INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η Ε.Ι.Υ.Ε. Ξάνθης για την ημέρα δράσης των εργαζομένων στο εμπόριο

Σε περίοδο πανδημίας γίνονται ακόμα πιο διακριτές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εργοδοσία και εργαζόμενους, οι δύο κόσμοι που αναμετρώνται. Η ένταση στην εργασία, οι πολύωρες βάρδιες, το «τρέξιμο» για να καλυφθούν τα κενά παράλληλα με τα ελλιπή μέτρα προστασίας από την πανδημία, θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία μας, ενώ την ίδια στιγμή η εργοδοσία εξακολουθεί να πλουτίζει.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ως εδώ! Δε θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση εργοδοσία να παίζουν άλλο με τη ζωή, την υγεία μας, τα δικαιώματά μας!

Την ίδια στιγμή που στο εμπόριο μετράμε νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους, την ώρα που στα μάτια όλων μας φάνηκε ξεκάθαρα πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα, η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μεγάλη σφαγή, ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου.

135 χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο Μάη στο Σικάγο που καθιέρωσε το 8ωρο και έναν αιώνα από την πρώτη εφαρμογή του στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιδιώκει να το καταργήσει και να του δώσει τη χαριστική βολή, να νομιμοποιήσει την υπερωριακή 10ωρη απλήρωτη εργασία.

Δε θα δεχτούμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τις ελαστικές μορφές εργασίας να γίνει το 8ωρο μας 10ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν.

Από τη μία οι εργαζόμενοι στα supermarket που εργαζόμαστε βρέξει-χιονίσει, χωρίς ρεπό, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, με υπερωρίες για να καλύψουμε τα κενά που προκύπτουν σε όλα τα πόστα. Σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα δεν τηρούνται, υπάρχει συνωστισμός και ταυτόχρονα πίεση να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πελάτες σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Μετράμε καθημερινά κρούσματα από τον κορωνοϊό και δυστυχώς το τελευταίο τρίμηνο μετράμε και νεκρούς συναδέλφους. Μετράμε  εργατικά ατυχήματα που όπως και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, η εργοδοσία συνολικά κάνει συντεταγμένη προσπάθεια για να τα θάψει, από φόβο να μην κλείσει το κατάστημα.

Οι εργαζόμενοι των Super Market με τη σκληρή δουλειά μας ήμασταν αυτοί που σηκώσαμε τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών. Η αμοιβή μας ποια ήταν; Μερικές δωροεπιταγές, άντε και κάποια προσωρινά πριμ. Οι εργοδότες μας από την άλλη, σημείωσαν ρεκόρ κερδών, φτάνοντας μισό δις τζίρο. Αφού λοιπόν μας ξεζούμισαν, παίξανε κορώνα ή γράμματα την υγεία μας, ήρθαν να το παίξουν καλοί δίνοντας ως φιλοδώρημα ένα μικρό ποσοστό από τα υπερκέρδη που βγάλανε στις πλάτες μας.

Από την άλλη πλευρά στο λιανικό εμπόριο πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης μισθών, ζουν με το άγχος για το αν και πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Οι συνάδελφοι μας όλους αυτούς τους μήνες ζουν με ελάχιστα ευρώ προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους καθώς και των οικογενειών τους.

Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου αντί να μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή λόγω του ότι το κατάστημα δεν λειτουργεί τους χρεώνουν άδεια προκειμένου όταν ανοίξουν να μην έχουν υπόλοιπο άδειας οι εργαζόμενοι. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει τα ωράρια, τα ρεπό, τις άδειες, επιβάλει δουλειά για όσο θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Σε αυτές τις συνθήκες δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε στήριγμα το σωματείο μας!

Από την αρχή της πανδημίας το σωματείο μας, βρέθηκε στους χώρους δουλειάς, βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους που δουλεύουν εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό, αναδείξαμε την άγρια κατάσταση που εξελίσσεται μέσα στους χώρους ιδίως των super market, φέρνοντας στο προσκήνιο αιτήματα για άμεση προστασία των εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market, στα εμπορικά καταστήματα να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας, να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ότι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και του εργοδοτικού συνδικαλισμού που χέρι χέρι βάζουν πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού. Άμεση κάλυψη των ελλείψεων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με μόνιμες προσλήψεις.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
 • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επίσπευση των εμβολιασμών.
 • Γιατρός Εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
 • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορονοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος.
 • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
 • Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια και τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το Δώρο Πάσχα.
 • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
 • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Πέμπτη 6 Μάη τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά με Απεργία. Καλούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης ΑΜΕΣΑ να κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ, όπως έχουν ήδη κάνει τα Εργατικά Κέντρα σε Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα και σε μια σειρά άλλες πόλεις

Οι εργασιακές ανατροπές του αιώνα ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Σχετικά άρθρα

Ειδικό τιμολόγιο από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.

Super User

Επιμορφωτικές δράσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης

Super User

Νεκρά λόγω παγετού δέκα τόνοι ψάρια-γόνος στη Βιστωνίδα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies