INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Κάλεσμα στην Ξάνθη για την απεργία της Πέμπτης

Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 3 Ιουνίου – Προσυγκέντρωση της Ταξικής Πορείας 10.30 στην πλατεία Ελευθερίας.

Μαζικός απεργιακός αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης.

Με μια ωμη επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που θέλει να ξεριζώσει κορυφαίες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, εγκαινιάζει την «επιστροφή στην κανονικότητα» η κυβέρνηση της ΝΔ. Την ώρα που λαός και εργαζόμενοι συνεχίζουν να μετράνε τις βαριές συνέπειες της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας και του εργασιακού μεσαίωνα!

Το 8ωρο-5ήμερο, η σταθερή και πλήρης εργασία, οι συλλογικές συμβάσεις, η υπερωριακή αμοιβή, η κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα στην απεργία, τα σωματεία και ο ανεξάρτητος από το κράτος συνδικαλισμός, μπαίνουν ξανά στο απόσπασμα, με τεράστιες συνέπειες για κάθε εργαζόμενο. Φέρνουν εξάπλωση της εργασίας-λάστιχο παντού, απογείωση της εργοδοτικής ασυδοσίας με τη βούλα του νόμου, ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στα σωματεία, φίμωση και πλήρη πειθάρχηση των εργαζόμενων μαζών και του εργατικού κινήματος.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των καλοπληρωμένων ΜΜΕ, προσπαθεί να εμφανίσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα σαν ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο! Μας λέει ότι η κατάργηση του 8ώρου προωθείται για… το καλό των εργαζομένων που δήθεν θα μπορούν «να ρυθμίζουν τον εργασιακό χρόνο ανάλογα με τις κοινωνικές και οικογενειακές ανάγκες τους». Μας λέει ότι η ατομική σύμβαση είναι προτιμότερη από τη συλλογική, γιατί δήθεν εργοδότης και εργαζόμενος μπορούν να… συνεννοηθούν καλύτερα. Μας λέει ότι τα σωματεία έχουν «αναχρονιστικά στοιχεία λειτουργίας» και ότι τα νέα μέτρα δήθεν θα ευνοήσουν τη «δημοκρατία», «τη συμμετοχή και την ισότητα στις αποφάσεις». Αυτά και άλλα πολλά χρησιμοποιούνται ξεδιάντροπα για στηρίξουν την εργασιακή βαρβαρότητα. Κάθε εργαζόμενος γνωρίζει ότι και αυτά τα νέα μέτρα θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια του κεφαλαίου για μεγαλύτερο ξεζούμισμα, περισσότερη εκμετάλλευση, εξοντωτικούς όρους δουλειάς και εκτίναξη της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο για να πληρωνόμαστε λιγότερο. θέλουν τους εργαζόμενους μόνους και ανοργάνωτους, τα σωματεία ανίσχυρα και δεμένα χειροπόδαρα, χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία.

Το ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων, το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, η ηλεκτρονική «εξ αποστάσεως ψηφοφορία» και η απαίτηση για πλειοψηφία 50%+1 για την προκήρυξη απεργίας, θέλουν να αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα από τους εργαζόμενους να αποφασίζουν ελεύθερα. Προϊστάμενοι και ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν να… συναποφασίζουν με τους υπαλλήλους τους για μια απεργία! Αλλά ακόμη κι αν ένα σωματείο καταφέρει μέσα από όλα αυτά τα εμπόδια να προκηρύξει απεργία, δεν θα έχει δικαίωμα να την περιφρουρήσει και να εναντιωθεί στην απεργοσπασία, ενώ το 1/3 μιας επιχείρησης θα είναι υποχρεωμένο να… εργάζεται ως «προσωπικό ασφαλείας». Αν περάσει το νομοσχέδιο, η απεργία δεν γίνεται απλά πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά σχεδόν πάντα θα είναι παράνομη.

Κυβέρνηση-κεφάλαιο εκμεταλλεύονται την άσχημη κατάσταση του εργατικού κινήματος και την υπονομευτική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Εκμεταλλεύονται τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που -ανοιχτά πια- τους κάνει πλάτες, θολώνει τα νερά μιλώντας για «θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο», ροκανίζει το χρόνο και συνεχίζει να αφήνει τους εργαζόμενους στο περιθώριο. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη στάση του ΠΑΜΕ, που συντηρεί τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες με «σχέδια νόμου» και αναπαράγει τη συνταγή της ήττας («μία απεργία μόλις κατατεθεί») και των αυταπατών («να μείνει στα χαρτιά»).

Από δίπλα και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μας πείσει ότι κοντράρει την κυβερνητική πολιτική. Θέλει να ξεχάσουμε τον αντεργατικό δρόμο που ο ίδιος έχει διανύσει. Ήταν αυτός που ψήφισε το χτύπημα της απεργίας (50%+1 συμμετοχή για απόφαση), που διεύρυνε τα ωράρια-λάστιχο στις τουριστικές περιοχές, που διεύρυνε την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, που άνοιξε σημαντικό δρόμο για τον κρατικό έλεγχο των σωματείων μέσω του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων. Είναι αυτός που προσφέρει τεράστιες ανάσες στο σύστημα μέσα από την καλλιέργεια κοινοβουλευτικών αυταπατών και την περιθωριοποίηση των αγώνων και των συλλογικών διεκδικήσεων. Καμιά εμπιστοσύνη στους ψεύτικους φίλους που θέλουν να εκτονώσουν τις αντιδράσεις.

Η απεργία στις 3 Ιούνη πρέπει να μας βρει όλους στο δρόμο! Είναι δική μας υπόθεση. Εμείς πιέσαμε για την προκήρυξή της. Δεν χωρούν καθυστερήσεις, αυταπάτες και εφησυχασμός! Αυτό το νομοσχέδιο αφορά όλους τους εργαζόμενους και δεν πρέπει να περάσει! Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε σωματείο να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων. Να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις αγώνα, με στόχο τη μαζική, πλατιά ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων σε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο. Να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί η τακτική της εκτόνωσης και της ήττας, με μία και μόνη απεργία για «την τιμή των όπλων». Να αντιπαρατεθούμε με τις δυνάμεις της συνθηκολόγησης και της υποταγής στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος. Με το λαό και τη νεολαία στο πλευρό μας να βάλουμε φραγμό στο νέο εργασιακό μεσαίωνα και την επέκταση της βαρβαρότητας.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτό κάλεσμα

Super User

Εκδήλωση την Πέμπτη στο πολυτεχνείο Ξάνθης

Super User

Εκδήλωση του ΕΠαΜ στην Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies