INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος

Δραματικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, του αλευριού και πληθώρας καταναλωτικών προϊόντων, λαμβάνουν χώρα εν μέσω πανδημίας στον Λίβανο.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξανεμιστεί και επαρκούν μόνο για την επιδότηση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως στάρι, καύσιμα και φάρμακα, μόνο μέχρι τον Γενάρη! Από τα 1,8 δισ. δολάρια που ήταν πριν από δυο μήνες (στις αρχές Οκτώβρη) έμειναν μόλις οχτακόσια εκατομμύρια! Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη καθώς η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει το 80% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του χρόνου, καταδικάζοντας στη φτώχεια πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας. Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το Α.Ε.Π. της χώρας θα μειωθεί κατά 19,2% φέτος και το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 170% του Α.Ε.Π., κάνοντας τον Λίβανο μία από τις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου.

Η UNICEF και η I.L.O. (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) σήμαναν το καμπανάκι του κινδύνου για «κοινωνική καταστροφή». «Ο αντίκτυπος της κατάργησης των επιδοτήσεων των τιμών θα είναι τεράστιος στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και ακόμα δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα που να βοηθά να μαλακώσει την πτώση». Αυτά δήλωσαν στελέχη των δύο αυτών αστικών οργανώσεων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν και η απόφαση της διοίκησης του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού την περασμένη Δευτέρα, να υιοθετήσει διαφορετική συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ της λιβανέζικης λίρας και του δολαρίου, μετά από δύο δεκαετίες. Από την ερχόμενη άνοιξη τα δίδακτρα θα υπολογίζονται βάσει της ισοτιμίας 3.900 λιβανέζικων λιρών για κάθε δολάριο, έναντι της επίσημης (που ίσχυε επί 23 ολόκληρα χρόνια) των 1.500 λιρών ανά δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι τα δίδακτρα υπερδιπλασιάζονται (για την ακρίβεια είναι 2,6 φορές περισσότερα).

Το αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Βηρυτού είναι ένα από τα κορυφαία της χώρας και φυσικά δεν πάει εκεί η εργατιά, αλλά μικροαστικά και αστικά στρώματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο, τα ετήσια δίδακτρα φτάνουν τα 24.000 δολάρια, δηλαδή 53 φορές τον βασικό μισθό! Με την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, το ποσό των 24.000 δολαρίων θα ισούται με 138 φορές τον βασικό μισθό, δηλαδή δέκα χρόνια εργασίας!

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι εξακόσιοι νέοι και νέες αποφάσισαν να ακυρώσουν την εγγραφή τους, ενώ ήδη 250 από τους 9.400 φοιτητές είχαν εγκαταλείψει τις σπουδές πριν αποφασιστεί η αύξηση των διδάκτρων. Την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Βηρυτού έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, για να διαμαρτυρηθούν. Μπούκαραν μάλιστα στο κτίριο φωνάζοντας συνθήματα και απωθώντας τους μπάτσους, ενώ κάποιοι άλλοι άναψαν φωτιές απέξω.

Ο Λίβανος είναι καζάνι που βράζει εδώ και πολύ καιρό. Η πανδημία, το προσφυγικό και η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Ισχυρή προσωπικότητα, εκπληκτική φωνή… η Tarja Turunen γίνεται 38 ετών (video)

Super User

Έξι χιλιάδες ξένοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Λιβύη

Super User

Δύο εκατομμύρια Ισπανοί φοιτητές στους δρόμους!

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies