INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Κάλεσμα του ΠΑΜε Ξάνθης στην απεργία της 18ης Φεβρουαρίου

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωσή του το πρωί (11.30) της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου στην πλατεία Δημοκρατίας απευθύνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε, κοινοποιώντας τα ακόλουθα:

Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο, ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση. Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες

Η κοινωνική ασφάλιση αφορά ολόκληρη τη ζωή μας. Η ασφάλισή μας είναι νοσηλεία, περίθαλψη, πρόνοια, φάρμακα, εμβόλια, άδειες τοκετού, λοχείας, μητρότητας, βαρέα και ανθυγιεινά, αναρρωτικές, επιδόματα ανεργίας, ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία κλπ. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης” δεν είναι μόνο σύνταξη! Με αιματηρούς αγώνες η τάξη μας επέβαλε στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους, με νόμο να μας επιστρέφουν ένα τμήμα του κλεμμένου πλούτου που παράγουμε, με τη μορφή των εισφορών για την ασφάλισή μας. Καταφέραμε μάλιστα η κατάκτηση αυτή να αφορά το σύνολο των εργαζομένων με την εγγύηση του κράτους. Τώρα μετατρέπουν την ασφάλισή μας σε ιδιωτική-ατομική υπόθεση.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η απαλλαγή των καπιταλιστών και του κράτους τους από το “βάρος” της ασφάλισης των εργαζομένων, είτε μειώνοντας τις “εργοδοτικές” εισφορές είτε τζογάροντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και προωθώντας στην ιδιωτική ασφάλιση. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ., πιστή στις προσταγές των επιχειρηματικών ομίλων με τον αντιασφαλιστικό νόμο που έφερε, όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου (ΣυΡιζΑ), αλλά τον θωρακίζει πλήρως και προωθεί το σχέδιο των τριών πυλώνων:

 • Εθνική σύνταξη 384 ευρώ
 • Επαγγελματικά ταμεία με τζογάρισμα των εισφορών μας από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες
 • Ιδιωτική ασφάλιση.

Γι’ αυτό μας σπρώχνουν στα νύχια των εμπόρων της ιδιωτικής ασφάλισης και των τραπεζών, για να “εξασφαλίσουμε” κάτι παραπάνω μετά τον εργάσιμο βίο. Γι’ αυτό χοροπηδάνε από τη χαρά τους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ως αποτέλεσμα εμείς οι εργαζόμενοι υποχρεούμαστε για όλη μας τη ζωή να πληρώνουμε ατέλειωτες εισφορές από το μισθό μας και φόρους, όπως δηλαδή κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ξαναπληρώνουμε την εμπορευματοποιημένη υγεία τους και στο τέλος δεν θα γνωρίζουμε τι θα πάρουμε και αν θα το πάρουμε. Γιατί, όταν οι ασφαλιστικές μας εισφορές γίνονται επενδυτικό προϊόν, κανείς δεν σου διασφαλίζει την απόδοση, αφού αυτή εξαρτάται από τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας σε κάθε φάση της εξέλιξής της. Ρωτήστε τους εργαζόμενους-πελάτες της “Ασπίς Πρόνοια” ή θυμηθείτε την απάτη του χρηματιστηρίου.

Με τον νέο νόμο:

 • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους χωρίς εξαιρέσεις
 • Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον Ε.Φ.Κ.Α. κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του
 • Καταργούνται αμετάκλητα οι 13η και 14η συντάξεις
 • Εφαρμόζονται χωρίς καμία αλλαγή οι μειώσεις ως 50% στις συντάξεις και στο εφάπαξ
 • Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα Β.Α.Ε. Δεν προβλέπεται καμία μείωση των ορίων ηλικίας
 • Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Κατρούγκαλου και η διαχρονική λεηλασία των ταμείων (80 δισ.)
 • Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών εργαζομένων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα τριάντα ασφαλιστικά χρόνια = 9.000 ένσημα.

Η ασφάλισή μας δεν είναι κόστος. Το ζήτημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό, ταξικό. Η ασφάλιση είναι δικαίωμά μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο. Εμείς πρέπει να ορθώσουμε τείχος απέναντι στο βάρβαρο σύστημα που επιδεινώνει τη ζωή μας, εντατικοποιεί την εργασία, επιβαρύνει την υγεία κι έχει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Απαιτούμε:

 • Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα
 • Κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσια υποχρεωτική υγεία-πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων
 • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα εξήντα για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, πέντε χρόνια λιγότερα για τα Β.Α.Ε.
 • Επαναφορά 13ης και 14ης συντάξεων
 • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από εξακόσια ευρώ.

Την ώρα που καθημερινά δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας παίρνουν αποφάσεις για απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα κυβέρνησης-εργοδοσίας, οι εκλεγμένοι της Ε.Σ.Α.Κ. (στηρίζεται από το ΠΑΜε) στο διοικητικό συμβούλιο του Ε.Κ.Ξ. κατέθεσαν δύο φορές αίτημα για συζήτηση και προκήρυξη απεργίας αλλά η πλειοψηφία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης συνεχίζει να σφυρίζει “κλέφτικα”! Η πλειοψηφία του εργατοϋπαλληλικού κέντρου συντάσσεται για μια ακόμη φορά με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της συνδικαλιστικής μαφίας της Γ.Σ.Ε.Ε. η οποία στηρίζει την κυβέρνηση, καλεί σε διάλογο για το ασφαλιστικό και έχει συμφωνήσει με τον Σ.Ε.Β. στη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, υπονομεύοντας τους αγώνες των εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα

Για την επίσκεψη Ζαριανόπουλου στο Εράσμιο Ξάνθης

Super User

Παρουσίαση της πρότασης του Κ.Κ.Ε. για το σχολείο

Super User

Ανάληψη ευθύνης για τα τρία χτυπήματα στην Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies