INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Όργιο παρανομιών στα ιδιωτικά σχολεία

Το όργιο παρανομιών στα ιδιωτικά μαγαζιά των σχολαρχών είναι γνωστό. Παρανομίες στην εφαρμογή των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να μετατρέπονται κυρίως σε φροντιστήρια (ειδικά στο λύκειο), παρανομίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού τους.

Η περίπτωση των εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα -σύμφωνα με την καταγγελία της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.- δεν είναι ασφαλώς η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Ιδού η ανακοίνωση της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.:

Τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΙΕΙΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επαίρεται πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι «πρωταθλητές νομιμότητας» στον τομέα της μαύρης εργασίας. Βέβαια, η έρευνα του ΣΕΠΕ (που διεξήχθη την περίοδο των μνημονίων) στην οποία αναφέρεται το χαμηλό ποσοστό των ιδιωτικών σχολείων, αναφέρει πως το συνολικό ποσοστό μαύρης εργασίας στην Ελλάδα το 2014 φτάνει το αστρονομικό …2,5% (!), γεγονός που καθιστά την έρευνα απολύτως αναξιόπιστη.

Η κεκαλυμμένη μαύρη εργασία στα ιδιωτικά σχολεία

Ας περάσουμε όμως στο όνειδος της μαύρης εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, που διαφέρει σε χαρακτηριστικά από την αδήλωτη εργασία στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι εύκολο να υπάρχει εντελώς αδήλωτος εργαζόμενος. Όμως πολλοί σχολάρχες προβαίνουν στην κεκαλυμμένη μαύρη εργασία. Άνθρωποι που διδάσκουν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν δηλώνονται ως εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά ως διοικητικό. Από την διαδικασία αυτή οι σχολάρχες επωφελούνται -με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως- ως εξής:

1. Καταβάλλουν στους δήθεν διοικητικούς σημαντικά χαμηλότερο μηνιαίο μισθό (οι διοικητικοί αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ενώ οι εκπαιδευτικοί τουλάχιστον με το μισθό του δημόσιου εκπαιδευτικού)

2. Δεν τους πληρώνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

3. Γλιτώνουν χρήματα από τη μη βαθμολογική εξέλιξη των εργαζόμενων, καθώς δεν τους αναγνωρίζεται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία

4. Γλιτώνουν χρήματα από τη διαφορά στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

5. Οι δήθεν διοικητικοί υπάγονται σε διαφορετικό εργασιακό καθεστώς με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα που τους καθιστά απολύτως ευάλωτους.

Όπως γίνεται αντιληπτό η κεκαλυμμένη μαύρη εργασία στα ιδιωτικά σχολεία, η οποία είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί σε έναν τυπικό έλεγχο λόγω της ιδιαιτερότητας των ιδιωτικών σχολείων (προστατευτικές μπάρες, παρουσία security κ.λπ.). Όμως, ένας έλεγχος που έλαβε χώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, στα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, έβγαλε συγκλονιστικά ευρήματα και συντρίβει την επιχειρηματολογία των σχολαρχών περί δήθεν «πρωταθλητών της νομιμότητας».

Μετά από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στο σχολείο διαπιστώθηκαν (όπως ενημερωθήκαμε από εκπαιδευτικούς) οι εξής βαρύτατες παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας:

• Μεγάλος αριθμός αδιόριστων εκπαιδευτικών

• Αδήλωτα τμήματα νηπιαγωγείου και ξένων γλωσσών

• Παραβίαση του δηλωθέντος ωραρίου

• Απλήρωτες υπερωρίες (κατά συρροή).

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. θα τις παρακολουθεί στενά και θα ενημερώνει συνεχώς για το θέμα.

Οι ευθύνες της διοίκησης

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο των σχολείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί από συναδέλφους ότι τα σχολεία ήταν προειδοποιημένα για τους ελέγχους που θα τους γίνονταν, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να συγκαλύψουν τη σωρεία παρανομιών που αναφέραμε».

 

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Ο.Λ.Μ.Ε. στον υπουργό Παιδείας

Super User

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε αριθμούς

Super User

Η Θάλεια Δραγώνα εφ’ όλης της ύλης των ΚεΣΠΕΜ

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies