INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Επιστολή-αίτημα της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης προς τον υφυπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κύριε υφυπουργέ,

Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού CoViD-19, που έχει εισβάλει στις ζωές τις δικές μας αλλά και εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών διαφορετικών χωρών ανά τον πλανήτη και εύλογα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τόσο των συμπολιτών μας όσο και της κυβέρνησης, ο πολιτικός σχεδιασμός της οποίας κινείται προς την κατεύθυνση της διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η οποία ωστόσο έχει και οικονομικές προεκτάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυρισθεί κανείς ότι αναπόφευκτα όλα πλέον κινούνται στους ρυθμούς του νέου κορωνοϊού. Φυσικά, ο κλάδος μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τη βαθιά οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η εν λόγω πανδημία και η οποία αναμένεται να ενταθεί στο άμεσο μέλλον, μιας και είμαστε ακόμη στην αρχή της.

Αναμφίβολα, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας, αποτελούν το πρώτιστο διακύβευμα, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι έχουν «παγώσει» η οικονομική ζωή, οι οικονομικές υποχρεώσεις και η ανάγκη διασφάλισης των βιοτικών αναγκών ημών και των οικογενειών μας. Όπως γνωρίζετε, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 έληξαν τα παραχωρητήρια που είχαν υπογραφεί μεταξύ των ιδιωτών-επιχειρήσεων και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με αντικείμενο τη χρήση αιγιαλών και παραλιών και προς το παρόν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους για το πώς θα χειριστούν το θέμα των αιγιαλών για την φετινή χρονιά. Παρότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα νεότερο δεδομένο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το 2020, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματικός κόσμος, ιδίως δε οι δραστηριοποιούμενοι στον χώρο της λειτουργίας αναψυκτηρίων και επιχειρήσεων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών κλπ.), να βρίσκεται σε πλήρη άγνοια αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Δέον επίσης να αναφερθεί ότι η δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα -ακόμη και προ της παρούσας υγειονομικής κρίσης- ήταν ήδη περιορισμένη χρονικά, αφού υπό φυσιολογικές συνθήκες η θερινή τουριστική περίοδος δεν υπερέβαινε τους τρεις μήνες, ενώ πλέον στην παγιωμένη αυτή κατάσταση ήρθε να προστεθεί και ο παράγοντας της πανδημίας του CoViD-19, γεγονός που θα επιτείνει τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τομέα, η οποία με ευοίωνες προβλέψεις δεν θα υπερβεί τον ενάμισι μήνα, γεγονός που ενισχύεται και από τις εκτιμήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων που κάνουν λόγο για έναν απρόβλεπτο ιό, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς τον ακριβή χρόνο λήξεως της πανδημίας.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, λαμβανομένων υπόψη των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και της διαμορφωθείσας κατάστασης στην κοινωνία και στην οικονομία, προτείνουμε τις εξής λύσεις:

  • Την αυτοδίκαιη ανανέωση των υφιστάμενων εντός του έτους 2019 συμβάσεων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλιών για ένα ακόμη έτος, ήτοι μέχρι το τέλος της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, χωρίς τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις που κατείχαν παραχωρητήρια για το έτος 2019 να διατηρήσουν το δικαίωμα χρήσης επί των εκτάσεων που τους είχαν παραχωρηθεί και για το έτος 2020
  • Τη μείωση σε ποσοστό 50% του αναλογούντος ανταλλάγματος χρήσης των παραχωρηθησόμενων εκτάσεων, λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου και της συνακόλουθης διαφαινόμενης δραματικής συρρίκνωσης των τζίρων των εν θέματι επιχειρήσεων.

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, ο πολιτικός σχεδιασμός της οποίας κατά γενική ομολογία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, ευελπιστούμε ότι και οι εμπεριστατωμένες προτάσεις που σας υποβάλλουμε με την παρούσα επιστολή, θα υιοθετηθούν από πλευράς σας και θα συμπεριληφθούν στα προσεχή κυβερνητικά μέτρα.

Σχετικά άρθρα

Η Ρέα Γαλανάκη στην Ξάνθη

Super User

Επέκταση του δωρεάν WiFi στο χώρο στάθμευσης πλησίον του «Λιμνίου»

Super User

Ανακοίνωση του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies