμα, ένας από τους βασικούς δείκτες είναι το κρατικό χρέος σύμφωνα με τον οποίο η χώρα κατέχει την 2η θέση στη γενική κατάταξη με 78 βαθμούς. Η πρώτη θέση ανήκει στην Εσθονία με 83 βαθμούς.
 • Όσον αφορά όμως την ενεργειακή ένταση η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 0 βαθμούς, ενώ σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου κατέχει την 30η θέση της κατάταξης.

Η καλή διακυβέρνηση

 • Στην κατηγορία «καλή διακυβέρνηση» η Βουλγαρία κατέχει την 29η θέση. Σχετικά με το κριτήριο διαφθορά η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα που δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις της Ε.Ε., και βρίσκεται στην προτελευταία 34η θέση. Ακολουθεί μόνο η Αλβανία, η οποία όμως δεν είναι μέλος της Ε.Ε.
 • Δεν προκαλεί εκπλήξεις η θέση της χώρας και σχετικά με τους υπόλοιπους δείκτες – όσον αφορά στην ηλεκτρονική κυβέρνηση η Βουλγαρία είναι 32η, ενώ σχετικά με το κράτος δικαίου 31η.
 • Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης κατατάσσει τη χώρα στην 30η θέση, ενώ όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα η Βουλγαρία βρίσκεται στην 27η θέση ξεπερνώντας το ελάχιστο όριο για την ΕΕ.
 • Η πιο καλή θέση της χώρας είναι σχετικά με την έλλειψη συγκρούσεων και έντασης (18η).

Η δημοκρατία

 • Στην κατηγορία «δημοκρατία» η χώρα κατέχει την 28η θέση, δεν υπάρχει όμως ούτε ένα κριτήριο το οποίο να δίνει καλές εντυπώσεις.
 • Όσον αφορά στην ελευθερία των Μ.Μ.Ε. η Βουλγαρία βρίσκεται στην 30η θέση.
 • Σχετικά με την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: 32η θέση και με το αποτέλεσμα αυτό η χώρα δεν ξεπερνάει ούτε το ελάχιστο όριο για την Ε.Ε.

Τα συμπεράσματα

“Η Βουλγαρία βρίσκεται σε στασιμότητα” είναι το συμπέρασμα του Μαρίν Λεσένσκι από το ινστιτούτο, μετά την παρουσίαση της έρευνας. Οι κυβερνώντες όμως αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία τα στοιχεία. “Υπάρχουν δύο τρόποι ερμηνείας των αποτελεσμάτων της έρευνας, ένας αισιόδοξος και ένας απαισιόδοξος. Για μένα η αισιοδοξία αποτελεί μέρος των επαγγελματικών μου καθηκόντων. Δεν είναι ευχάριστο να ακούσουμε πως μας έχουν ξεπεράσει χώρες όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία, αυτό όμως πρέπει να μας κινητοποιήσει και όχι να μας απελπίσει”, σχολίασε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα κατά την παρουσίαση της έρευνας.

 

Σχετικά άρθρα

Διαψεύδει η Βουλγαρία δημοσίευμα για συμμετοχή σε επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών

Super User

Η πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία

Super User

Αυξάνεται το ποσοστό απασχόλησης σε Ε.Ε. και Βουλγαρία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies