INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Εργασιακό δελτίο

Αναδημοσιεύουμε ένα πλήρες εβδομαδιαίο εργασιακό δελτίο, έτσι όπως καταγράφεται από το «omnia sunt communia» και μεταδίδεται ηχητικά από τα «Ραδιοφράγματα».

 • Μαζικά ήταν τα καλέσματα από μαχητικά σωματεία και συλλογικότητες για την πρωτομαγιά. Μαζική ήταν και η ανταπόκριση της εργατικής τάξης, που έδωσε δυναμικά το “παρών” στις συγκεντρώσεις-πορείες, τιμώντας τον αιματοβαμμένο αγώνα και συνεχίζοντας τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.
 • Για μια ακόμη Κυριακή -στις 3 Μάη- τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και αυτή τη φορά με το καταναλωτικό δέλεαρ των εαρινών εκπτώσεων. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο βρέθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της αργίας και δήλωσαν για ακόμα μια φορά ότι η κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε, με αγώνες θα περιφρουρηθεί και θα κατοχυρωθεί.
 • Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ε.Σ.Υ. στην Κέρκυρα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας από 29/4 και λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή τους περιγράφεται γλαφυρά η διάλυση στο χώρο της υγείας, με υποστελέχωση που αγγίζει σχεδόν το 50% των προβλεπόμενων θέσεων, με υπερανταντικοποίηση εργασίας και μάλιστα με απλήρωτη εργασία και πολλά ακόμα.
 • Απλήρωτοι από το Φλεβάρη είναι και δεκατρείς εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Από τους δεκαέξι εργαζόμενους μόλις τρεις έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία, με τους υπόλοιπους να είναι όμηροι του καθεστώτος ολιγόμηνων συμβάσεων.
 • Δίωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της διοίκησης ότι θα προχωρήσει σε εκατό απολύσεις. Η εργοδοσία πρότεινε σε εκατό εργαζόμενους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς», δίνοντας το ανάλογο «κίνητρο», ενώ ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτούν θα προχωρήσει με απολύσεις 5% κάθε μήνα, όπως της επιτρέπει ο νόμος.
 • Η συλλογικότητα Attack διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «δεν είναι μονόδρομος ο εφιάλτης της ανεργίας και η δίνη της επισφάλειας. η γενιά μας μπορεί να νικήσει» με ομιλητές από σωματεία και συλλογικότητες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μάη.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στις 29 Απριλίου στο υπουργείο Εργασίας για τις‏ εργασιακές συνθήκες στο κλάδο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, πραγματοποίησαν τα σωματεία εργαζομένων σε “Wind”, “Vodafone”, “Nokia”, “Intracom”, “Πλαίσιο” και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, με αφορμή τη διαβούλευση για τον νέο εργασιακό νόμο. Διεκδικούν βασικά αιτήματα για τις εργασιακές τους σχέσεις και συνθήκες που αφορούν στους παραπάνω κλάδους, αλλά και sτο σύνολο των εργαζομένων.
 • Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ε.Κ.Β.Α.Α. (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.) την περασμένη Τετάρτη, διεκδικώντας την κατάργηση του και επανασύσταση του Ι.Γ.Μ.Ε.
 • Την Παρασκευή 24/4 πραγματοποιήθηκε επίσης κινητοποίηση στη Μ.Κ.Ο. “Ασπίδα του Δαυίδ”. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης ενώ η εργοδοσία τους ανάγκαζε να εργάζονται σε πλήρες ωράριο, τις απολύσεις που ακολούθησαν μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων, τρομοκρατία για να υπογράφουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών και άλλα αναίσχυντα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν δράσεις και έχουν καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας και τότε η εργοδοσία φρόντισε μάλιστα διακριτικά να τους ενημερώσει για τις σχέσεις που διατηρεί με όλα τα κόμματα αλλά και με τη Χρυσή Αυγή. Όμως οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται από τα φασισταριά και συνεχίζουν τον αγώνα τους.
 • Ανερυθρίαστα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων στην ΕλΒΟ, έκαναν μήνυση σε δυο εργάτες της γιατί σε ανακοίνωση της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα εργαζομένων ΕλΒΟ» που συμμετέχουν, ασκώντας κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους αποκάλεσαν με την κοινή ονομασία τους, δηλαδή «εργατοπατέρες»!
 • Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. έκλεισε τα πέντε χρόνια λειτουργίας. Μέσα από τις δράσεις τους διεκδικούν την αναγνώριση του εργασιακού καθεστώτος τους, αντίθετα με την εργοδοτική στάση που συχνά πυκνά αναφέρονται σε «εθελοντές» και ό,τι άλλο, καταγγέλλουν τη μαύρη εργασία και τις απολύσεις και δηλώνουν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα και θα φροντίζουν σε κάθε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυτή να «απαντάται άμεσα και να καταγγέλλεται δημόσια».
 • Η Συνέλευση Απολυμένων από τα καταστήματα “Metropolis” πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το “Madwalk” την Τετάρτη 29 Απριλίου. Ο Ανδρέας Κουρής που έχει φεσώσει εργαζόμενους και δημόσιο, εξακολουθεί ανεμπόδιστα να γεμίζει τις τσέπες του διοργανώνοντας φιέστες. Οι απολυμένοι των “Metropolis” όπως κάνουν τα τρία τελευταία χρόνια σε κάθε διοργάνωση που πραγματοποιεί ο Κουρής, συνεχίζοντας τον επίμονο αγώνα και μέχρι να υποχρεωθεί να καταβάλει τους μισθούς και τις αποζημιώσεις που οφείλει, θα βρίσκονται παρόντες σε κάθε του φιέστα.
 • Η εταιρεία Αφοι Κωνσταντακάτου προσπαθεί επίσης να πτωχεύσει δικαστικά, με τις τράπεζες να προγραμματίζουν εκποίηση της περιουσίας της μέσα στο μήνα, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση εργασίας από τον Ιανουάριο και αγωνίζονται ακόμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
 • Σε στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν στις 28/4 οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Καταγγέλλουν πως διανύουν τον δεύτερο μήνα χωρίς καταβολή της μισθοδοσίας τους.
 • Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και στα εργολαβικά συνεργεία. Την Τετάρτη 6 Μάη προχώρησαν σε κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει το καθεστώς της εργολαβίας και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
 • Κλιμακώνει τον αγώνα ο συντονισμός για τη διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη βουλή την Παρασκευή 8 Μάη. Ο συντονισμός διεκδικεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση συνεχίζει το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στον “Ιανό”, θυμίζοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις εκδικητικές απολύσεις, τον κανιβαλισμό μέσω scanners και φυσικά την καταστολή. Το μποϊκοτάζ θα συνεχίσει μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις, να καταργηθούν τα scanners, και να αποσυρθούν οι μηνύσεις.
 • Απίστευτη εργοδοτική τρομοκρατία στα “Everest”. Η εργοδοσία λέγοντας ψέματα σε εργαζόμενη ότι πάει για εκπαίδευση, την οδήγησε και την κράτησε σαν όμηρο στα κεντρικά γραφεία. Με περίσσιο θράσος της έδειξαν βίντεο παρακολούθησης των εργαζόμενων και με την αιτιολογία ότι δεν έκοψε απόδειξη δύο ευρώ ενώ έβαλε τα χρήματα στο ταμείο, απαίτησαν να υπογράψει ότι παραιτείται οικειοθελώς για να μην καταβάλλουν αποζημίωση. Την κράτησαν υπό διαρκή πίεση και απειλές, δεν την άφηναν να τηλεφωνήσει και η εργαζόμενη τρομοκρατημένη υπέγραψε παραίτηση για να μπορέσει να φύγει. Όταν έφυγε και συνειδητοποίησε τι υπέστη, κατήγγειλε το γεγονός στην επιθεώρηση εργασίας και με την υποστήριξη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων του οποίου είναι μέλος, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κατάστημα “Everest” στην Αγίου Μελετίου όπου εργαζόταν, μετά την πορεία για την πρωτομαγιά μαζί με αλληλέγγυους.
 • Ελεύθεροι οι μαστροποί της αλυσίδας “Χωριάτικο”. Κρίθηκαν μεν ένοχοι για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της σωματεμπορίας, αλλά οι ποινές που επιβλήθηκαν από την αστική δικαιοσύνη προκαλούν οργή. Η μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης είναι 12,5 έτη, αλλά όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με τη μεγαλύτερη εγγύηση να φτάνει τα 200.000 ευρώ, ποσό αστείο για σωματέμπορους. Σημειώνουμε ότι αναγνωρίστηκε στα καθάρματα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, παρά το γεγονός ότι αφορά σε ένα κύκλωμα trafficking που ελέγχει το 80% των εκδιδομένων γυναικών στην Ελλάδα, αλλά και διασυνδέσεις τους ως χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής.
 • Συνεχίζεται η δίκη των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ, με μαρτυρίες που ανατριχιάζουν αλλά και με στοιχεία δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Κατά την τρίτη ημέρα εκδίκασης, ο αδερφός του Ουαλίντ κατέθεσε τη συμμετοχή του δεύτερου κατηγορούμενου στη Χρυσή Αυγή και τα όσα φριχτά υπέστη ο αδερφός του από τους βασανιστές του. Η δίκη συνεχίζεται με πλήθος αλληλέγγυων και δράσεις αλληλεγγύης.
 • Ανατριχιαστικά είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με θέμα «Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας της πρωτοβάθμιας υγείας». Όπως επισημάνθηκε, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα κρυμμένα εργατικά ατυχήματα -αυτά δηλαδή που δεν δηλώνονται- αλλά και η απουσία φορέα καταγραφής και άρα η απουσία τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις επαγγελματικές νόσους. Όπως πολύ σωστά τονίστηκε «δεν έχουμε να κάνουμε με εργατικά ατυχήματα αλλά με προσχεδιασμένα εγκλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εργασία, δηλαδή με μια δεδομένη διαδικασία.» Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στοιχεία του 2007, κάθε 3,5 λεπτά σημειώνεται μια εργοδοτική δολοφονία.

 

Σχετικά άρθρα

Μαγείρεμα ανθρωπιάς από γυναίκες της διπλανής πόρτας για τους πρόσφυγες

Super User

Μέχρι και τριπλάσια από την τιμή παραγωγού πουλάνε το ροδάκινο οι χονδρέμποροι!

Super User

Κάρτα στάθμευσης μονίμου κατοίκου στο κέντρο της Κομοτηνής

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies