INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

“Εmbedded”

Ο όρος, αν θυμόμαστε καλά, πρωτακούστηκε από κάποιον αμερικανό στρατηγό του εκστρατευτικού σώματος που εισέβαλε στο Ιράκ. Χαρακτήρισε «embedded», δηλαδή «ενσωματωμένους», τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την εισβολή ακολουθώντας τα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα.

Χρησιμοποιήσαμε τον ίδιο όρο για να χαρακτηρίσουμε τον Τσιόδρα και τους άλλους επιστήμονες που συγκρότησαν την περιβόητη επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας CoViD-19. Γιατί η εν λόγω επιτροπή δεν λειτούργησε ως επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης διατηρώντας την επιστημονική της ανεξαρτησία, αλλά περισσότερο ανέλαβε καθήκοντα προπαγάνδας και χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Υπέταξε την επιστημοσύνη της στις σκοπιμότητες της κυβέρνησης και στις επιδιώξεις των καπιταλιστών. Το ζήτημα της μάσκας είναι το πιο χαρακτηριστικό, το πιο εύληπτο. Προκειμένου να καλύψουν την εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν φρόντισε να υπάρξουν αποθέματα, έβγαλαν… επιστημονικό φιρμάνι ότι η μάσκα κάνει ζημιά. Τώρα υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα. Και βέβαια, το επιστημονικά σωστό είναι αυτό που λένε τώρα.

Υπάρχουν, όμως, και πιο σοβαρά επιστημονικά ζητήματα που εκθέτουν τους ενσωματωμένους επιστήμονες. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δημοσιεύτηκε μεγάλη έρευνα επιστημόνων από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά ηλικίας άνω των δέκα χρόνων μπορούν να διασπείρουν τον κοροναϊό όσο και οι ενήλικοι. Μόνο τα παιδιά μικρότερης ηλικίας έχουν λιγότερες πιθανότητες (περίπου τις μισές) να μεταδώσουν τον ιό. Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερες μελέτες κινέζων και γερμανών επιστημόνων για τη μετάδοση του κοροναϊού από τα παιδιά, αλλά και την πρόσφατη εμπειρία του Ισραήλ όπου η αναζωπύρωση της πανδημίας σε έκταση μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο κύμα, αποδίδεται στο βιαστικό άνοιγμα των σχολείων.

Ποιος δεν θυμάται τις λυσσώδεις προσπάθειες του Τσιόδρα να βγάλει άχρηστες τις μελέτες κορυφαίων επιστημόνων (όπως ο Γερμανός Κριστιάν Ντρόστεν) προκειμένου να υποστηρίξει το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα, με το ασύστολο ψεύδος ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον κοροναϊό (όχι δεν ασθενούν σοβαρά, αλλά δεν μεταδίδουν!). Γιατί αυτό το ψεύδος; Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να δείξει γρήγορη «επιστροφή στην κανονικότητα» προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως ρεκλάμα για τον τουρισμό.

Και μην μας πείτε ότι τα σχολεία άνοιξαν και οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν, γιατί πρώτο το άνοιγμα των σχολείων υπήρξε εν πολλοίς εικονικό και δεύτερο (και κυριότερο) η καραντίνα είχε περιορίσει (σχεδόν μηδενίσει) τη διασπορά του ιού, η οποία στη χώρα μας αποδείχτηκε εξαρχής πολύ μικρή. Εν αγνοία των ενσωματωμένων επιστημόνων οι οποίοι ουδέποτε είχαν σαφή εικόνα, επειδή δεν έγιναν μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό, ενώ εγκαταλείφθηκε πολύ νωρίς η διαδικασία της επιθετικής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Οι ίδιοι ενσωματωμένοι επιστήμονες ευλόγησαν και το άνοιγμα του τουρισμού, κάνοντας τη μια κωλοτούμπα μετά την άλλη, όμως εδώ μένουμε μόνο στη νοτιοκορεάτικη μελέτη για τη μετάδοση του ιού από τα παιδιά. Όχι επειδή μας ενδιαφέρει να έχουμε κάποιου είδους δικαίωση για όσα υποστηρίξαμε, αλλά επειδή το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας το φθινόπωρο, όταν θ’ αρχίσει η νέα σχολική χρονιά. Με τα αίσχη που ήδη γίνονται χάριν του τουρισμού, δεν ξέρουμε ποια θα είναι τον Σεπτέμβρη η κατάσταση στη χώρα μας. Ας έχουμε λοιπόν υπόψη ότι τα παιδιά μεταδίδουν όσο και οι ενήλικοι.

Πέτρος Γιώτης

Σχετικά άρθρα

Πρόκληση

Super User

Άξιοι!

Super User

Μνήμες

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies