INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Εκστρατεία της “Διεθνούς Αμνηστίας” κατά των εξώσεων στην Ισπανία

Αφήνοντας για λίγο το συνηθισμένο πεδίο δράσης της, η “Διεθνής Αμνηστία” ξεκινά εκστρατεία κατά των εξώσεων στη Μαδρίτη, καταγγέλλοντας έτσι μια από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.

«Το δικαίωμα στη στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο παραβιάζεται στην Ισπανία, και τα μέτρα τα οποία έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ανεπαρκή» τονίζει η οργάνωση σε ανοικτή επιστολή της προς τη συντηρητική ισπανική κυβέρνηση. «Είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση εκπόνησε μια έκθεση για το ζήτημα αυτό στην Ισπανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισπανικού παραρτήματός της.

Η εκστρατεία «Μια πόρτα, μια ιστορία» έχει στόχο να προσελκύσει την προσοχή στον πολλαπλασιασμό των εξώσεων ιδιοκτητών κατοικιών εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών τους προς τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ισπανία, που πυροδοτήθηκε από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2014 καθημερινά κατάσχονταν 95 ακίνητα από πρόσωπα τα οποία δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Ανάπτυξη μεν, εξώσεις δε

Οι εξώσεις συνεχίζονται παρά την επάνοδο της Ισπανίας στην ανάπτυξη και ενώ η ανεργία συνεχίζει να πλήττει ακόμη πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού. Η Ισπανία έχει εξάλλου ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εργατικών κατοικιών που δεν ξεπερνά το 1,1%, έναντι 32% στην Ολλανδία ή 18% στη Βρετανία.

Η “Διεθνής Αμνηστία” καλεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία προκειμένου οι δικαστές να μπορούν να «συνεκτιμούν την αναλογικότητα» της επιβολής του μέτρου της έξωσης. Η Μ.Κ.Ο. εισηγείται επιπλέον τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης και διαμεσολάβησης στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες και στους δανειολήπτες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ακόμη, ζητά να επιβληθεί από τις αρχές μορατόριουμ στις εξώσεις σε περιπτώσεις «κατά τις οποίες δεν παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και να υπάρχει «διαβούλευση με τις οργανώσεις υπεράσπισης των κατοίκων». Τέλος, τάσσεται υπέρ της διάθεσης των άδειων κατοικιών σε πολίτες.

Το κίνημα εναντίον των εξώσεων στην Ισπανία είχε καταφέρει να πιέσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία το 2013 εξέδωσε διάταγμα αναστολής των εξώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις (των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οικογενειών με παιδί ή παιδιά ηλικίας μικρότερης των τριών ετών), μέτρο που η Μ.Κ.Ο. κρίνει ανεπαρκές.

 

Σχετικά άρθρα

Ανελέητος πόλεμος μονοπωλίων

Super User

Απαισιοδοξία για το μέλλον καταγράφει το “Ευρωβαρόμετρο”

Super User

Ιστορική απόφαση της Barcelona

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies