INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ένα κείμενο και ένα εξαιρετικό ψήφισμα

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στο προξενείο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, με την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας να μοιράζει κείμενο και να καταθέτει ένα εξαιρετικό και σε σκληρή γλώσσα ψήφισμα προς την καναδική διπλωματία και την καναδική κυβέρνηση (στα ελληνικά και αγγλικά), τα οποία παραθέτουμε:

Το κείμενο

Η υπόθεση “Σκουριές”, που αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, μπορεί να συνοδεύεται με λέξεις όπως “ανάπτυξη”, “θέσεις εργασίας”, “επενδύσεις”, λέξεις που γεμάτες υποκρισία προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια μιας αδιαμφισβήτητης χρεοκοπίας. Κυρίως όμως, δίνει νόημα και παλμό για αγώνα σε ένα λαό που παλεύει για αυτά που δεν πουλιούνται, δεν διαπραγματεύονται και δεν χωράνε στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων.

Το κίνημα των Σκουριών αποτέλεσε την απάντηση μιας ολόκληρης κοινωνίας να προστατεύσει τον τόπο της, να διαμαρτυρηθεί, να αφυπνίσει. Η πορεία αυτού του αγώνα, από το 2006 και μετά, αλλά και η ωμότητα της εγκαθίδρυσης της πολυεθνικής Eldorado Gold και της θυγατρικής της “Ελληνικός Χρυσός” στα βουνά της Χαλκιδικής, με τη στήριξη όλων των μηχανισμών εξουσίας του κράτους, αποτελεί πρωτόγνωρη επίθεση.

Η παγκόσμια ιστορία, παρόλα αυτά, έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα για το πώς τεράστιες πολυεθνικές λυμαίνονται τον πλούτο άλλων κρατών, διακινδυνεύοντας, εντέλει, την ίδια τη βιωσιμότητα των χωρών αυτών. Τα τελευταία χρόνια, για τις Σκουριές, νομοθετήματα και τροπολογίες κόβονταν και ράβονταν στα μέτρα των εταιριών αυτών, από δουλοπρεπείς κυβερνήσεις, ενώ η δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και οι μηχανισμοί καταστολής είναι σε ετοιμότητα, οποιαδήποτε στιγμή, να ποινικοποιήσουν τη διαμαρτυρία και το φρόνημα, να λασπολογήσουν, να τιμωρήσουν τον λαό που αγωνίζεται και δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλλουν.

Μεγάλη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση της πολυεθνικής Eldorado Gold έχει βέβαια και η ίδια η κυβέρνηση του Καναδά και οι θεσμοί της (πρεσβείες-προξενεία), που ενώ από τη μια θέλει να διαφημίζει ότι είναι η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο, από την άλλη αφήνει την πολυεθνική εταιρία να λυμαίνεται τον πλούτο άλλων χωρών ως σύγχρονοι αποικιοκράτες σε τριτοκοσμικές χώρες. Ασφαλώς, η κυβέρνηση του Καναδά δεν μπόρεσε να κρύψει κάτω από το χαλί των “αυστηρών περιβαλλοντικών όρων” την καταστροφή που συντελέστηκε στις 9 Αυγούστου 2014 στην περιφέρεια Καριμπού της Βρετανικής Κολομβίας στον δυτικό Καναδά, από την κατάρρευση του φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο χαλκού-χρυσού Mount Polley. Δέκα δισεκατομμύρια λίτρα νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων εμπλουτισμού απελευθερώθηκαν, προκαλώντας ρύπανση σε αρκετά ρέματα, ποτάμια και λίμνες της περιοχής. Και αναρωτιόμαστε: Αν δεν μπορεί στον Καναδά να διασφαλιστεί η μη επικινδυνότητα των μεταλλείων χαλκού-χρυσού, πώς αυτό μπορεί να διασφαλιστεί στην Ελλάδα;

Στη μετά Σαμαρά και Δένδια εποχή, και με μια νέα κυβέρνηση, δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, πέρα και πάνω από τη νομιμότητα ή την παρανομία, τα επικοινωνιακά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, την πολιτική βούληση και τις καλές ή κακές προθέσεις, αυτό που τελικά μένει είναι ότι ο τόπος μας συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από κάθε τι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα, θυσιάζοντας, μέρα με τη μέρα, τον τόπο μας. Η Ελληνικός Χρυσός, σε κατάσταση φρενίτιδας, έχει εντατικοποιήσει τον τελευταίο καιρό τις εργασίες της στις Σκουριές, μετατρέποντας το βουνό σε σεληνιακό τοπίο. Με δεδομένη την αδυναμία της εταιρείας να απαντήσει ουσιαστικά στις καταγγελίες, στις εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος, στα στοιχεία φοροαποφυγής της μητρικής Eldorado Gold, καταφεύγει στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενούς της ως προμετωπίδα της επικοινωνιακής της στρατηγικής. Σε τρεις συνεχόμενες προγραμματισμένες πορείες διαμαρτυρίας του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν αντισυγκέντρωση. Η πάγια αυτή τακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία επιδιώκει την κοινωνική ένταση. Βέβαια, και με τη νέα κυβέρνηση δεν έλειψε η χρήση βίας από την αστυνομία, ενώ σε μια από τις προαναφερόμενες πορείες διαμαρτυρίας του κινήματος και σε αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους της εταιρίας προπηλάκιζαν και χτυπούσαν διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Με δεδομένη την καταστροφή που συντελείται στο βουνό και την ανεπίστρεπτη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι σαφές: δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις, παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα. Μόνο οι πράξεις μετράνε και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και αυτές θέλουμε να δούμε. Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η καθυστέρησή της δεν την αφήνει απλώς εκτεθειμένη σχετικά με τις δεσμεύσεις της, αλλά επιτρέπει τη συνέχιση της καταστροφής μιας ολόκληρης περιοχής.

Η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας που αποτελείται από φορείς και πολίτες του τόπου και εκφράζει τη βούληση των αγωνιζόμενων πολιτών, καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά, ότι θα συνεχίσει να παλεύει για καθαρό αέρα και νερό και απαιτεί:

Άμεση πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εργασίες στις Σκουριές.

Σταδιακά φθίνουσα πορεία των μεταλλείων του Στρατωνίου- Μαδέμ Λάκκου και Ολυμπιάδας.

Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.

Αποκατάσταση όλων των πληγωμένων από την εκμετάλλευση περιοχών.

Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Ψήφισμα προς την καναδική διπλωματία και την καναδική κυβέρνηση

Θεσσαλονίκη 22 Μαΐου 2015

Αξιότιμοι κες/κοι του διπλωματικού σώματος του Καναδά στην Ελλάδα καθώς και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας σας.

Ως κάτοικοι του κοντινότερου χωριού, της Μεγάλης Παναγίας, στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται η προστατευόμενη και από εσάς προωθούμενη εταιρεία Eldorado Gold Corporation και ως κάτοικοι του δήμου στον οποίο διοικητικά ανήκει το δάσος των Σκουριών το οποίο καταστρέφει η εν λόγω εταιρεία, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά πράγματα -τα οποία βέβαια, θεωρητικά θα έπρεπε να γνωρίζετε και εξ ορισμού να σέβεστε- αν δεχθούμε ότι στηρίζετε και προωθείτε πραγματικούς επενδυτικούς στόχους και όχι τυχοδιωκτικές και καταστροφικές λεηλασίες. Αναφερόμαστε στην ενεργό και επίσημη εμπλοκή σας στις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των δραστηριοτήτων της Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική, όπως βέβαια και στη Θράκη με την παρουσία εκεί των Ελληνικών Χρυσωρυχείων (πάλι Eldorado Gold).

Η Μεγάλη Παναγία είναι ένα χωριό περίπου 3.000 κατοίκων και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3,5 χιλιομέτρων από το «μεταλλευτικό πεδίο» και υπάρχουν άλλα δεκαπέντε χωριά, ενός συνολικού πληθυσμού 20.000 ανθρώπων σε αποστάσεις κυμαινόμενες από τέσσερα έως επτά χιλιόμετρα από τα διάφορα προσδιορισμένα «μεταλλευτικά πεδία» της περιοχής (τα εισαγωγικά έχουν να κάνουν με τις περιεκτικότητες στα μέταλλα που σας ενδιαφέρουν Au και Cu από 0.18gr μέχρι 0,8gr ανά τόνο υλικού, δηλαδή χρειάζονται 20 τόνοι υλικού για να φτιάξουμε μια βέρα αρραβώνων). Αυτό σημαίνει, ότι ο ζωτικός χώρος αυτών των ανθρώπων, με την έναρξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε τέτοια εγγύτητα, περιορίζεται δραματικά και σε μικρό βάθος χρόνου τους εξαναγκάζει στη μετανάστευση/μετεγκατάσταση, αφού έξι τόνοι εκρηκτικών σε καθημερινή βάση δεν αντιμετωπίζονται εύκολα σε τέτοιες αποστάσεις.

Γνωρίζουμε ότι το κεφάλαιο και το κέρδος δε χαρακτηρίζονται ούτε για την εντιμότητα ούτε και για την ανθρωπιστική τους ευαισθησία, θα θέλαμε όμως να αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα δεν είναι η αχανής χώρας σας και άρα δεν επιδέχεται πολλές δημογραφικές ανακατατάξεις, αλλά ούτε και οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας και ολόκληρης της ΒΑ Χαλκιδικής μπορούν να αποδεχθούν μια τέτοια συρρίκνωση του ζωτικού τους χώρου στο όνομα των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Επίσης, ότι ο χώρος στον οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ανοιχτή εξόρυξη στις Σκουριές, αποτελεί τον κύριο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής καθώς και ολόκληρης της νοτίου Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι η παραπάνω «επένδυση» είναι παρέμβαση και άρνηση του δικαιώματος στη ζωή όχι μόνο των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας, αλλά των κατοίκων ολόκληρης της Χαλκιδικής και σίγουρα γνωρίζετε ότι το νερό, του οποίου η ποιότητα προστατεύεται και από ευρωπαϊκές όπως και από διεθνής οδηγίες, είναι ένα από τα κοινά αγαθά με απόλυτο ρόλο μαζί με τον αέρα, στην ύπαρξη της ίδιας της ζωής και ότι η κακοδιαχείρησή του και η μόλυνσή του αποτελεί σήμερα και θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον, την κυριότερη αιτία σοβαρών συγκρούσεων και πολέμων.

Ακόμη, θα έπρεπε να γνωρίζετε -αφού ως διπλωματία κι άρα ως κυβέρνηση εμπλέκεστε προσωπικά- ότι ανώτατα στελέχη της Hellas Gold, της προστατευόμενης θυγατρικής σας, έχουν δηλώσει ευθαρσώς και δημοσίως πως «επένδυση με ΜΑΤ δεν θα γίνει», ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τη μεριά των κατοίκων και συνεχή ενεργό καταστολή και ποινικές διώξεις με 350 μέχρι σήμερα διωκόμενους από την άλλη, προς ικανοποίηση των δικών σας «διπλωματικών» πιέσεων ή της δικιάς σας αδιαφορίας. Ή, όπως δήλωσε άλλο στέλεχος, «πως αν μορφοποιηθεί η αντίσταση/εναντίωση στην εξόρυξη, τότε η εταιρεία δε θα έχει λόγο συνέχισης της δραστηριότητάς της». Κι όμως, μετά από εννιά χρόνια κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών, στα πλαίσια ενός 20χρονου αγώνα ενάντια στους παραλογισμούς κάποιων καναδικών εταιρειών και παρά τη «μορφοποίηση» σε όλα τα επίπεδα της αντίστασης (αναφερόμαστε στην προκειμένη στη θεσμική έκφραση του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία, όπως, νίκη της αντιμεταλλευτικής θέσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκλογή τοπικού βουλευτή με σαφή αντιμεταλλευτική θέση κατά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και της ίδιας της επίσημης θέσης σχετικά της νέας κυβέρνησης), η εν λόγω εταιρεία συνεχίζει να δημιουργεί καταστροφικά τετελεσμένα και ο κος Peck συνεχίζει με τις εμμονικές πιέσεις του να εκβιάσει τις ελληνικές κυβερνήσεις προς επίτευξη ιδιωτικών συμφερόντων, κάτι που νομίζουμε πως βρίσκεται και σε αντινομία με τις επίσημες θέσεις του Καναδά, π.χ., στα G7-G8 περί προστατευτισμού συγκεκριμένων εταιρειών.

Είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε για την ποιότητα των αναφορών του κου Peck προς τους προϊσταμένους του και προς τον καναδικό λαό. Πιστεύουμε ότι δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις πραγματικές αγωνίες ούτε τις πραγματικές ανησυχίες ούτε και την αντικειμενική/φυσική πραγματικότητα της περιοχής για την οποία μιλάμε, καθώς δεν έχει προσωπική εικόνα, δεν έχει συναντήσει τους “ιθαγενείς”, δεν έχει συζητήσει, δεν έχει περπατήσει και άρα δεν ξέρει τίποτα σχετικά, αλλά απλά εκπορεύεται με βάση τους “ανοδικούς” δείκτες στα ταμπλό του Toronto Stock Exchange (Tsx).

Τέλος, θα θέλαμε να καταθέσουμε μερικές σκέψεις βαθύτερα συναισθηματικές αλλά και ανθρωπολογικού θα λέγαμε χαρακτήρα. Ότι δηλαδή, η γενική εντύπωση (αν και θα έπρεπε να έχουμε ρωτήσει πρώτα τους εκεί ιθαγενείς) για τη μακρινή, μεγάλη και πανέμορφη χώρα σας, ήταν αυτή μιας χώρας πολιτισμένης, με σεβασμό στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς μας θλίβει ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, από την άφιξη της καναδικής TVX Gold το 1996 έως την καναδική European Goldfields και την καναδικότατη Eldorado Gold Corporation, αυτό που γνωρίσαμε για το τι μπορεί να σημαίνει Καναδάς και “Καναδοί” είναι μόνο τυχοδιωκτισμός, αρπακτικότητα, και καταστροφική αδιαφορία για την πραγματικότητα της υπό επένδυση/εκμετάλλευση περιοχής. Ψάξαμε και ενημερωθήκαμε, γιατί εμείς που το ζούμε δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι η «κινητήριος μηχανή της καναδικής ευημερίας», στηρίζεται τελικά -και ανά τον κόσμο- σε αυθαιρεσίες, εγκλήματα, διαφθορά, φοροδιαφυγή, θεσμοποιημένη λεηλασία ξένων πόρων, μαζική και μη αναστρέψιμη μόλυνση, επιθέσεις στη δημόσια υγεία και ποινικοποιήσεις των κινημάτων αντίστασης στα παραπάνω.

Δεν σας ζητάμε να αλλάξετε εσείς τον καπιταλισμό και τους κανόνες των ομαδοποιήσεων που συμμετέχετε (G7,G8,G20, κλπ.), αλλά να τολμήσετε απλά, αν διαθέτετε στοιχειώδη πολιτική ειλικρίνεια, να εφαρμόσετε τους ίδιους τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Tsx, ενημερώνοντας ενδελεχώς χρηματιστές και μετόχους για το τι αποφέρει κάθε φορά σε κοινωνικό, πολιτικό, περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό επίπεδο μια παρέμβαση σαν αυτήν της Eldorado Gold. Αλλά και να ενημερώσετε τον καναδικό λαό, τους μικροεπενδυτές και μικρο-καταθέτες, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους απλούς πολίτες, όπως οφείλετε εκ των καναδικών νόμων, πως στη ΒΑ Χαλκιδική όπως και σε όλη τη Β. Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν φυσάει καλός αέρας για τέτοιου είδους επενδύσεις, δε φύσηξε ποτέ καλός αέρας (θυμηθείτε την TVX Gold) και ότι ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι «επενδυτικοί» παραλογισμοί, είναι και άλλες συγκρούσεις και άλλη διαφθορά και άλλη διχόνοια και άλλο μίσος.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε ότι ο αγώνας για γη, ελευθερία και αυτοκαθορισμό είναι ο αγώνας της ζωής ενάντια στην άρνησή της, όσο για τις “επενδυτικές” βλέψεις των προστατευόμενων σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι “εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες / αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες”.

Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Το ψήφισμα στα αγγλικά

Resolution addressed to the Canadian Diplomatic Authorities and the Canadian Government

Thessaloniki 22 May 2015

Respected Ladies and Gentlemen of Canada’s Diplomatic Corps in Greece and of the Federal Government of Canada.

As residents of Meghali Panaghia, the village closest to the area where the Eldorado Gold Corporation operates, and as inhabitants of the municipality to which the forest of Skouries belongs, a forest now being actively destroyed by the above mentioned company, we would like to point out a few things – which you ought to be aware of and respect, since you claim to support and promote ethical investment and beneficial enterprises, rather than opportunistic and destructive looting. We are challenging the ethics of your active and official involvement in testing procedures and in the approval of activities of Eldorado Gold in Northeast Halkidiki, as well as in Thrace, where the Greek Goldmining Company operates (none other than Eldorado Gold again).

Meghali Panaghia is a village of about 3,000 inhabitants and is situated just 3.5 km from the “mining fields”. There are another 15 villages, with a total population of 20,000 people, at distances from 4 to 7 km away from the areas defined as “mining fields” in the region (we are putting the phrase mining field in quotation marks since the metals of interest to the company (Au-gold and Cu-copper) are to be found at very low percentages in the soil – fluctuating from 0.18 gr to 0, 8gr per tonne of material at the most, meaning that at least 20 tonnes of dug up soil would be needed to make a single engagement ring.) As a direct result of the commencement of mining activities in such proximity to where they live, the breathing space of these people has become dramatically restricted and will very soon force them to migrate on a mass scale: 6 tonnes of explosives on a daily basis cannot be tolerated by any standard of sanity at such close distance.

We know that Capital and Profiteers are not the least characterized by honesty or humanitarian sensitivity, but we would like you to seriously consider the fact that Greece is not a vast country like Canada, and its residents are therefore not susceptible to such drastic demographic upheavals, and neither in Meghali Panaghia nor in the entire Northeast Halkidiki can they accept this dramatic shrinking of their living space in the name of whatever private interests. You should also seriously consider the fact that the area which is to be mined in Skouries is the main aquifer not only of the surrounding villages but also of the entire Southern Halkidiki. This means that the above-mentioned “investment” interferes with and directly denies the right to life not only to the residents of Meghali Panaghia, but of the entire Halkidiki. You are surely aware of the fact that water, the quality standards of which are set and protected by EU as well as international directives, is one of the common goods and that, together with breathing air, are absolutely indispensable to the existence of life itself. The mismanagement and contamination of common resources of life are, today –and even more so in the near future- connected to many serious conflicts and wars.

Also, you ought to know, given that as diplomatic authorities and hence as representatives of the State and government you have been involved in this affair, that high-ranking employees of Hellas Gold, a subsidiary of Eldorado Gold, have stated publicly that “investing will not happen with the presence of special police forces”, while in fact precisely the opposite is true: There have been continuous protests on the part of residents and ongoing active suppression and criminal charges on the part of the company. So far 350 people have been persecuted, to the satisfaction of, or as a direct result of, your own “diplomatic pressure” or mere indifference. Another company official stated that if resistance to extraction were expressly formed and demonstrated, the company would have no reason to continue its activity… However, after nine years of strikes and protests, in the context of a 20 year-old fight against the absurdities of this Canadian company and in spite of the “expressly formed and demonstrated” resistance on all levels (here we refer to the institutional aspect of the movement against the mines, such as the prevalence of the anti-mining position in local elections, the election of a local MP with a clear anti-mining stance in the last two elections, but also to the officially expressed position of the current government of Greece), still, the above company continues to attack the people with disastrous fait accomplis and Mr. Peck continues blackmailing the Greek governments toward achieving private interests, something that we believe contradicts the official positions of the Federal State of Canada, as expressed e.g., in the G7-G8 resolutions on the protectionism of certain companies.

We must wonder about the reliability and trustworthiness of the reports offered by Mr. Peck to his superiors and to the Canadian people. We believe that he comprehends neither the real anxieties and real concerns of the people, nor the objective physical reality of the area we are talking about. He has no first-hand experience, he has not met the “natives”, has not discussed with them, has not walked through the area, has no idea whatsoever of the situation there. His actions are dictated solely by the upward trends on the dashboard of the Toronto Stock Exchange.   Finally we would like to express some thoughts that are more of a sentimental nature, with a deeper anthropological dimension. Our general impression (though we should first ask the natives there) of your great and beautiful country that is so far away from ours, is that of a civilized society, with respect for democracy and human rights. We are sorry to realize that things are not exactly as we thought. Over the last 20 years, from the arrival of the Canadian TVX Gold company in 1996 to the appearance of European Goldfields, another Canadian company, and finally of the Eldorado Gold Corporation, what we have seen of Canada and Canadians is opportunism, pillage, and destructive disregard for the realities in the area of investment and mining. We did our research and realized, (until then we had hesitated to believe even our own experience) that Canadian prosperity is grounded upon organized crime, corruption, tax evasion, the institutionalized looting of resources, massive and irreversible pollution, attacks on public health and the criminalization of movements resisting all the above.

We are not asking you to change capitalism. We are not asking you to change the rules in the groups you belong you, such as the G7, the G8, the G20 etc. We are simply asking you for political honesty. We are simply asking you to implement your own rules, the very rules of the Toronto Stock Exchange, by informing your brokers and shareholders about the heavy social, political, environmental and economic cost of “investments” such as that of Eldorado Gold. We are also asking you to abide to your obligation to Canadian Law, that is to inform the Canadian People, the small investors and the small account-holders, the pension funds and the insurance funds, the banks and the citizens, that there are no fair winds and following seas for such investments in Northeast Halkidiki, in Northern Greece, in many other parts of the world, and that there never were.(remember TVX Gold). The only way this paranoia they call investment can be realized is by stirring more conflicts, more corruption, more discord and more hatred. In conclusion, you should wake up the fact that the struggle for land, freedom and self-determination is the struggle of life against the refusal of life. As for the “investment” aspirations of your protégé, we assure you that: Mining will not happen, do not nourish any false hopes – If you want gold, you’ll need to get it from your safety-deposit boxes.

Struggle Committee of Meghali Panaghia

 

Σχετικά άρθρα

Για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Super User

Πλαίσιο και πρόγραμμα του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας ‏

Super User

Παιδιά και διαδίκτυο: Ανησυχητικών στοιχείων συνέχεια

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies