Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 203

Deprecated: Required parameter $width follows optional parameter $attach_id in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/plugins/js_composer/include/helpers/helpers.php on line 366

Deprecated: Required parameter $height follows optional parameter $attach_id in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/plugins/js_composer/include/helpers/helpers.php on line 366

Deprecated: Required parameter $query follows optional parameter $atts in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/plugins/penci-framework/inc/helper-shortcode.php on line 351

Deprecated: Required parameter $submit_text follows optional parameter $list in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/helpers.php on line 14

Deprecated: Required parameter $disable_lazyload follows optional parameter $echo in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/plugins/penci-pennews-portfolio/inc/helper.php on line 190

Deprecated: Required parameter $value follows optional parameter $key in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/themes/pennews/inc/extras.php on line 1720

Deprecated: Required parameter $enable_jarallax follows optional parameter $size in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/themes/pennews/inc/post-format/post-format.php on line 204

Deprecated: Required parameter $thumb_alt follows optional parameter $size in /var/www/vhosts/indexanthi.gr/httpdocs/wp-content/themes/pennews/inc/post-format/post-format.php on line 204
Εργασιακό δελτίο - INDEXANTHI.GR
INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Εργασιακό δελτίο

Αναδημοσιεύουμε ένα πλήρες εβδομαδιαίο εργασιακό δελτίο, έτσι όπως καταγράφεται και μεταδίδεται ηχητικά από τα «Ραδιοφράγματα». Τη φορά αυτή και με αναφορά στην Ξάνθη:

 • Δεν μας αποθαρρύνει -ποτέ δεν το έκανε- αυτή η επανάληψη της καταστολής και της εκδικητικότητας. Αντίθετα, μας χαλυβδώνει η συνείδηση ότι δεν έχουμε καμία αυταπάτη σχετικά με το πώς θα διαχειρίζεται το πολιτικό σύστημα τη συνέχιση και την ανανέωση των μνημονίων και γενικότερα των οποιωνδήποτε εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών. Και μας πεισμώνει ώστε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δίκιο μας και τα δικαιώματά μας“. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής με αφορμή τις νέες διώξεις αγωνιστών -μεταξύ τους και του προέδρου του Σ.Υ.Β.Χ.Α. Μάνου Ταβουλάρη- την καταστολή και τους βασανισμούς διαδηλωτών στις 15 Ιούλη. Ο Σ.Υ.Β.Χ.Α. απαιτεί την αθώωση όλων των συλληφθέντων της διαδήλωσης της 15ης Ιούλη.
 • Ψήφισμα αλληλεγγύης ενάντια στην εκδικητική απόλυση εργαζόμενης από το φροντιστήριο «Επιλογή» εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών. Απόλυση που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σ.Ε.Φ.Κ. έγινε λόγω… «διατάραξης του καλού και οικογενειακού κλίματος» της επιχείρησης… Το “καλό κλίμα” σύμφωνα με την εργοδοσία διαταράχθηκε όταν η εργαζόμενη καθώς και άλλοι συνάδελφοί της αρνήθηκαν να υπογράψουν ψευδώς ότι έλαβαν δώρο Πάσχα για το έτος 2015, χωρίς να τους έχει καταβληθεί. Η απαίτηση της εργοδοσίας προέκυψε μετά από έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας στην επιχείρηση. Η στάση αυτή των συναδέλφων οδήγησε τελικά στην καταβολή του δώρου Πάσχα στην ίδια, καθώς και στους υπόλοιπους συναδέλφους. Το γεγονός δεν το ξέχασε η εργοδοσία και υπήρξε η αιτία της εκδικητικής απόλυσής της.
 • Μαζική κινητοποίηση στην «Αργώ Α.Ε.Β.Ε.» στο Κορωπί, για την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου-συνδικαλιστή. Η κινητοποίηση έγινε την Τετάρτη 29 Ιούλη με αίτημα την άμεση ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου της επιχείρησης και γραμματέα του κλαδικού συνδικάτου. Η εργοδοσία εμμένει στην απόλυση, ενώ ο λόγος που απολύθηκε ο συνδικαλιστής-εργαζόμενος ήταν επειδή ζήτησε από την αρμόδια αρχή να διεξαγάγει έλεγχο για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εταιρεία.
 • Την πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου Ρίου-Πάτρας επιδιώκει η εργοδοσία του εργολαβικού συνεργείου καθαρισμού σε αγαστή συνεργασία με την διοίκηση του νοσοκομείου, προχωρώντας στη δυσμενή αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων. Παρά τις δεσμεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου πως θα καλυτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πληρώνονται ήδη με πενιχρούς μισθούς, ενώ τώρα η εργοδοσία αυθαίρετα έρχεται να επιβάλλει πιο επαχθείς συνθήκες εργασίας.
 • Την απόφαση του δικαστηρίου να βγάλει παράνομη την απεργία που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι στον Ξενοδοχειακό Όμιλο «Aquis» της Κέρκυρας καταδικάζει με ανακοίνωσή του το κλαδικό συνδικάτο τουρισμού. Σύμφωνα με την καταγγελία του συνδικάτου, “ο Ξενοδοχειακός Όμιλος «Aquis» που εκμεταλλεύεται τέσσερα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα (“Sandy”, “Pelekas”, “Park” και “Ag. Gordios”) καρπώνεται την υπεραξία που παράγουν γι’ αυτόν περίπου 400 εργαζόμενοι και συνεχίζει συστηματικά να καθυστερεί την καταβολή των μισθών–ψίχουλα που δικαιούνται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι“.
 • Παρέμβαση από την αναρχική-αντιεξουσιαστική ομάδα «Ρουβίκωνας» στην ένωση Ξενοδόχων Αττικής-Ελλάδας. “Οι φαντασιώσεις περί τουριστικών παραδείσων συστήνονται στα κολαστήρια των εργασιακών σχέσεων“, σημειώνεται στην ανακοίνωση που μοίρασε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ο «Ρουβίκωνας».
 • Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους στη βιομηχανία «Κιολεΐδης» στον Βόλο, με αίτημα την καταβολή των τα δεδουλευμένων. Η νέα παρέμβαση έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας την Πέμπτη 23/7 από τους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τουλάχιστον έξι μηνών.
 • Ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε, αυτή τη φορά στην Μύκονο, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός 47χρονος χειριστής σκαπτικού μηχανήματος. Το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα συνέβη την Πέμπτη 20 Ιούλη, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην Ελιά Μυκόνου. Πρόκειται για τον 47χρονο εργάτη Shemu Enkel, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν χειριζόμενος μηχάνημα έργων (εκσκαπτικό) έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να εκτραπεί της πορείας του και να πέσει σε πλαγιά.
 • Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτου» διεκδίκησαν και έλαβαν έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ από τον Ο.Α.Ε.Δ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών και τις αποζημιώσεις τους.
 • Συγχώνευση και στο βάθος απολύσεις. Συγκεκριμένα, δεκαπέντε απολύσεις έγιναν στην βιομηχανία «ΣΟΒΕΛ» στον Αλμυρό Μαγνησίας, καθώς η «ΣΙΔΕΝΟΡ» στην οποία ανήκει και η «ΣΟΒΕΛ» έχει ανακοινώσει -και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο- τη διασυνοριακή συγχώνευσή της με την «Viohalco SA». Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανακληθούν οι απολύσεις, αλλά και να μην πληρώσουν γενικότερα οι ίδιοι την προσπάθεια των αφεντικών να αυξήσουν την κερδοφορία τους με αυτό τον τρόπο.
 • Καταγγελία των εργαζομένων για «καψόνια» στην τηλεφωνική εταιρία “E-VALUE” στην Ξάνθη. Role play ούτως ειπείν, ασκήσεις «προσομοίωσης». Με πρόσχημα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες της, η εργοδοσία κάνει… «γυμνάσια» με σαφή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζόμενων.
 • Ναυτεργατικά σωματεία και συνδικάτα καταγγέλλουν τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στο ΚΕΣΕΝ, σχεδόν ένα μήνα μάλιστα πριν από την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στον οικονομικό και επαγγελματικό προγραμματισμό σε βάρος των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία του κλάδου.
 • Παρέμβαση έγινε την Παρασκευή 31 Ιούλη από τους εργαζόμενους του Γηροκομείου Ληξουρίου, για το καθεστώς απλήρωτης εργασίας που έχει επιβληθεί από τη διοίκηση εδώ και ένα χρόνο. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πριν απ’ όλα πλήττει τους ίδιους τους γέροντες που διαβιούν στο γηροκομείο, τονίζουν οι εργαζόμενοι.
 • Δύο ακόμα εργατικά ατυχήματα καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε Μυτιλήνη και Κέρκυρα. Τα δύο παρ’ ολίγον εργοδοτικά εγκλήματα σημειώθηκαν σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Το πρώτο σε αλιευτικό σκάφος στη Μυτιλήνη όταν44χρονος αλλοδαπός αλιεργάτης στο αλιευτικό γρι-γρι «Γιαννάκης» τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού διχτυού και το δεύτερο στην Κέρκυρα στο κρουαζιερόπλοιο «Costa Neoclassica», που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 36χρονου αλλοδαπού μέλους πληρώματος, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
 • Στάση εργασίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη Δευτέρα 3 Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων μέσω της πραγματοποίησης προσλήψεων, αλλά και την επιστροφή των μεταταχθέντων συναδέλφων τους.
 • Σε τρεις νέες απολύσεις εργαζομένων προέβη την Παρασκευή 31 Ιουλίου η “Wind”, που από το 2009 έως τώρα έχει απολύσει σχεδόν χίλιους εργαζόμενους .Την ίδια ώρα η διοίκηση της εταιρείας αρνείται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εντατικοποιεί την εργασία και ασκεί τρομοκρατία στους εργαζόμενους με σκοπό να αυξήσει τα κέρδη της.
 • Συνεχίζονται οι απολύσεις στο “Μετρό Θεσσαλονίκης”. Τέσσερις ακόμα απολύσεις από τους εργολάβους αλλά ταυτόχρονα και εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας για ακόμα περισσότερους, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι.
 • Τέλος, καταγγελία εργαζομένων έγινε την εβδομάδα που πέρασε, για απολύσεις και μειώσεις μισθών στους καθεστωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «ANT1» και «Alpha». Οι απολύσεις έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες των καναλιών, χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους.

 

Σχετικά άρθρα

Έτσι ψωνίζουν οι Έλληνες

Super User

Για την επιδότηση αλλαγής ηλεκτρικών συσκευών

Super User

Συλλαλητήριο αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στην Κομοτηνή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies