INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης για την πρωτομαγιά

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 10.30 πμ στην πλατεία Δημοκρατίας – Στάση εργασίας του σωματείου 10.00-14.00.

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής.

Η 1η του Μάη είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Η 1η του Μάη είναι μέρα απεργιακού αγώνα.

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την καταργήσει. Να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ευελιξίας.

Θέλουν να επιβάλουν καθεστώς 10ωρης καθημερινής δουλειάς χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή και η πληρωμή θα είναι κάποιο ρεπό τους επόμενους μήνες. Δηλαδή ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για όσο θέλει ο εργοδότης χωρίς επιπλέον πληρωμή, τσακισμένος από την κούραση, χωρίς κοινωνική-προσωπική ζωή. Θα γνωρίζει μόνο πότε θα αρχίζει η δουλειά κι όχι πότε θα τελειώνει. Όταν τα θανατηφόρα και μη, ατυχήματα θερίζουν και στην  Ξάνθη, με ιδιαίτερη έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Αυτό είναι η πρακτική εφαρμογή της «ευελιξίας» που ζητούν οι καπιταλιστές για να μπορούν να διαμορφώνουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις κατά το δοκούν, όπως τους βολεύει. Για να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Φορτώνοντας στους εργαζόμενους τα βάρη από τυχόν απώλειες εάν η κατάσταση δεν πάει καλά.

Από τη μία δυναμώνει η απλήρωτη εργασία και από την άλλη διαλύεται η κοινωνική ζωή των εργαζομένων, η φυσική αντοχή, ο απαραίτητος ημερήσιος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεκουράζεται, να βρίσκεται με την οικογένεια του, να έχει ελεύθερο χρόνο.

Την ίδια στιγμή θέλουν να κάνουν τους χώρους δουλειάς άβατο για τα Σωματεία αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην εργοδοτική ασυδοσία. Γι’αυτό φέρνουν νέα εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των αγώνων. Φοβούνται την οργή και την αγανάκτησή μας και γι’ αυτό ετοιμάζουν νέο χτύπημα στα συνδικάτα παρεμβαίνοντας στην λειτουργία τους, βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε και να παλεύουμε. Η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για να εξυγιανθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Η αγωνία τους είναι να το κρατούν σε αδυναμία, ανήμπορο απέναντι τους κι ελεγχόμενο.

Έχοντας συμπληρώσει έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό από τους εργαζόμενους και τον λαό συνολικότερα, ότι η υγεία μας μπαίνει σε δεύτερη προτεραιότητα. Γι΄ αυτό τον λόγο, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το μόνο που προτείνει και επιβάλλει είναι την λογική της «ατομικής ευθύνης», ενώ δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των υγειονομικών και των άλλων Σωματείων και φορέων για την ενίσχυση των νοσοκομείων για την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας.

Οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους! Η πανδημία “θερίζει” το λαό μας

Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί θα ξεπεράσουν σε λίγο τους 10.000, ενώ οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι, με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν απλές κλίνες, ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό, νοικιάζει με το “αζημίωτο” ιδιωτικές κλινικές υποδομές και τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαού μας. Όλοι μας γνωρίζουμε την τραγική υποστελέχωση και του Νοσοκομείου μας αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ξάνθη.

Ήδη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η ΑΔΕΔΥ, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απεργιακή απόφαση, για της 6 Μάη, κόντρα στην αναμενόμενη πλέον θέση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που χέρι-χέρι με την κυβέρνηση θα γιορτάσουν αγκαζέ με πενθήμερη αργία την κατάργηση του 8ωρου.

Αποκαλυπτική είναι και η στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, σε μια  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απρίλη, μέσω τηλεδιάσκεψης, και περιορίστηκε στα 20’, καθώς δεν «έφτανε» ο χρόνος της ιντερνετικής πλατφόρμας (!!!). Έβαλαν με fast truck διαδικασίες σε ψηφοφορία την απεργία στις 6 Μάη που προτάθηκε από τα 2 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΞ, εκλεγμένα με την παράταξη της ΕΣΑΚ και μελών του ΔΣ του σωματείου μας, την καταψήφισαν και αυτό το ονόμασαν Δημοκρατία. Δεκαετίες αγώνων, θυσιών, νεκρών, αίματος τα έσβησαν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, εναποθέτοντας τις «ελπίδες» τους, όπως είπαν στην ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ της ΓΣΕΕ. Καμία κίνηση για την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των σωματείων και των εργαζομένων της Ξάνθης. Αν αυτό δεν είναι εργατοπατερισμός τότε τι είναι; Άξιος ο μισθός τους!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τέτοιες πουλημένες ηγεσίες. Δεν είναι πρόοδος να αποδεχτούμε την επιστροφή στον μεσαίωνα και την «δουλειά ήλιο με ήλιο» σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί. Να μην μπορούμε να βρούμε την υγεία μας όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Απαντάμε με ψηλά το κεφάλι!

Απέναντι σε αυτά είναι ώρα ο καθένας-η καθεμιά να σκεφτεί και να πάρει θέση. Το σκύψιμο του κεφαλιού, η μείωση των απαιτήσεων και η σιωπηρή παράδοση των δικαιωμάτων δεν οδήγησε πουθενά. Κανένας συμβιβασμός δεν γλίτωσε κανέναν εργαζόμενο από τα χειρότερα. Όποιος είπε φτάνει που δουλεύω, η κατάληξη είναι να ζω μονάχα για να δουλεύω.

Τη μέρα των εργαζομένων, την Πρωτομαγιά, φέρνουμε στο νου μας τους ήρωες της τάξης μας, όλους αυτούς που δώσανε το αίμα τους για τα εργασιακά δικαιώματα. Και στην Ξάνθη του ηρωικού καπνεργατικού κινήματος του μεσοπολέμου υπάρχει πλούσια εμπειρία, έχει χυθεί μπόλικο αίμα, έχουμε τους 4 νεκρούς καπνεργάτες του Ιούνη του 1928, τους εκατοντάδες τραυματισμένους, φυλακισμένους κι εξόριστους στους σκληρούς ταξικούς αγώνες της περιόδου.

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη! Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει ξανά η εργατική τάξη και ο λαός την κρίση τους.

Η πρωτομαγιά συμβολίζει τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα κι ανάγκες. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας συνεχίζοντας τον αγώνα.

Σχετικά άρθρα

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα για την Ξάνθη

Super User

Το 45ο Φεστιβάλ Κ.Ν.Ε.-“Οδηγητή” στην Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Ανακοινώσεις-καλέσματα σε διαμαρτυρία στην Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies