INDEXANTHI.GR
Τουρκία

140 κολεκτίβες σχηματίστηκαν στην Cizre στο πλαίσιο οικοδόμησης της αυτονομίας

Στην Cizre, η οποία σχεδόν καταστράφηκε από τις τουρκικές κρατικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών απαγόρευσης της κυκλοφορίας την περίοδο 4-12 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι δεν έχουν παραιτηθεί από την ιδέα της αυτονομίας, στην ανακήρυξη της οποίας απάντησε το τουρκικό κράτος με βίαιες επιθέσεις που στοχεύουν άμεσα τους πολίτες, με μία επιχείρηση υπό την παραπλανητική επωνυμία «αγώνας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης” η οποία υπαινίσσεται σαφώς το Ρ.Κ.Κ.

Οι ντόπιοι έχουν σχηματιστεί 140 κοινότητες συνδεδεμένες με συνελεύσεις γειτονιάς για την ανοικοδόμηση της ζωής στην πόλη. Ως τμήματα των προσπαθειών για τη δημιουργία της αυτονομίας που βασίζεται στην κοινοτική ενδυνάμωση ενάντια στο συγκεντρωτικό και καταπιεστικό καθεστώς στις 15 Αυγούστου, οι κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν τώρα την ανοικοδόμηση μίας ζωής που βασίζεται σε ένα σύστημα υπεράσπιση της δημοκρατίας, της οικολογίας και της απελευθέρωσης των γυναικών μέσα από μία 17μελή συντακτική συνέλευση.

Λαϊκές Συνελεύσεις ιδρύθηκαν στα Cudi, Sur, Yafes, Νουρ, Konak, Dağkapı, Καλέ, Alibey, Ντίκλ και Şah, γειτονιές της περιοχής και αποτελούν μια εναλλακτική λύση στο υπάρχον σύστημα και έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε μια λύση για όλα τα προβλήματα στους οικισμούς.

Ολοκληρωτική αντίσταση στις ολοκληρωτικές επιθέσεις

Χρησιμοποιώντας την αυτοάμυνα εναντίον των ομάδων ειδικών αποστολών που επιτέθηκαν ανηλεώς στις γειτονιές του Cudi, Sur, Yafes και Nur κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι κάτοικοι της πόλης επέδειξαν ιστορική αντοχή κατά τη διάρκεια των βίαιων επιθέσεων, πιστεύοντας ότι η πτώση των γειτονιών τους θα σήμαινε την πτώση της αυτο-κυριαρχίας τους. Μετά από την επίμονη προστασία των γειτονιών τους από τις κρατικές δυνάμεις και την τροπή τους σε φυγή εννέα ημέρες αργότερα, οι άνθρωποι έχουν τώρα ξαναρχίσει τις εργασίες για την ανοικοδόμηση της ζωής αμέσως μετά το τέλος των επιθέσεων.

140 κομούνες ιδρύθηκαν

Αρνούμενοι να απαρνηθούν την ιδέα της αυτοδιεύθυνσης παρ ‘όλες τις επιθέσεις και τις σφαγές που υπέστησαν, οι άνθρωποι έχουν σχηματίσει 140 κοινότητες δρόμου σε δέκα γειτονιές της πόλης από τις 15 Αυγούστου, οι οποίες περιλαμβάνουν σαράντα στην Cudi, τριάντα στην Νουρ, δεκαεπτά στο Sur, δέκα στο Konak, δώδεκα στην Yafes, εννιά στο Dağkapı, έξι στο Alibey, επτά στην Καλέ, πέντε στο Ντίκλ και τέσσερις στο Şah. Δύο εκπρόσωποι εκλέγονται για κάθε δήμο που έχουν σχηματίσει οι συνελεύσεις γειτονιάς, και ασχολούνται με έργα οκτώ διάφορες επιτροπές που διαχειρίζονται την οικονομία, το δίκαιο, την αυτοάμυνα και την εκπαίδευση.

22 ιδρύματα εμπλέκονται στις διαδικασίες οικοδόμησης της αυτονομίας

22 ιδρύματα που έχουν εμπλακεί με δράσεις στην πόλη σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, ο πολιτισμός, η τέχνη και η εκπαίδευση για χρόνια, παίζουν επίσης ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των προσπαθειών.

Ενώ τα έργα έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή των κέντρων υγείας στις γειτονιές Cudi, Sur, Yafes και Nur και βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, οι κοινότητες του δρόμου σε δέκα γειτονιές ηγούνται μίας μη κερδοσκοπικής οικονομικής αποστολή.

Επιτροπές υγείας και εκπαίδευσης έχουν συσταθεί

Παράλληλα με το Berivan Primary School που παραδίδονται μαθήματα στη μητρική κουρδική γλώσσα από πέρυσι, το Mala Perwerdehîye -MAPER- (Education House) θα αρχίσει να προσφέρει κουρδική εκπαίδευση αυτή τη χρονιά σαν μέρος της διαδικασίας της αυτονόμησης. Επιτροπές νόμου που αποτελούνται από δέκα άτομα από δέκα γειτονιές θα παράγουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν σε αυτούς τους τομείς.

Από την άλλη πλευρά, η Λαϊκή Συντακτική Συνέλευση που ασχολείται με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε όλη την πόλη, ξεκίνησε εργασίες για την ίδρυση υποκαταστημάτων που θα οδηγήσουν σε παρόμοιες δραστηριότητες σε κάθε γειτονιά.

Ο λαός θα ολοκληρώσει την οικοδόμηση

Ο πρόεδρος της λαϊκής συνέλευσης του Cizre, Mehmet Tunç δήλωσε ότι “αυτό είναι ένα νέο λιθάρι που προστίθεται κάθε ημέρα στην αποφασιστικότητα της οικοδόμησης της ζωής από τους ανθρώπους. Σε απάντηση όλων εκείνων που συστηματικά αγνοούν τη θέληση και τη μητρική μας γλώσσα, εμείς ανακηρύξαμε την αυτοδιάθεσή μας και ανακοινώνουμε ότι δεν τους αναγνωρίζουμε ούτε εμείς“.

Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ανθρώπων και την αφοσίωση τους στο μοντέλο της αυτοδιοίκησης, ο Tunç πρόσθεσε τα εξής: “Θα αρχίσουμε να οικοδομούμε συνεταιρισμούς σύντομα, αφού τελειώσουμε τον σχηματισμό των κοινοτήτων μας σωστά. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε μια απάντηση στην πείνα του συστήματος για το κέρδος στην οικονομία και στην πολιτική του κράτους να επιβάλει την πειθαρχία στον κουρδικό λαό και την πείνα. Στην κατασκευή έργων, δίνουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση στην πρώτη θέση. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους δήμους, με συνελεύσεις και αυτοδιάθεση για τους κατοίκους των γειτονιών μας. Βλέπουμε τώρα ότι θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα μέσα από τα έργα των κοινοτήτων μας και τις συνελεύσεις γειτονιάς, χωρίς την ανάγκη για οποιοδήποτε φορέα του κράτους. Οι γειτονιές μας δεν θα αντιμετωπίζουν πια προβλήματα όπως η κλοπή, ενώ τα προβλήματα θα λύνονται μέσω των επιτροπών του νόμου που διαμορφώνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους“.

πηγή: indymedia

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Υποβολή αιτήσεων για summer school

Super User

Εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό άγαλμα εντοπίστηκε στην Τουρκία

Super User

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων – «από το ένα αφτί θα μπει και θα βγει από το άλλο» το κυνικό σχόλιο Erdogan

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies