INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Εργαστήρια δημιουργικής γραφής και φιλοσοφίας στη Φ.Ε.Ξ.

Συγγραφή: από την πρώτη έμπνευση στο λογοτεχνικό κείμενο

Το γράψιμο ταιριάζει μόνο σ’ ένα μανιώδη μπεκρή ή σε έναν τέλειο βλάκα” δήλωνε στον Τουργκένιεφ η μητέρα του, ενώ ο ίδιος αναρωτιόταν: “Είμαι άραγε ικανός για κάτι το μεγάλο, το γαλήνιο, θα πετύχω ξάστερη και καθαρή γραφή;“.

Η συγγραφή συχνά αντιμετωπίζεται ως μια επιπόλαιη, ανάλαφρη ενασχόληση για ονειροπόλους. Είναι πολύ δύσκολο να υποψιαστεί κανείς πόσο απαιτητική είναι, τι θα πει πειθαρχία και συγγραφική καθημερινότητα, τι θα πει να γράφεις και μετά να σβήνεις και μετά ξανά από την αρχή, χωρίς να έχεις καμιά βεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Στις δέκα τρίωρες συναντήσεις μας θα εξετάσουμε στην πράξη τη διαδικασία της λογοτεχνικής συγγραφής, μέσα από όλα όσα συγκροτούν ένα λογοτεχνικό κείμενο: την πλοκή, το σκηνικό (χώρο και χρόνο), τον αφηγητή και την οπτική γωνία της αφήγησης, τους χαρακτήρες, τη γλώσσα και το ύφος κλπ. Θα γράψουμε δικά μας κείμενα, θα τα κουβεντιάσουμε, θα τα μικρύνουμε, θα τα μεγαλώσουμε, θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε καλύτερα. Κι αν καταφέρουμε, πίσω από κανόνες και τεχνικές, να περπατήσουμε έστω και λιγάκι στο σκοτεινό μονοπάτι της δημιουργίας, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε πετύχει πολλά.

Ο Κώστας Καβανόζης είναι φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής, αντικείμενο το οποίο έχει διδάξει με τη μορφή της συνεπικουρίας στο τμήμα Φιλολογίας του “Δημοκρίτειου” Πανεπιστημίου Θράκης, στο Π.Μ.Σ. «Δημιουργική γραφή» του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σε ποικίλα σεμινάρια. Τελευταίο από τα έξι βιβλία του είναι η συλλογή διηγημάτων «Τζάμπα η παράταση» (Πατάκης 2020). Προηγούμενα βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (2012 και 2018) και των λογοτεχνικών βραβείων των περιοδικών «Αναγνώστης» (2016 και 2018) και «Διαβάζω» (2012). Κείμενά του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα γαλλικά. Το 2012 απέσπασε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (C.N.L.) υποτροφία συγγραφής. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

«Το δέντρο της σοφίας» – Φιλοσοφία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

«Δεν ξέρω κανένα φιλόσοφο που να ήταν αρκετά τολμηρός ώστε να πει: Ιδού το όριο στο οποίο στο οποίο να μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος και το οποίο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει. Κανείς δεν ξέρει τι του επιτρέπει η φύση του να γίνει…» – Jean-Jacques Rousseau.

Τα παιδιά αρχίζουν από πολύ νωρίς να φιλοσοφούν και να θέτουν ερωτήματα στους μεγαλύτερους, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να κατανοήσουν τον περιβάλλοντα κόσμο. Τα συνεχή «γιατί» και «τι», είναι απλά ένα δείγμα της έμφυτης περιέργειας που διαθέτει ο άνθρωπος και της συνεχούς προσπάθειάς του να κατανοήσει τον ρόλο του και τη θέση του στην κοινωνία, όσο και πέρα από αυτήν. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε και η φιλοσοφία, που από την αρχή της ύπαρξής της υπήρξε η οδός προς τη γνώση μέσω του στοχασμού.

Βασικός στόχος του τμήματος είναι η ανάδειξη του συνειδητού στοχασμού και του διαλόγου, ως εργαλεία που θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν αφενός στην απόκτηση και τη χρήση της γνώσης, αφετέρου στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, της υπομονής και του σεβασμού απέναντι στους συνανθρώπους μας. Σκοπός των μαθημάτων δεν είναι η διδασκαλία των φιλοσοφικών σχολών αλλά:

η ενθάρρυνση των παιδιών να αποκτήσουν κριτική και δομημένη σκέψη

  • η ανάδειξη της φιλοσοφίας ως μέσο επίλυσης προβλημάτων
  • η προβολή του διαλόγου ως εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και αλληλοσεβασμού
  • η απόκτηση της αυτοπεποίθησης και η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης
  • η ανάκτηση της χαμένης παιδικής περιέργειας των μεγάλων.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γεώργιος Ζουγρής. Τμήμα παιδιών ηλικίας 9-12, τμήμα εφήβων ηλικίας 13-18 και τμήμα ενηλίκων.

Σχετικά άρθρα

“Ντοκιμαντέρ με ρόδες” στην Ξάνθη

Super User

Το 3ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα

Super User

Η σειρά των συλλόγων στην καρναβαλική παρέλαση

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies