INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Αναβρασμός λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Με αναταράξεις ξεκινάει άλλη μια σχολική χρονιά, ίσως από τις πλέον δυσοίωνες των τελευταίων ετών (εδώ σχετική ανακοίνωση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης).

Παραθέτουμε ανακοίνωση-κάλεσμα της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Ξάνθης του ΠΑΜε σε παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι (13.00) της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, καθώς και στη γενική συνέλευση του συλλόγου το απόγευμα (19.30) της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης.

Με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Στην Ξάνθη, με βάση την ενημέρωση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, έχουμε 51 κενά ΠΕ70, 28 ΠΕ60, 78 ειδικοτήτων.

Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική από την αρχή της χρονιάς.

Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, με βάση τις δηλώσεις της υπουργού, αφορούν συνολικά δεκατέσσερις χιλιάδες εκπαιδευτικούς (δώδεκα χιλιάδες από Ε.Σ.Π.Α. και δύο χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό) για πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια, τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας. Στον πιο πάνω αριθμό δεν υπολογίζονται τα κενά που μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς δεν είχαν καλυφθεί, τα 30αρια τμήματα που συγκροτούνται στα σχολεία, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης. Δεν είναι απίθανο πολλά σχολεία, κυρίως ολιγοθέσια δημοτικά και νηπιαγωγεία, να μην ανοίξουν στις 11 Σεπτέμβρη. Ήδη συζητείται στην Ξάνθη η αναστολή λειτουργίας ολοήμερων και νηπιαγωγείων που έχουν λιγότερα από δέκα παιδιά.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη καλούνται να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους. Οι πρώτοι αναπληρωτές δεν πρόκειται να φτάσουν στα σχολεία πριν το τέλος του Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε από την υπουργό ότι καμία ίδρυση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων δεν έχει, και δεν προβλέπεται άμεσα να, πραγματοποιηθεί. Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα με τις καθαρίστριες, οι εξαιρέσεις μαθητών από τη μεταφορά, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η απερχόμενη κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ έχει σοβαρή ευθύνη. Συνέχισε στα ίδια βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ρίχνοντας επιπλέον στις πλάτες μας το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που βασανίζει το λαό που ρημάζει τα σχολεία και στερεί τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να ενισχυθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές, σε κοινή δράση με το εργατικό-λαϊκό κίνημα για να αντιπαλέψουμε την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Να εμποδίσουμε την παραπέρα ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων που διευρύνεται και παγιώνεται με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
  • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους για υλικά αναλώσιμα κ.α.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων υγείας.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες.
  • Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η οργανωμένη πάλη όλων των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

 

Σχετικά άρθρα

Ενημερωτική-επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών της Ξάνθης

Super User

Νέες περικοπές στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών

Super User

Επιστολή του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης προς τους γονείς μαθητών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies