INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Κύπρος: σύμφωνο συμβίωσης και νομιμοποίηση των LGBTQ γάμων

Με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και τρεις αποχές, το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί πλέον πραγματικότητα για την Κύπρο. Το νομοσχέδιο (πολιτική συμβίωση) που γνώρισε κάμποσες αναβολές το τελευταίο καιρό ψηφίστηκε τελικά από το κοινοβούλιο της χώρας, αναγνωρίζοντας στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης!

Μιλώντας στο “Antivirus” o πρόεδρος της “Accept LGBT Cyprus” Κώστας Γαβριηλίδης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό το μεγάλο βήμα που έγινε στην Κύπρο. Οι βουλευτές μας αναγνώρισαν τη σημασία του συμφώνου συμβίωσης. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα, άλλα και για όλες τις περιθωριοποιημένες ομάδες!».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, «με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται όλοι οι όροι και τα έννομα αποτελέσματα της συμβίωσής τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη της. Στόχος του νομοσχεδίου, είναι η ανταπόκριση στην αναγκαιότητα ρύθμισης, εκ μέρους της πολιτείας, των υπαρκτών κοινωνικών και άλλων συνεπειών που επιφέρουν άλλης μορφής συμβιωτικές σχέσεις, οι οποίες συνθέτουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και την εντεινόμενη διαφορετικότητά της. Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις σύναψης Συμφώνου Συμβίωσης, καθορίζει τη διαδικασία σύναψης, προβλέπει την έκδοση Πιστοποιητικού Συμφώνου και δημιουργεί ειδικό μητρώο για την καταχώρησή τους. Ρυθμίζει, επίσης, ζητήματα διατροφής, τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων, τις διαδικασίες λύσης του συμφώνου, καθώς επίσης και τις περιπτώσεις των άκυρων, ακυρώσιμων και ανυπόστατων συμφώνων…»

Σχετικά με τις αντιδράσεις που ενδέχεται να προκληθούν, ανέφερε: «Η κοινωνία είναι αρκετά ώριμη για να το αποδεχθεί. Το Σύμφωνο Συμβίωσης αποτελεί αίτημα της κοινωνίας…. Η εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να έχει τις δικές της αντιρρήσεις ή διαφωνίες».

Σχόλιο “Kollect”: Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό «θρησκευομένων» πολιτών. Και ποια είναι η πρώτη; Η Κύπρος, που παρ’ όλα αυτά μας προλαβαίνει σε αυτό το κοινωνικό αίτημα, την ώρα που εδώ ακόμα και κομμάτια του προοδευτικού χώρου αναμασάνε θεωρίες που είναι βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών και του παπαδαριού. Άντε και στα δικά μας, μακριά από ομοφοβίες, τρανσφοβίες και γενικά φοβίες κατά της ελευθερίας του προσωπικού προσδιορισμού και της αυτόνομης έκφρασης σε όλα τα επίπεδα.

πηγές: antivirus, kollectnews

 

Σχετικά άρθρα

Διώξεις εργαζομένων εν όψει του “θερμού” Σεπτέμβρη στη Γαλλία

Super User

Τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες για τις εισφορές

Super User

Εκστρατεία για αποκλεισμό των προϊόντων των ισραηλινών εποικισμών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies