INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Οι υποχρεώσεις κατόχων κυνηγετικών σκύλων

Έγγραφο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης που κοινοποιεί ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των κατόχων κυνηγετικών σκύλων σχετικά με το εμβόλιο κατά της λύσσας και την τοποθέτηση τσιπ.

Οι κυνηγοί-ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων οφείλουν να έχουν εμβολιασμένα κάθε χρόνο τα σκυλιά τους για τον ιό της λύσσας και να έχουν προβεί σε ηλεκτρονική σήμανση του ζώου τους. Τυχούσα παράλειψη επιφέρει σημαντικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που συνεπάγονται αυστηρές ποινές και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Τυχόν διαπίστωση τέτοιων παραλείψεων επιφέρει αφαίρεση της άδειας θήρας. Για τον λόγο αυτό περιγράφουμε συνοπτικά τα αναφερόμενα στην κείμενη νομοθεσία ως ακολούθως:

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 7 της Κ.Υ.Α. 331/10301/25-01-13 (Φ.Ε.Κ. 198/ Β΄/2013), όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 της Κ.Υ.Α. 3941/120925 (Φ.Ε.Κ. 2642/Β’/2013), για την έκδοση κυνηγετικής άδειας, ο κυνηγετικός σκύλος οφείλει να έχει εν ισχύ εμβολιασμό λύσσας (που αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου, όπου φαίνεται η ημερομηνία, το εμβολιακό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και η υπογραφή και σφραγίδα του κτηνιάτρου). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4039/2012 «Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς», ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τον κτηνίατρο κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού.

Διοικητικές κυρώσεις (Ν.4039/2012)

  • Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας του κυνηγετικού σκύλου σε οποιαδήποτε μετακίνηση του ζώου επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ (αρ. 5 παρ. 4)
  • Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμού (ένα έτος) και μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας που προβλέπεται, επισύρει πρόστιμο 100 ευρώ (αρθ. 5 παρ. 1 α.). Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας είναι υποχρέωση του κτηνίατρου σύμφωνα με το αρ. 5 παρ 1 α του Ν.4039/ 2012, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4235/2014.
  • Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντίγραφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ. (αρ 5 παρ. 1 η.)
  • Αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη ή άλλο πρόσωπο ή κτηνίατρο, επισύρει διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνιάτρου (αρ. 5 παρ 8β.)
  • Η καθοιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια βεβαίωσης των παραβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων ελέγχου, καθώς και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή και ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων, επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. (αρ. 21 παρ 41)
  • Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για τους παραβάτες των διατάξεων περί της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας θήρας (αρ. 5 παρ. 5).

Ποινικές κυρώσεις (άρθρο 2, Ν.4039/2012)

  • Η έλλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ (αρ. 5 παρ. 1γ.)
  • Ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. (αρ.16α). Σε αυτές τις δύο πρώτες περιπτώσεις, σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές που προβλέπονται διπλασιάζονται
  • Οι παραβάτες της διάταξης β της παρ. 8 του αρ. 5, δηλαδή η αφαίρεση της ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιώτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια και το καλοκαίρι για τον Π.Α.Σ. “Θράκες”

Super User

Καταγγελία του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης “Ροδόπη” Α.Ε.

Super User

Η “προβολή της Πέμπτης” από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies