INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Κοινή ανακοίνωση βουλευτών ΣυΡιζΑ της Π.Α.Μ.-Θ.

Τα νέα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το κλείσιμο των εστιατορίων, μπαρ και καφέ, από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα ως τις επτά το πρωί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κατέδειξαν με τον πιο ηχηρό τρόπο τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και την αδυναμία της κυβέρνησης να επεξεργασθεί και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και του τουρισμού, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για σπασμωδικά μέτρα με τα οποία τρέχει να καλύψει την εξάπλωση της πανδημίας, αφού σπατάλησε όλο τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της και εξάντλησε την εμπιστοσύνη και την υπομονή των πολιτών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση-διαβούλευση με την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. καθώς και τους λοιπούς φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής. Αρνήθηκε επίσης να διαβουλευθεί με τα επιμελητήρια και τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, ενώ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τα στοιχεία που την ώθησαν σ’ αυτήν την επιλογή. Επίσης, για ποιόν λόγο τέθηκαν οριζόντια μέτρα ενώ υπάρχει διαφορετικός αριθμός κρουσμάτων ανά νομό και περιοχή.

Επί πλέον, ερωτάται η κυβέρνηση τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν ή θα δουλεύουν λιγότερο λόγω της μείωσης των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων; Θα επιδοτηθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις; Δυστυχώς, η προχειρότητα της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα: Στο αιφνιδιαστικό ανοιγοκλείσιμο των πυλών εισόδου, στην έλλειψη υγειονομικών ελέγχων από συνεργεία του Ε.Ο.Δ.Υ., στην καθιέρωση διαφορετικών και αλληνοαναιρούμενων κριτηρίων για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις όμορες χώρες, στην ουσιαστική ανυπαρξία ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας.

Η κυβέρνηση αγνόησε πεισματικά εποικοδομητικές προτάσεις που έγκαιρα κατέθεσε ο ΣυΡιζΑ. Έτσι:

  • Δεν εφαρμόστηκε η πρόταση για διενέργεια τεστ σε όλους τους τουρίστες 72 ώρες πριν την είσοδό τους στη χώρα από τις πύλες εισόδου
  • Δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για τον περιορισμό του συνωστισμού σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαπτίσεις
  • Δεν υπήρξαν από την αρχή εντατικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ιδίως στα κέντρα διασκέδασης για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και των προδιαγραφών ασφαλείας που είχαν τεθεί.

Η προστασία της δημόσιας υγείας απαιτεί σοβαρό σχέδιο, συνέπεια στους χειρισμούς και όχι πειραματισμούς υπό το φόβο της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού και του συνεπαγόμενου κόστους στην υγεία, στην αγορά, στην απασχόληση και στα εισοδήματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στη σοβαρή υγειονομική και οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη.

Οι βουλευτές ΣυΡιζΑ Π.Α.Μ.-Θ.

Νατάσσα Γκαρά – Έβρου

Δημήτρης Χαρίτου – Ροδόπης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Ξάνθης

Τάνια Ελευθεριάδου – Καβάλας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος – Δράμας

Σχετικά άρθρα

Το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) για το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαητήριο της Ξάνθης

Super User

Ανακοίνωση του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Super User

Για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σταυρούπολη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies