Σε μια πρωτοφανή για τα βρετανικά δεδομένα κίνηση, 343 ακαδημαϊκοί από 72 βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεσμεύτηκαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με ισραηλινά πανεπιστήμια και ινστιτούτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
Τα ονόματά τους και η διακήρυξη που υπέγραψαν δόθηκαν στη δημοσιότητα με μια ολοσέλιδη ανακοίνωση στην εφημερίδα «Guardian» (27/10) με τίτλο «Μια δέσμευση από βρετανούς ακαδημαϊκούς για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ως ακαδημαϊκοί που συνδεόμαστε με βρετανικά πανεπιστήμια είμαστε βαθιά ενοχλημένοι από την παράνομη κατοχή παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ, τις ανυπόφορες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς της ζωής του παλαιστινιακού λαού και την εμφανή αποφασιστικότητά του να αντισταθεί σε οποιαδήποτε εφικτή λύση.
Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της παλαιστινιακής κοινωνίας, δηλώνουμε ότι:
Δεν θα αποδεχτούμε προσκλήσεις να επισκεφτούμε ισραηλινά ακαδημαϊκά ινστιτούτα.
Δεν θα ενεργήσουμε ως κριτές σε οποιαδήποτε από τις διαδικασίες τους.
Δεν θα συμμετέχουμε σε διασκέψεις που χρηματοδοτούνται, οργανώνονται ή υποστηρίζονται απ’ αυτά ή συνεργάζονται με αυτά.
Όμως, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ισραηλινούς συναδέλφους σε ατομική βάση. Θα διατηρήσουμε αυτή τη θέση μέχρι να συμμορφωθεί το κράτος του Ισραήλ με τον διεθνή νόμο και να σεβαστεί τις καθολικές αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Σε μια ανακοίνωση εκ μέρους των οργανωτών της καμπάνιας, ο καθηγητής Jonathan Rosenhead του London School of Economics, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Τα ισραηλινά πανεπιστήμια βρίσκονται στην καρδιά των παραβιάσεων από το Ισραήλ του διεθνούς νόμου και της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού. Όλες αυτές οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν παρά τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν σε ανθρώπους να μην κάνουν κριτική στο κράτος του Ισραήλ. Τώρα που η πρόσκληση να ενταχθούν στη δέσμευσή έχει γίνει δημόσια, προσδοκούμε ότι πολύ περισσότεροι θα ενωθούν μαζί μας. Η συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιων να βγουν στους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις, γεγονός που προκαλεί σημαντική αλλαγή στη στάση απέναντι στο Ισραήλ σε όλο τον πανεπιστημιακό τομέα της Βρετανίας. Εμείς θα διεξάγουμε μια καμπάνια σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας τούς επόμενους μήνες και θα καλούμε τους συναδέλφους μας ακαδημαϊκούς να έρθουν σε επαφή μαζί μας αν θέλουν να υπογράψουν τη δέσμευση».
Ιδού ένα μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων ισραηλινών πανεπιστημίων στα οποία αναφέρεται ο βρετανός καθηγητής.
♦ Το Israel Institute of Technology έχει αναπτύξει μη επανδρωμένες μπουλντόζες που χρησιμοποιούνται για την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών και έχει δημιουργήσει μια ειδική τεχνολογία για τον εντοπισμό των τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας.
♦ Το Πανεπιστήμιο Ben Gurion διεξάγει έρευνα που υποστηρίζει το υπάρχον ισραηλινό σύστημα ύδρευσης, το οποίο προσφέρει σχεδόν απεριόριστη χρήση νερού στους ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μόνο σταγόνες στους περισσότερους Παλαιστίνιους.
♦ Ένα ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του αποκαλούμενου «δόγματος δυσανάλογης βίας» και της στόχευσης μη στρατιωτικών υποδομών, το οποίο εφαρμόστηκε στους πολέμους του 2008-2009 και του 2014 εναντίον της Γάζας.
♦ Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο έχει πάρει μέρος στην κατάσχεση παλαιστινιακής γης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ κάποιες από τις εγκαταστάσεις στέγασης των φοιτητών του βρίσκονται μέσα σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό.
Η πολιτική σημασία της καμπάνιας μποϊκοτάζ των ισραηλινών πανεπιστημίων, στην οποία συμμετέχουν και «βαριά» επιστημονικά ονόματα, προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της ισραηλινής και της βρετανικής κυβέρνησης. Ο βρετανός πρεσβευτής στο Ισραήλ έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του είναι βαθιά προσηλωμένη στην προώθηση των διμερών ακαδημαϊκών και επιστημονικών δεσμών και ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ σ’ εκείνους που θέλουν να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ να βάλουν τέρμα στην εξηντάχρονη ζωντανή ανταλλαγή και συνεργασία που κάνουν και τις δύο χώρες ισχυρότερες. Η δε ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο απάντησε δηλώνοντας ότι «οι κινήσεις μποϊκοτάζ αποσκοπούν μόνο να σπείρουν το μίσος και την αποξένωση ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι να προωθήσουν τη συνύπαρξη».
Μια βδομάδα νωρίτερα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τις υπογραφές 150 συγγραφέων, ραδιοτηλεοπτικών παρουσιαστών, συντηρητικών βουλευτών και άλλων, με την οποία δήλωναν την αντίθεσή τους στην καμπάνια πολιτιστικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε τον Φλεβάρη αυτής της χρονιάς και έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα τις υπογραφές άνω των 1.000 ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς την «διχαστική» και «μεροληπτική».
Οι Βρετανοί «πετάνε το μπαλάκι» στο δικό μας γήπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο αντάρτης παλαιστινιακός λαός ματώνει καθημερινά στους δρόμους, πολεμώντας για το δίκιο του με «πρωτόγονα» όπλα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, συσφίγγει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της με τους σιωνιστές, είναι ντροπή για τον προοδευτικό ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό, συγγραφικό χώρο, το χώρο της διανόησης γενικότερα, να μην αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες.
πηγή: Κόντρα