INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Επιστολή διαμαρτυρίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης προς τον πρωθυπουργό

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ

Από την 7η Νοεμβρίου η κυβέρνηση επέβαλε κατ’ αρχήν ορθά, μεταξύ των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, την απαγόρευση της κυκλοφορίας πλην ορισμένων εξαιρέσεων όπως η μετακίνηση για προσωπική άθληση, ο περίπατος στο βουνό, η ορειβασία, η ποδηλασία, το κολύμπι κλπ., στέλνοντας το σχετικό sms με κωδικό 6. Στην απαγόρευση αυτή της κυκλοφορίας, μη ορθά και αναιτιολόγητα συμπεριλήφθηκε και η μετακίνηση για το κυνήγι. Μέσω των συλλογικών μας οργάνων (κυνηγετική συνομοσπονδία, κυνηγετικές ομοσπονδίες, κυνηγετικούς συλλόγους) απευθυνθήκαμε στους αρμοδίους και με επιχειρήματα, κατά της απαγόρευσης αυτής, διότι σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1) «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την επικράτειαν…».

Προς την κατεύθυνση αυτή σημειώσαμε και την άμεση δυνατότητα των ελεγκτικών οργάνων να διαπιστώνουν τη μετακίνηση για το κυνήγι, αφού για τη δραστηριότητα αυτή απαιτείται η κατοχή άδειας θήρας -δηλαδή δημόσιο έγγραφο- και παράλληλα τονίσαμε την υποχρέωσή μας για την τήρηση από μέρους μας όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και ασφάλειας, έως δύο άτομα και εντός της Περιφερειακής Ενότητας της μόνιμης κατοικίας του κυνηγού.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τη μετακίνηση για το κυνήγι και το ψάρεμα στον κωδικό 6, με τη δικαιολογία ότι η απόφασή της στηρίχθηκε στην υπόδειξη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, απάντηση που αποδείχθηκε εσφαλμένη, ακόμα και ψευδής με τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός κ. Χαρδαλιάς σε ερωτήσεις άλλων βουλευτών.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε μετά από λίγες ημέρες ότι σε τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές, σε συγκεκριμένη ερώτηση που απευθυνόταν σε μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την “αναγκαιότητα” της απαγόρευσης του κυνηγίου και του ψαρέματος, αρκετοί λοιμωξιολόγοι διατύπωσαν τη θέση ότι δεν είναι απαραίτητη η απαγόρευσή του, καθόσον η δραστηριότητα αυτή δεν συμβάλλει στη διάδοση της νόσου.

Παρά την πικρία και το αίσθημα αδικίας που νιώσαμε για την απόφαση της κυβέρνησης, από τότε ως και σήμερα οι κυνηγοί της Π.Ε. Ξάνθης με αίσθημα ευθύνης συμμορφωθήκαμε με τις εντολές της, θεωρώντας ότι θα υπάρξει μία πιο αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση μας στο διάστημα που θα ακολουθούσε. Δυστυχώς όμως μας απαξιώσατε και μας αδικήσατε για ακόμη μία φορά, όταν εμβρόντητοι ακούσαμε από τις τηλεοράσεις στην ενημέρωση των αρμοδίων υπουργών στις 15 Ιανουαρίου, ότι παρ’ όλο που ορθά η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει από τις 18Ιανουαρίου το λιανεμπόριο και ένα μεγάλο κύκλο εμπορικών δραστηριοτήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την αύξηση της μετακίνησης των πολιτών, εν τούτοις ως προς την κυνηγετική δραστηριότητα ακούσαμε αποσβολωμένοι την απόφαση της κυβέρνησής σας για τη συνέχιση της απαγόρευσής της.

Η απόφαση σας αυτή για τη συνέχιση της απαγόρευσης του κυνηγίου δεν θεωρούμε πλέον ότι είναι απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, αλλά πολιτική απόφαση και μάλιστα μεθοδευμένη και κατευθυνόμενη στη γενική απαξίωση του κυνηγετικού κόσμου και των κυνηγετικών οργανώσεων, με τελικό σκοπό την αποδόμηση και την κατάργησή τους και τη γενική απαγόρευση του κυνηγίου.

Σε καμία χώρα της Ευρώπης το κυνήγι δεν απαγορεύτηκε, ακόμα και σε αυτές με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά στοιχεία. Το ότι εσείς επιλέξατε να είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα με αδικαιολόγητους περιορισμούς, μας αναγκάζει ως κυνηγούς της ακριτικής Θράκης να αντιληφθούμε ότι υπάρχει στην κυβέρνησή σας μεγάλη εμπάθεια κατά των κυνηγών της πατρίδας μας.

Κύριοι της κυβέρνησης, οι δικαιολογίες και τα ψέματα τελείωσαν. Εκπροσωπώντας τους 2.000 κυνηγούς του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, αλλά και ως μέλη των 180.000 ελλήνων κυνηγών, αντιλαμβανόμαστε με λύπη μας, ότι μας θεωρείτε αντιπάλους και ότι μας αντιμετωπίζετε με εχθρικό πνεύμα. Επιλέξατε τον δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης αναίτια και αδικαιολόγητα, μην αναγνωρίζοντας τον πολυεπίπεδο ρόλο, το έργο και την προσφορά των οργανώσεών μας όλα αυτά τα χρόνια (θηροφυλακή, εθελοντισμός, καταπολέμηση της λύσσας, συγκρότηση συνεργείων καταπολέμησης αφρικανικής πανώλης, πολιτική προστασία κλπ.).

Κύριε πρωθυπουργέ, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το κυνήγι, ανεξάρτητα των πολιτικών μας πεποιθήσεων, διαθέτουμε συλλογική μνήμη και ξέρουμε να αναγνωρίζουμε το δίκαιο και το ορθό και να το επιβραβεύουμε. Η αγαπημένη μας αυτή δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και τη δυνατότητα μας να την ασκούμε θα την υπερασπιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Κύριε πρωθυπουργέ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν επιθυμείτε εσείς και η κυβέρνησή σας να καταγραφείτε στη συλλογική μνήμη των ελλήνων κυνηγών ως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που μας απαξιώσατε και μας αντιμετωπίσατε με μεροληψία.

Στην περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρουν οι δίκαιοι προβληματισμοί και απόψεις μας, σύσσωμη η απάντησή μας θα δοθεί με βάση το σύνταγμα όταν κληθούμε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στη βουλή ως Έλληνες πολίτες.

Με σεβασμό και εκτίμηση.

Σχετικά άρθρα

Νέο ραντεβού από την Π.Π.Ο.Ξ.

Super User

Εκδρομή Ξανθιωτών κυνηγών και αλιέων στην Αθήνα

Super User

Η ατζέντα της ημέρας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies