INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Ρουμανία: Καινούργια παράνομη εξόρυξη χρυσού από την “Eldorado Gold”

Η «Deva Gold», θυγατρική της σκοτεινής καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας «Eldorado Gold», άρχισε παράνομα κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη του ανοικτού ορυχείου Certej που χρησιμοποιεί κυάνιο, αν και δεν έχει αποκτήσει κάποια από τις σχετικές άδειες από τους αρμόδιους φορείς.

Το δίκτυο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Ρουμανίας καταγγέλλει την παντελή έλλειψη επαγρύπνησης των περιφερειακών και εθνικών αρχών. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα εξόρυξης χρυσού στη Ρουμανία που υπόκεινται σε σχέδια της «Eldorado», ξεκίνησε την πρώτη φάση του με τις αρχές να μη δίνουν καμία σημασία στα κατασκευαστικά έργα που άρχισαν. H προκλητική δράση της «Deva Gold» στο ορυχείο Certej ξεπερνιέται μόνο από την αποτυχία των Ρουμανικών αρχών να εντοπίσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις για αυτές τις παράνομες πράξεις.

Η «Deva Gold S.A.», μια εταιρεία που ανήκει στην «Eldorado Gold» (80%) και στην κρατική «Minvest Deva» (<20%) ξεκίνησε τις κατασκευαστικές δραστηριότητες του ορυχείου ανοικτού τύπου με βάση το κυάνιο που βρίσκεται στο Certej, στην περιφέρεια Hunedoara. Επί του παρόντος, πολλά μηχανήματα μεγάλης κλίμακας εργάζονται στην περιοχή Coranda. Μπουλντόζες, εκσκαφείς, μαζί και με άλλου είδους εξοπλισμό, ισοπεδώνουν το έδαφος και ετοιμάζουν τις πλατφόρμες που θα έχουν διαφορετικές λειτουργίες στο πλαίσιο του έργου εξόρυξης. Ένα υπόστεγο αποθήκευσης έχει ήδη κατασκευαστεί και μια άλλη μεταλλική κατασκευή συναρμολογείται στην είσοδο του χωριού Certej. Καμία από αυτές τις εγκαταστάσεις δεν έχει οποιαδήποτε οικοδομική άδεια. Στις 15 Οκτωβρίου το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Ρουμανίας ενημέρωσε την Κρατική Επιθεώρηση Κατασκευών (πολεοδομία) ώστε να λάβει νομικά μέτρα και ζήτησε την άμεση παύση των εργασιών.

Η «Deva Gold» ανέθεσε την κατασκευή των έργων σε μια αμφιλεγόμενη τοπική εταιρεία. Δεν υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες στο οικόπεδο, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Ο δήμος δεν ενέκρινε τα έργα, αν και ο δήμαρχος Peter Cîmpian έκανε αντιφατικές δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Οκτωβρίου. Είναι επομένως φανερό ότι γνώριζε τα εν εξελίξει έργα, αλλά σκοπίμως παρέλειψε να λάβει νομικά μέτρα για τις μη εξουσιοδοτημένες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, πολλά βαρέα οχήματα φορτωμένα με εξοπλισμό διέρχονται ήδη το κέντρο του χωριού Certej για εβδομάδες.

Το ορυχείο Certej ξεκίνησε αγνοώντας τις περιβαλλοντικές άδειες, χωρίς να εξασφαλίσει τις χρηματοοικονομικές εγγυήσεις ή οποιοδήποτε άλλο είδος ασφάλισης για ατυχήματα εξόρυξης. Περισσότερο από το ένα πέμπτο του έργου εξόρυξης επικαλύπτει μια περιοχή του δικτύου «Natura 2000», μια περιοχή που θα πρέπει να προστατεύεται από κάθε βιομηχανικό σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή λιμνών ή ανοικτών λάκκων. Οι μελέτες εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων γίνονται εν συντομία και επιφανειακά, χωρίς να δίνουν σαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα. Για το λόγο αυτό, τα μέλη του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Ρουμανίας αμφισβήτησαν την περιβαλλοντική άδεια στο δικαστήριο. «Η υπόθεση του ορυχείου Certej δείχνει ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου στη Ρουμανία, καμιά ισχύς των κρατικών θεσμών. Το μόνο που βλέπουμε είναι ότι η βούληση των εταιρειών εξόρυξης καθορίζει τα πάντα. Αυτή η απαξίωση της τάξης είναι μια προσβολή που αφορά τον κάθε Ρουμάνο. Είναι καθήκον όλων των πολιτών να απαιτήσουν αυτή η παράβαση να τιμωρηθεί αυστηρά, προκειμένου να αποθαρρύνει κάθε προσπάθεια να ξεπερνιούνται οι νόμοι και το κοινό καλό», σχολίασε η Stefania Simion για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων της Ρουμανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Tudor Bradatan, Phone: +40745370524, contact@miningwatch.ro.

 

Σχετικά άρθρα

Απρόκλητη ρατσιστική σύλληψη Αφροαμερικανών στα “Starbucks”

Super User

15.000 ταξιδιωτικές κάρτες σε νέους για να εξερευνήσουν την Ε.Ε. το καλοκαίρι

Super User

Τα απαγορευμένα ονόματα παιδιών ανά τον κόσμο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies