INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Καλέσματα διαμαρτυρίας για την κατάσταση στα σχολεία

Από τον Διδασκαλικό Σύλλογο και την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης εκδόθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις-καλέσματα διαμαρτυρίας για το απόγευμα (18.30) της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Δημοκρατίας:

Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης

Μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, με την αδιαφορία των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δημόσιας εκπαίδευσης, σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 18.30 στην κεντρική πλατεία Ξάνθης. Οφείλουμε, όλοι μαζί να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε αυτό τον αγώνα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς, τη δημόσια εκπαίδευση και την κοινωνία ολόκληρη. Διεκδικούμε:

 • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους δεκαπέντε μαθητές. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (Ν.4589/19). Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/20)
 • Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών
 • Ένας επιπλέον εκπαιδευτικός στη διάθεση κάθε σχολικής μονάδας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών
 • Μείωση-αναδιάταξη της ύλης
 • Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής για όλα τα νήπια και προνήπια στον δήμο Ξάνθης, με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονη κτηριακή υποδομή και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού
 • Ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου που επιχειρεί να πλήξει αυτό το δικαίωμα
 • Αυξημένη χρηματοδότηση από το κράτος για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας, π.χ. μάσκες, αντισηπτικά κλπ)
 • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή μετάβαση προς και από το σχολείο των μετακινούμενων μαθητών (μεταφορικά μέσα, συνοδοί)
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού
 • Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την επαρκή προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των σχολείων, αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω CoViD-19
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π. κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων
 • Κατάργηση της διάταξης για τις τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις αναπληρωτών και του θεσμού των Α.Μ.Ω.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς συλλόγους, τους συλλόγους γονέων και την ένωση γονέων σε κοινή κινητοποίηση.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί σου

Το δικαίωμα στη μόρφωση, σε δημόσια δωρεάν παιδεία, κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες, αλλά σε συνθήκες πανδημίας πετσοκόβεται όπως και όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα είχαν γλυτώσει. Η πολιτική της κυβέρνησης με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες τον σχεδόν καθημερινό διπλασιασμό των σχολείων που εμφανίζονται κρούσματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτό, όπως την έχει και για την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων από το άνοιγμα του τουρισμού με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε τουρισμό-μεταφορές και όχι τις οδηγίες των επιστημόνων. Με 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και 85% στα καράβια!

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα γονιών-εκπαιδευτικών-μαθητών για δεκαπέντε μαθητές ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, που διατρανώθηκαν με μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση απαντά με την καταστολή. Αντί να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς, έστειλε σε όλη τη χώρα την αστυνομία και αντί για προσωπικό καθαριότητας προχώρησε σε εισαγγελικές παρεμβάσεις για τις μαθητικές κινητοποιήσεις στην πόλη μας, σύμφωνα και με την καταγγελία της τοπικής Ε.Λ.Μ.Ε.

Τα πάστωμα των παιδιών μας σε 25άρια τμήματα, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, το λιγοστό προσωπικό καθαριότητας και το στοίβαγμα των νηπίων σε κοντέινερ, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με μάσκες, όσο μεγάλες και αν είναι. Αντιμετωπίζονται μόνο με οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα μας για υγεία και παιδεία που αρμόζουν στον 21ο αιώνα. Την ίδια ώρα που δίνουν δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, μας λένε ξεδιάντροπα ότι για την παιδεία και την υγεία του λαού δεν υπάρχει φράγκο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδείας και στην πόλη μας, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης Οι εργαζόμενοι-γονείς, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τα παιδιά μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας για δεκαπέντε μαθητές ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων

Super User

Ανακοινώσεις για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών (και) στην Ξάνθη

Super User

Συνέχεια των αντιδράσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης μουσουλμανοπαίδων σε νηπιαγωγεία της Θράκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies