INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Θύματα διακρίσεων σε πολλές χώρες άθεοι και ανθρωπιστές

Έκθεση διεθνούς οργανισμού αποκαλύπτει ότι τα άθρησκα-άθεα άτομα και οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις αλλά και σκληρές ποινές εξαιτίας των πεποιθήσεων και των αξιών τους.

Οι άθρησκοι πολίτες της Κολομβίας, της Ινδίας, της Μαλαισίας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα, συχνά περιθωριοποιούνται, ενώ ορισμένες γυναίκες εξαναγκάζονται σε γάμο, όπως αποκαλύπτει η έκθεση Humanists at Risk: Action Report 2020, που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Humanists International.

Αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρωπιστές και οι άθεοι ακτιβιστές στοχοποιούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι απορρίπτουν τη θρησκεία στην οποία πιστεύει η πλειονότητα των κατοίκων της χώρας που ζουν ή γιατί προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες και την κριτική σκέψη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπιστών της Νιγηρίας Μουμπάρακ Μπάλα συνελήφθη τον περασμένο μήνα με την κατηγορία της βλασφημίας, η οποία τιμωρείται με θανατική ποινή. Ο Μπάλα, γιος ενός διακεκριμένου μελετητή του Ισλάμ, έχει υπάρξει σκληρός επικριτής της θρησκείας, ενώ ζούσε σε μια παραδοσιακά συντηρητική περιοχή της χώρας του. «Το να λες ανοιχτά ότι είσαι άθεος ή ανθρωπιστής στη Νιγηρία μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όμως ο Μπάλα προσπαθούσε με πάθος να δημιουργήσει χώρο για εκείνους που δεν πιστεύουν στο Ισλάμ ή στη θρησκεία εν γένει» εξηγεί ο Λέο Ίγκουε, ο οποίος είναι επίσης ανθρωπιστής και υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία.

Απομόνωση, ποινές και κοινωνικές διακρίσεις

Εναντίον των ανθρωπιστών, των άθεων και των άθρησκων ατόμων, χρησιμοποιείται μια ποικιλία πρακτικών, όπως αναφέρει η έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Ανάμεσά τους και η ποινικοποίηση της βλασφημίας και της αποστασίας, η ατιμωρησία για επιθέσεις εις βάρος τους, η κοινωνική απομόνωση και οι διακρίσεις.

Η έκθεση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μαρτυρίες 76 ατόμων στις οκτώ χώρες που μελετήθηκαν. Ένας συμμετέχων από τη Μαλαισία σημείωσε ότι «οι ανθρωπιστές και τα άθρησκα άτομα δέχονται σε τακτική βάση επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους». Άλλος ανέφερε ότι οι άνθρωποι που δήλωναν ότι δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία «απομονώνονταν και δέχονταν διακρίσεις».

Στο Πακιστάν, το νομικό περιβάλλον είναι «αξιοσημείωτα καταπιεστικό». Υπάρχουν βάναυσοι νόμοι για τη βλασφημία, συστημικός και νομικός θρησκευτικός ρατσισμός, ενώ συχνά η αυτοδικία για θρησκευτικούς λόγους παραμένει ατιμώρητη, σημειώνει η έκθεση. Ένας συμμετέχων τόνισε ότι «για να είσαι ανθρωπιστής στο Πακιστάν, πρέπει να έχεις το θάρρος να χάσεις τα πάντα».

Ένα ζήτημα που εγείρει ανησυχίες αφορά «την πρακτική αναγκαστικού προσηλυτισμού στο Πακιστάν. Κορίτσια και γυναίκες που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες συχνά εξαναγκάζονται να παντρευτούν μουσουλμάνους», σημειώνει η έκθεση. Αναφέρει την περίπτωση της Φαούζια Ίλιας, ιδρύτριας της Ένωσης Άθεων και Αγνωστικιστών Πακιστάν, ο πρώην σύζυγος της οποίας, ένας πιστός μουσουλμάνος, κέρδισε την επιμέλεια της κόρης τους «εμφανώς επειδή η Φαούζια εγκατέλειψε το Ισλάμ». Το 2015 και αφού ένα δικαστήριο της Λαχόρε ζήτησε τη σύλληψή της, η Ίλιας δραπέτευσε στην Ολλανδία όπου έχει καταθέσει αίτηση ασύλου.

Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Humanists International Γκάρι Μακλίλαντ υπογραμμίζει: «Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στη στοχευμένη βία, τις συνεχιζόμενες παρενοχλήσεις και τις κοινωνικές διακρίσεις που υφίστανται οι ανθρωπιστές σε πολλές χώρες και ανοίγει τη συζήτηση για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν οι ανθρωπιστές σε όλο τον κόσμο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι όλοι οι νόμοι και οι πολιτικές που ποινικοποιούν τη βλασφημία θα πρέπει να καταρριφθούν».

πηγή: Guardian

Σχετικά άρθρα

500.000 νεκροί και έντεκα εκατομμύρια εκτοπισμένοι μετά από επτά χρόνια συγκρούσεων στη Συρία

Super User

Κλωτσιά στον ρατσισμό από τη Norwich City

Super User

Φρικτά στοιχεία για τον εμφύλιο στο νότιο Σουδάν

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies