INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Εργασιακό δελτίο

Αναδημοσιεύουμε ένα πλήρες εβδομαδιαίο εργασιακό δελτίο, έτσι όπως καταγράφεται από το «omnia sunt communia» και μεταδίδεται ηχητικά από τα «Ραδιοφράγματα».

 • Την Πέμπτη 7 Μάη συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Σωματεία, συλλογικότητες και αντιφασίστες βρέθηκαν και πάλι έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού, πραγματοποιώντας μαζική διαδήλωση και στέλνοντας ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα.
 • Το κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες. Στα Χανιά εργαζόμενος τεχνικός τραυματίστηκε στο κεφάλι και αλλού, όταν έπεσε σε χαράδρα στο φαράγγι της Σαμαριάς. Σημειώνεται ότι λόγω της δυσκολίας της περιοχής, χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να διασωθεί ο τραυματισμένος εργαζόμενος από την πυροσβεστική. Η κατάσταση της υγείας του ευτυχώς δεν εμπνέει ανησυχία.
 • Προαναγγελθέν εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, όπου έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής. Δύο εκ των τραυματιών βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς ο ένας, 31 ετών, φέρει 70% εγκαύματα και ο δεύτερος, 43 ετών, εισπνευστικό έγκαυμα και με τους υπόλοιπους να νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι για αρκετή ώρα δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι που εκτελούσαν τη συντήρηση στη μονάδα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν σήμανε ο συναγερμός πυρκαγιάς για να απομακρυνθούν οι εργάτες. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.
 • Εκδήλωση και ανοιχτή συζήτηση στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση και διεκδίκηση κατώτατων αποδεκτών αμοιβών μετάφρασης, επιμέλειας, διόρθωσης, υποτιτλισμού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά από πρωτοβουλία του Σ.Μ.Ε.Δ.
 • Σε ανακοίνωσή του ο Σ.Υ.Β.Χ.Α. καταγγέλλει τη συμμετοχή του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου στις εκδηλώσεις του “Ιανού”. Τονίζει τον εμπαιγμό, από τη μία να αναλώνονται σε συζητήσεις για την πολύπαθη εργατική τάξη και από την άλλη να συναινούν σιωπηρά με την παρουσία τους σε φιέστες, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία μέσω αστυνομικής καταστολής και ξύλου σε απεργούς, μέσω απολύσεων, προστίμων, αλλά και στα περιβόητα κείμενα υπογραφών νομιμοφροσύνης στις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας από τους υπαλλήλους της. Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται το κάλεσμα της Ε.Σ.Ε. για μποϋκοτάζ στον “Ιανό”.
 • Οι άνεργοι κατέβηκαν στον δρόμο πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στη βουλή, την Παρασκευή 8 Μάη. Όπως τονίζει ο συντονισμός για τη διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας «οι άνεργοι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και όχι μια ξεχωριστή κατηγορία από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Σαν κομμάτι λοιπόν του κόσμου της εργασίας, διεκδικούμε ένα ποσοστό του πλούτου που έχει παραχθεί και συνεχίζεται να παράγεται από το σύνολο της εργατικής τάξης και είναι δίκαιο να επιστραφεί στους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά».
 • Στον δρόμο βρέθηκαν εκ νέου οι λιμενεργάτες στις 7 Μάη, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει στα λιμάνια όλης της χώρας, πραγματοποίησαν και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας.
 • Τον αγώνα τους συνεχίζουν οι περίπου 300 εργαζόμενοι στο ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου. Οι εργαζόμενο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τα μέσα Απρίλη, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός πως παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι, ενώ καταγγέλλουν τις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων όταν έκαναν επίσχεση. Σημειώνεται ότι η εργοδοσία προσπάθησε να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους αλλά δεν τα κατάφερε.
 • Στη Θάσο η εργοδοσία κατάφερε να ποινικοποιήσει τον αγώνα των ναυτεργατών. Κατάπτυστη απόφαση, υπαγορευμένη από τα συμφέροντα των εφοπλιστών: τέσσερις μήνες με τριετή αναστολή σε 29 ναυτεργάτες που απήργησαν στη Θάσο το 2010-2012, μετά από αγωγή εφοπλιστή ακτοπλοΐας. Η απόφαση αυτή αποτελεί κόλαφο για την δικαιοσύνη που λειτουργεί αλά καρτ, εξυπηρετώντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Η βιομηχανία διώξεων, από αυτό το άθλιο και συνάμα προκλητικό κομπρεμί δικαιοσύνης και αφεντικών, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η δικαιοσύνη είναι για να επιβάλλει τα συμφέροντα των αφεντικών και –εννοείται- φυσικά όχι του κόσμου της εργασίας.
 • Στις 4 Μάη εκδικάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, δύο αγωγές της Coca Cola 3E εναντίον 22 συνδικαλιστών της Π.Ο.Ε.Ε.Π. και του επιχειρησιακού σωματείου. Η πολυεθνική διεκδικεί 300.000 για ηθική βλάβη λόγω του πολύμηνου αγώνα των απεργών. Η απόφαση θα εκδοθεί στους επόμενους μήνες.
 • Την Κυριακή 3/5 πραγματοποιήθηκε πολύωρος απεργιακός αποκλεισμός στον ΑΒ Βασιλόπουλο στου Ζωγράφου, δράση που εντάσσεται στις κινητοποιήσεις για υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας αλλά και στην επαναπρόσληψη της Ελένης από τη συγκεκριμένη αλυσίδα. Η παρέμβαση, ανοιχτά καλεσμένη από την κατάληψη Βίλα Ζωγράφου, πλαισιώθηκε από συλλογικότητες από τα ανατολικά, τη συλλογικότητα «εργαζόμενοι/εργαζόμενες στο εμπόριο – Ορθοστασία» καθώς και από αλληλέγγυο κόσμο. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού μοιράστηκαν κείμενα για την κυριακάτικη αργία και για την απολυμένη εργαζόμενη, πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια και κρεμάστηκαν πανό.
 • Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στη “Euromedica Αρωγή” στη Θεσσαλία, για δεκαπέντε και πλέον μέρες. Οι απεργοί διεκδικούν δεδουλευμένα οκτώ μηνών, ενώ αντιμετωπίζουν καθημερινά και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τρομοκρατία από την εργοδοσία. Κάθε μέρα η εργοδοσία φωνάζει τους μπάτσους, απειλεί τους απεργούς με απολύσεις, φέρνει απεργοσπάστες, ενώ ο ιδιοκτήτης και ο γιος του επιτέθηκαν και τραυμάτισαν εργαζόμενο και αλληλέγγυο. Όμως, όπως δηλώνουν οι απεργοί, «η τρομοκρατία δεν θα περάσει».
 • Την απόλυτη διάλυση της δημόσιας υγείας ανέδειξαν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. της Κέρκυρας σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 7 Μάη. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα από την έναρξη της επίσχεσής τους και συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους, αγωνιζόμενοι ενάντια στην απλήρωτη εργασία, στην υποστελέχωση και στην υπεραντικοποίηση της εργασίας και εν γένει στην απαξίωση των υγειονομικών λειτουργών αλλά και τη συνεχόμενη υποβάθμιση των παροχών υγείας.
 • Ανοιχτή συζήτηση πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά-Ταχυδρόμηση την Τετάρτη 6 του μήνα, με θέμα τη δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης για τους απολυμένους της “SKYCOM”. Η “SKYCOM” αποτελεί μία από τις δουλεμπορικές μέσα στις ταχυμεταφορές ΕλΤα, με τις γνωστές αντεργατικές πρακτικές και εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κάποιοι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν, με αποτέλεσμα να δεχτούν και την εργοδοτική τρομοκρατία, πρώτα με απόλυση και μετά με έναν πολύχρονο και εξαντλητικό δικαστικό αγώνα στον όποιο τους σέρνει η εργοδοσία και μάλιστα μετά την πρώτη τους δικαίωση.
 • Άλλες πανηγυρίζουν και άλλες βρίσκονται και πάλι στο δρόμο. Ο λόγος για τις καθαρίστριες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δουλεύουν σε εργολάβους της καθαριότητας και σε δημόσια σχολεία, οι οποίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περασμένη εβδομάδα. 8.500 καθαρίστριες που είναι όμηροι των συμβάσεων για χρόνια, κινδυνεύουν με ανεργία και μάλιστα χωρίς δικαίωμα επιδόματος, καθώς τον Ιούνιο λήγει το κατάπτυστο αυτό εργασιακό καθεστώς τους. Σημειώνουμε δε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει και σημαντική καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους.
 • Ο νόμος για την επιστροφή των διαθέσιμων εργαζόμενων αποτελεί απόλυτη νίκη των εργαζομένων και μόνο. Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί του Ε.Κ.Π.Α., αναφερόμενοι στις πολύμηνες κινητοποιήσεις, στον συλλογικό αγώνα και στον εμπαιγμό που δέχτηκαν. Όπως σημειώνουν, η δράση τους συναντήθηκε στη βάση της αλληλεγγύης και της αγωνιστικότητας.
 • Τα Μ.Α.Τ. που λειτουργούν ως μονάδες αποκατάστασης της αστικής τάξης και του κεφαλαίου, προάσπισαν τα συμφέροντα και τη φιέστα που διοργάνωνε ο Ανδρέας Κουρής. Προηγήθηκε απαγόρευση της διαδήλωσης στην οποία είχε καλέσει η συνέλευση απολυμένων από τα καταστήματα “Metropolis”, και στη συνέχεια τα Μ.Α.Τ. με ζήλο εμπόδισαν την πορεία να προσεγγίσει το χώρο της φιέστας του “Madwalk”.
 • Τρομοκρατία και από την εταιρεία φύλαξης “Brinks Hellas” και μάλιστα με τη συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφάλειας Χρηματαποστολών-Φυλάκων. Ενώ από το μισθό των εργαζομένων παρακρατείται η συνδρομή προς την ομοσπονδία, αυτή δεν έχει φανεί ποτέ σε χώρο εργασίας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε να διαμαρτυρηθεί για τις μειώσεις μισθών μέχρι και 40%, ούτε για την άρνηση της εταιρείας να αποζημιώσει το προσωπικό του αεροδρομίου για το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό: όταν εργαζόμενοι αποχωρούν από την ομοσπονδία, σύντομα παίρνουν στα χέρια τους το χαρτί της απόλυσής τους.
 • Εκδικητικές απολύσεις και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία στη Ζάκυνθο. Η «κοινωφελής» επιχείρηση απέλυσε δύο εργαζόμενες που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής της μισθοδοσίας τους.
 • Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ανακύκλωσης πλαστικών Θεοδοσίου Ελπίδα. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών και απαιτούν την άμεση ανταπόκριση της εργοδοσίας, αλλιώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
 • Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 8 Μάη οι εργαζόμενοι σε μετρό, Η.Σ.Α.Π. και τραμ, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:00 π.μ. Ζητούν από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. να αναδειχτούν τα οργανικά κενά για να προκύψουν θέσεις εργασίας, ενώ προανήγγειλαν νέα στάση εργασίας για την Τρίτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί.
 • 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Τετάρτη 6 Μάη οι εργαζόμενοι της “Χαλυβουργικής” για τις νέες εκατό απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Την προηγούμενη μέρα στις 5 του μήνα, σωματεία της Ελευσίνας πραγματοποίησαν κινητοποίηση αλληλεγγύης με πορεία στους κεντρικούς δρόμους και μοίρασμα κειμένου.
 • Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οι άνεργοι για τον Μάρτη του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ., οι εγγεγραμμένοι -και φυσικά όχι οι πραγματικοί άνεργοι- είναι 1.057.350, εκ των οποίων μόνο 107.623 λαμβάνουν το επίδομα πείνας του Ο.Α.Ε.Δ.
 • Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη ρατσιστική επίθεση μίσους κατά τρανς γυναίκας και φίλου της που την υπερασπίστηκε, σε κατάστημα στην Εύβοια από ομάδα πέντε ατόμων και του ιδιοκτήτη, αλλά και κατά των μπάτσων που όταν εκλήθησαν όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά συμμετείχαν και συνέργησαν σε εγκληματικές ρατσιστικές πράξεις και σε βασανισμό της. Σημειώνεται ότι η τρανς γυναίκα ξυλοκοπήθηκε βάναυσα ενώ ο φίλος της μαχαιρώθηκε.
 • Φασίζουσα συμπεριφορά και από τους καθηγητές του πανεπιστημίου της Κρήτης, που σέρνουν στα δικαστήρια δύο φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του πανεπιστημίου, για την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν μαζί με άλλους συμφοιτητές τους το 2011, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο-πλαίσιο 4009/2011 για τα Α.Ε.Ι.! Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν περάσει και άλλες διώξεις πειθαρχικές και ποινικές, αυτή τη φορά κατηγορούνται για την ολιγόωρη κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει στο αμφιθέατρο της σχολής τους, μετά τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, μετά από καταγγελία των καθηγητών τους!
 • Έφυγε από κοντά μας στις 7 Μάη ο σύντροφος αναρχικός Αντώνης Στασινόπουλος. Ήταν πάντα μάχιμος και στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Αναρχικής Ομάδας Πάτρας το 1984, αλλά και του σωματίου ανέργων Πάτρας το 1992, μέλος του Κοινωνικού Κέντρου Πάτρας από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και άλλων αναρχικών- και όχι μόνο- πρωτοβουλιών.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Μόνο ένας στους δέκα θα χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα με χρέωση

Super User

Το 63% λέει ναι στην ψήφο μέσω διαδικτύου

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies