INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Ιταλικός κινηματογράφος online και Φ.Ε.Ξ.

Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαδικτυακής προβολής ιταλικών ταινιών που διοργανώνονται από την πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL και με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και του “Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2020”.

Οι ταινίες του αφιερώματος, σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και διανεμημένες στην Ελλάδα από τη “StraDa Films”, επιλέχτηκαν από τις πιο πρόσφατες παραγωγές του ιταλικού σινεμά, εισέπραξαν την πλήρη αναγνώριση κριτικής και κοινού και επιβραβεύτηκαν σε διεθνές επίπεδο. Είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://iicateneonline.gr/ κάθε εβδομάδα από την Παρασκευή ως την επόμενη Πέμπτη και είναι οι εξής:

29 Μαΐου ως 4 Ιουνίου: “La tenerezza” (τρυφερότητα), Giovanni Amelio – 2017

Ο Lorenzo, ένας δύστροπος συνταξιούχος δικηγόρος αμφίβολης καριέρας, μόλις έπαθε ένα έμφραγμα αλλά αρνείται να μιλήσει με τα παιδιά του Elena και Saverio, με τα οποία δεν έχει καμία επαφή από τότε που πέθανε η γυναίκα του. Ο μοναδικός που έχει μια στοργική σχέση είναι ο Francesco, ο γιος της Elena. Όταν γυρίζει στο σπίτι ο Lorenzo γνωρίζει την Michela, την καινούρια του γειτόνισσα που μετακόμισε με τον σύζυγο Fabio και τα δύο της παιδιά στο διπλανό διαμέρισμα. Ο Lorenzo δένεται συναισθηματικά με την Michela που αποδεικνύεται μια στοργική παρουσία στη μοναχική του ζωή.

5-11 Ιουνίου: “The place” (η συνάντηση), Paolo Genovese – 2017

Ένας μυστηριώδης άνδρας κάθεται πάντα στο ίδιο τραπέζι ενός μπαρ και πάντα πρόθυμος σε μια σύμβαση για να ικανοποιήσει τις πιο ενδόμυχες επιθυμίες εννέα επισκεπτών. Αυτοί σε αντάλλαγμα πρέπει να εκτελέσουν μια αποστολή. Από τις αποστολές που τους αναθέτει ο άνδρας σύμφωνα με την ατζέντα του, καμία δεν είναι ακατόρθωτη αλλά όλες του οι απαιτήσεις συνιστούν παραβίαση ηθικών αρχών λίγο-πολύ θεμελιώδεις για τον αιτούντα.

12-18 Ιουνίου: “Il capitale umano” (το ανθρώπινο κεφάλαιο), Paolo Virzì – 2014

Ακολουθώντας την αφηγηματική δομή του θρίλερ, η ταινία αρχίζει με το “περιστατικό” (όχι φόνος, αλλά τροχαίο με εγκατάλειψη θύματος) και συνεχίζει με την τεχνική του flash back για να αναπληρώσει τους έξι μήνες που προηγούνται, σκιαγραφημένους σε τρεις ενότητες κάθε φορά με τη διαφορετική άποψη τριών πρωταγωνιστών, και να ολοκληρωθεί με την τέταρτη ενότητα που επιστρέφει στη χρονική σειρά για να ακολουθήσει τις έρευνες και να φθάσει στην αποκάλυψη του “ενόχου”, με τις επακόλουθες συνέπειες στην ιστορία των χαρακτήρων.

19-25 Ιουνίου: “Io sono l’amore” (είμαι ο έρωτας), Luca Guadagnino – 2009.

Η εύπορη οικογένεια Recchi της ενδοχώρας του Μιλάνου αποτελείται από τον Tancredi, ισχυρό στέλεχος της υψηλής αστικής βιομηχανικής τάξης της Λομβαρδίας, από την Emma, την “ξένη” και ψυχρή σύζυγο που επαγρυπνά στοργικά στην επισφαλή ευτυχία τους και από τα παιδιά Edoardo, Elisabetta και Gianluca. Με τις αστικές συνήθειες και τις κοινωνικές συμβάσεις, με τις ανέσεις και τις υποκρισίες, φθείρονται οι ιστορίες των διαφόρων μελών της οικογένειας, απασχολημένων με τις υποθέσεις της οικογενειακής επιχείρησης και με τους ρόλους που απαιτεί η θέση τους.

Σχετικά άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση από την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

Super User

Και το πρωί του Σαββάτου στο “Δύο” η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

Super User

Το πρόταγμα της αποανάπτυξης στο βιβλιοπωλείο “Δύο”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies