INDEXANTHI.GR
Αυτοδιοίκηση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης για το άνοιγμα των σχολείων

Παραθέτουμε (αυτούσια) επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης προς τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι τεράστια. Γνωρίζουμε ότι με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αλλάζουν συντριπτικά τα πράγματα όσον αφορά τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών, συνολικά της σχολικής κοινότητας.

Θεωρούμε ότι η μεταφορά της ευθύνης, από το Υπουργείο, για το αν τα παιδιά θα πηγαίνουν ή όχι στο σχολείο στην ατομική επιλογή των γονιών, είναι επικίνδυνη. Είναι συνέχεια της αναφοράς του κ. Τσιόδρα πως «ό,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (…) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους».

Τα ερωτήματα που θέτουμε στη διοίκηση του Δήμου είναι επείγοντα και έχουν σχέση με ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Δήμοι για τα σχολεία: 

  • Πώς θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων, τη στιγμή που οι καθαρίστριες έχουν μεταφερθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια;
  • Πώς θα βρίσκονται στο σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, όπως απαιτείται στις παρούσες συνθήκες;
  • Πώς θα εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων, που ο ίδιος ο ΕΟΔΥ προτείνει, όπως οι συχνοί καθαρισμοί των κοινόχρηστων χώρων (τουαλέτες, πόμολα, κουπαστές, κοινόχρηστες επιφάνειες κ.ά.) χωρίς να εξασφαλιστεί αυξημένος αριθμός προσωπικού καθαριότητας;

Για όλους τους δήμους της χώρας το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων είναι από ανύπαρκτο έως μηδαμινό. Η καθαριότητα των σχολείων διεκπεραιώνεται κατά βάση μετά το πέρας της λειτουργίας τους και με την είσοδο των εργολαβικών. Απαιτείται μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση τώρα των συμβασιούχων. Ένα αίτημα κρίσιμο, ειδικά σε αυτή την περίοδο και γιατί τον Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την χρηματοδότηση τους. Απολύσεις, εργολάβοι, ΚΟΙΝΣΕΠ είναι τα πιθανά σενάρια που θα έχουμε μπροστά μας αν δεν υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση για μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να φέρει το ζήτημα της καθαριότητας για συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, απόφαση η οποία θα διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν και τώρα και προπάντων το Σεπτέμβρη χωρίς μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Οφείλετε να πάρετε συγκεκριμένη και δημόσια θέση τόσο απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση.

Οφείλετε να δηλώσετε δημόσια εάν είναι εξασφαλισμένες οι βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, οπότε και με δική σας ευθύνη ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Εφόσον η Κυβέρνηση δεν διασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για το άνοιγμα τους, δρομολογώντας μονιμοποίηση των εργολαβικών καθαριστριών/καθαριστών και την πρόσληψη νέων, όσων απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες, να πάρουμε απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο ότι δε θα επιτρέψουμε να ανοίξουν σε αυτή τη φάση Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Σχετικά άρθρα

Στην τελική ευθεία οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού δημαρχείου Ξάνθης

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Αβδήρων

Super User

Συνεδριάζει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies