INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η Π.Α.Μ.-Θ. για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμ που γιορτάζεται στις 20 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο. Κατά το Κουρμπάν Μπαϊράμ, για ενδεχόμενη σφαγή βοοειδών και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων σε χώρους που δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγιεινή και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος. Στους χώρους πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος (μη αποτέφρωση των υλικών ειδικού κινδύνου, πιθανή απόρριψη των ζωικών υποπροϊόντων στο περιβάλλον κλπ), και έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, επισημαίνεται πως κατά την περίοδο εορτασμού πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

Η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων από οποιαδήποτε εκμετάλλευση, διενεργείται μετά από έγκριση των αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών και τα ζώα που μετακινούνται πρέπει να φέρουν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης, διαβατήρια, σήμανση ζώων) και κατά τη μετακίνηση των ζώων πρέπει τα ζώα να προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, ενώ στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και τα μέτρα για την οζώδη δερματίτιδα. Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων. Ο ιδιοκτήτης του/ων ζώου/ων ή και ο οδηγός του οχήματος, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των ζώων, παρέχοντας σκιερό μέρος και νερό κατά τη στάση ή το δρομολόγιο.

Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή. Επισημαίνεται πως για τις ανάγκες της γιορτής, όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας θα λειτουργούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διεκπεραίωση των σφαγών.

Συνιστάται να προτιμώνται βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και αιγοπρόβατα μικρότερα των δεκαοκτώ μηνών, καθώς τα ζώα αυτής της ηλικίας δεν εξετάζονται για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους καταναλωτές. Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Αν τα ζώα που πρόκειται να σφαγούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων δεν καταναλώνονται και θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:

  • Βοοειδή: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο
  • Αιγοπρόβατα: Ολόκληρο το κεφάλι και ο νωτιαίος μυελός (σε ζώα μεγαλύτερα των δεκαοκτώ μηνών).

Όλα τα παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα (πλην των δερμάτων) που θα προκύψουν από τη σφαγή, πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης. Υπενθυμίζεται πως θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο σφαγείο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων. Επίσης επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία σφαγής και αγοραπωλησίας των ζώων, ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης για τον CoViD-19. Παρακαλούμε όλες τις αρχές, τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας καθώς και κάθε εμπλεκόμενο, να συνδράμουν για την άρτια και ομαλή διενέργεια των σφαγών στο πλαίσιο του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τοπικά τμήματα κτηνιατρικής.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση πληροφόρησης στο Ε.Κ.Ξ.

Super User

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Ξάνθης

Super User

Με νέο τρόπο οι “Προβολές της Πέμπτης”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies