INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Εργασιακό δελτίο

Αναδημοσιεύουμε ένα πλήρες εβδομαδιαίο εργασιακό δελτίο, έτσι όπως καταγράφεται και μεταδίδεται ηχητικά από τα «Ραδιοφράγματα»:

 • Την απελευθέρωση του Μάνθου Ταβουλάρη -πρόεδρου του συλλόγου- και όλων των συλληφθέντων της διαδήλωσης στο Σύνταγμα ενάντια στο “μνημόνιο 3” και απόσυρση όλων των κατασκευασμένων κατηγοριών εις βάρος τους, ζητούσε με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και καλούσε την Πέμπτη στα δικαστήρια σε αλληλεγγύη.
 • Στάση εργασίας στο μετρό και 24ωρη απεργία σε Ο.Σ.Ε. και προαστιακό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποιημένοι.
 • Παρέμβαση ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο “Μπαλκονατο” στου Ζωγράφου και στο “Μπικουτί” στην Νέα Φιλαδέλφεια, από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και αλληλέγγυες-ους.
 • Οι εργατοώρες με το “ναι” είναι εκ-βιασμένες“, είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης των I.W.W. Greece σχετικά με όσα εκβιαστικά προσπάθησαν να επιβάλλουν αφεντικά, Μ.Μ.Ε. και μπλόκ νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊστών. “Τονίζουμε και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα περάσει καμιά τρομοκρατία ούτε της κυβέρνησης ούτε των επιχειρηματικών ομίλων, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για ακύρωση των εκβιασμών, των μνημονίων και των αντεργατικών νόμων, και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε αυτό τον αγώνα“, προσθέτουν στην ανακοίνωση τους οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου – Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή (I.W.W.-Greece).
 • Με αίτημα να ανακληθούν οι απολύσεις στο «Αθηνόραμα», οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Δέσμη Εκδοτική» η οποία εκδίδει το περιοδικό και κατέχει και την ομώνυμη ιστοσελίδα, προχώρησαν σε μία ακόμη στάση εργασίας την Δευτέρα 13 Ιούλη. Την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
 • Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν την Κυριακή 19 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, αντιδρώντας στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Με σύνθημα “Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτα”, πραγματοποιήθηκε απεργία στον κλάδο του εμπορίου και απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της ίδια ημέρας στην Ερμού, από το συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Ως αίτημα αιχμής και αυτής της απεργιακής κινητοποίησης ήταν η άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. “Για τη θετική έκβαση των αγώνων μας είναι αναγκαίος ο συντονισμός των εργατικών σωματείων στη βάση των κοινών συμφερόντων της τάξης μας. Όπως άλλωστε και η συστράτευση του συνόλου των αντιστεκόμενων και καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας στους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες, καθώς και η σύνδεση των αγώνων αυτών“, ανέφερε στην ανακοίνωση-κάλεσμά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.
 • Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο την Τετάρτη 15 Ιούλη, αντιδρώντας στο νέο βάρβαρο μνημόνιο συγκυβέρνησης-δανειστών.
 • Κινητοποίηση έξω από το κτίριο του Ο.Τ.Ε. στα Χανιά πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 13/7 οι εργαζόμενοι του οργανισμού, καταγγέλλοντας συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου της τοπικής διοικούσας του σωματείου των τεχνικών του Ο.Τ.Ε. Χανίων. Ο εν λογω εργαζόμενος ενοχλούσε με τη συνδικαλιστική του δράση και η διοίκηση της εργοδότριας εταιρείας Deutsche Telekom τον “έβγαλε από τη μέση” μετακινώντας τον, υποτίθεται για «υπηρεσιακούς λόγους».
 • Ένα ακόμη κρούσμα εργοδοτικού αυταρχισμού, στην εταιρία «Παππάς ανελκυστήρες», έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα αυθαιρεσίας. Η εταιρία, με πρόσχημα το πάγωμα των έργων, την «αφερεγγυότητα» της ελληνικής αγοράς προς τους ξένους επενδυτές, αλλά και λόγω της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνει το κλείσιμο των τραπεζών, ανακοίνωσε ήδη τις πρώτες απολύσεις στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Ήδη από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος σχεδόν, είχε επιβάλει υποχρεωτική άδεια σε όλο το προσωπικό του εργοστασίου! Η εταιρία, ενώ έχει υπογράψει σύμβαση πολλών εκατομμυρίων με την “Cosco”, συμμετέχει σε έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό σημειώνοντας αρκετά κέρδη, δεν διστάζει να μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους. Άμεση ανάκληση των άδικων απολύσεων και του καθεστώτος της υποχρεωτικής άδειας, στην εταιρία “Παππάς” απαιτεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.
 • Αναγκαστικές άδειες στους εργαζόμενους ανακοίνωσε η αλλαντοβιομηχανία «ΒΙΚΗ», αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους αλλά και το κλίμα φόβου λόγω των εξελίξεων και επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες.
 • Στη Βοιωτία, εργάτης απολύθηκε από την εργοδοσία της εταιρείας ανακύκλωσης πλαστικών «Θεοδοσίου Ελπίς» γιατί διεκδικούσε τα δεδουλευμένα του. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 14 Ιούλη, λίγα λεπτά πριν σχολάσει η βάρδια, η εργοδοσία κάλεσε στο γραφείο τον εργαζόμενο και γραμματέα της Εργοστασιακής Επιτροπής του σωματείου και του γνωστοποίησε την απόλυσή του.
 • Παρέμβαση στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος προκειμένου να συναντηθούν με εκπρόσωπο του συνδέσμου, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο, οι εργοδότες σε αυτές τις επιχειρήσεις καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας και έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αφεντικά όχι μόνο δεν δέχτηκαν να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία του συνδικάτου, αλλά περιορίστηκαν στο να κρυφτούν πίσω από ένα θυροτηλέφωνο λέγοντας πως αρμόδιος για όλα τα παραπάνω είναι ο Σ.Ε.Β. και όχι αυτοί.
 • Συρμός… απολύσεων στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες τριάντα απολύσεις εργαζόμενων στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου. Οι απολύσεις φέρεται πως ανακοινώθηκαν προφορικά, αλλά δεν έχουν εκτελεστεί προς στιγμήν λόγω του capital control, διότι δεν μπορεί να καταβληθεί η αποζημίωση. “Να ακυρώσει τις απολύσεις εργαζομένων που έχει προγραμματίσει την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων φορέων για τη συνέχιση του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης“, ζητούν με επιστολή τους προς την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΙΑΣΑ, συνδικάτα και σωματεία.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies