INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ερωτήσεις για Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, Κέντρο Υγείας Εχίνου και δήμο Μύκης

Τις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις με θέματα “Για τη μη 24ωρη λειτουργία του ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Εχίνου Δήμου Μύκης“, “Μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης” και “Προβλήματα υποστελέχωσης στον δήμο Μύκης” κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης:

Κέντρο Υγείας Εχίνου

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη οδηγών στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμο το ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Συνυπολογίζοντας τη μορφολογία του δήμου (ορεινός δήμος) και την έκτασή του (62 χωριά σε έκταση 626.000 στρεμμάτων), γίνονται αντιληπτοί οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η μη λύση του προβλήματος. Πρόκειται για άλλη μια έκφανση της διαχρονικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Ερωτάται ο υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί για να προσληφθούν άμεσα οδηγοί με μόνιμη σχέση εργασίας για την κάλυψη των βαρδιών του Κέντρου Υγείας Εχίνου, για να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω της καθυστέρησης μεταφοράς τους στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Η άδεια ειδικού σκοπού τεσσάρων ημερών εκ των οποίων η μια ημέρα αφορά κανονική άδεια, αποτελεί ένα από τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Χορηγείται και στους εργαζόμενους στο δημόσιο προκειμένου να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, η διοίκηση δεν έχει δώσει άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που το έχουν αιτηθεί. Αν και κατατέθηκαν έγγραφα οι αιτήσεις, αυτές δεν απαντήθηκαν εγγράφως, ενώ αναφέρθηκε πως οι διαζευγμένοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των μονογονεϊκών οικογενειών και συνεπώς δεν μπορεί να τους χορηγηθεί η άδεια ειδικού σκοπού που αναφέρει η Π.Ν.Π. 55/11.3.2020, άρθρο 4 και 5. Ακόμη καταγγέλλεται πως σε περίπτωση εργαζόμενου που ανήκει σε ειδική ευπαθή ομάδα, χορηγήθηκε η ειδική άδεια σχεδόν τριάντα μέρες μετά, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του το διάστημα αυτό, παρά την Π.Ν.Π. 64/14-3-2020 – «Μέτρα διευκόλυνσης ευπαθών ομάδων» και τις σχετικές τροποποίησεις που έχουν εκδοθεί.

Ερωτάται ο υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να αρθεί η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Δήμος Μύκης

Ο δήμος Μύκης, ένας δήμος με 62 οικισμούς, έκταση 626.000 στρεμμάτων και περίπου 16.000 κατοίκους, καλείται να αντιμετωπίσει τα πολλά και σύνθετα προβλήματα των κατοίκων του με μόλις 35 εργαζόμενους στις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες του. Αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% του οργανογράμματός του. Πρόκειται για αποτέλεσμα της μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων και της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, στο πλαίσιο της αντιδραστικής πολιτικής της ανταπόδοσης και της παράδοσης των υπηρεσιών των δήμων σε εργολάβους και επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή επείγουν μια σειρά έργα που πρέπει να κάνει ο δήμος και που άπτονται και του ζητήματος της υγιεινής, ιδιαίτερα αυτών προς κάλυψη αναγκών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού CoViD-19. Έργων, όπως και για την μόνιμη και οριστική λύση του προβλήματος της υδροδότησης στα χωριά του δήμου Μύκης και αυτά για τη λύση αποχετευτικών προβλημάτων σε χωριά όπως ο Κένταυρος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί για να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι εργαζόμενοι που χρειάζονται για την κάλυψη του οργανογράμματος του δήμου Μύκης, με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση του δήμου.

Σχετικά άρθρα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης για το ζήτημα του νερού

Super User

Το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για την ανακληθείσα εκδρομή λυκείου στο ευρωκοινοβούλιο

Super User

Κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα των ΑντΑρΣυΑ και Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies