Τα φθηνά παιχνίδια κινεζικής κατασκευής κρύβουν πολλά και ένοχα μυστικά.
Ο φωτογραφικός φακός του Γερμανού Michael Wolf κατέγραψε αυτό που αποκαλεί «The Real Toy Story», αποτυπώνοντας τη ζωή των εργαζομένων σε πέντε εργοστάσια παιχνιδιών της ηπειρωτικής Κίνας χωρίς ωραιοποιήσεις και μοιράστηκε τις εικόνες του στο “Business Insider”.
Περίπου το 75% των παιχνιδιών παγκοσμίως προέρχονται από την Κίνα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ένα μέσο μισθό των 240$ το μήνα. Η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές της Κίνας οδηγεί πολλούς ανθρώπους από την ύπαιθρο να αναζητήσουν τέτοιες θέσεις εργασίας στις πόλεις.
Κάθε μέρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έρχονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της βάρδιας. Μέχρι έξι άνθρωποι στριμώχνονται σ’ ένα μικρό, στενό κοιτώνα, ενώ μοιράζονται τα μπάνια με 50 άτομα.
Πολλά σχολεία στέλνουν τους μαθητές σε αυτά τα εργοστάσια για να κάνουν «πρακτική άσκηση», ενώ πολλοί φοιτητές δουλεύουν ως εργάτες πρώτης γραμμής παραγωγής.
Μερικά εργοστάσια υπόσχονται, χωρίς όμως να το τηρούν, ένα διάλειμμα δέκα λεπτών μετά από κάθε δύο ώρες σκληρής εργασίας.
Ακόμη και μετά το 30λεπτο μεσημεριανό διάλειμμα για γεύμα οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στον όροφο παραγωγής για να αναλάβουν ξανά βάρδια. Φυσικά δεν πληρώνονται αυτό το χρόνο.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα. Οι υπερωρίες φτάνουν τις 200 ώρες το μήνα, πράγμα που ξεπερνά κατά πέντε φορές το νόμιμο όριο.
Η παραγωγή παιχνιδιών απαιτεί στενή επαφή με χημικές ουσίες που είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων.
Οι γυναίκες σπάνια παίρνουν άδεια μητρότητας και συχνά δεν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους. Τις περισσότερες φορές τα στέλνουν να ζήσουν με τους παππούδες στην ύπαιθρο.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να αγοράσετε ένα παιχνίδι στο οποίο αναγράφεται το χαρακτηριστικό “Made in China”, ξανασκεφτείτε το…