INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Λαθροϋλοτομία στο ΕΠΑΜαΘ – η μάστιγα της Εποχής

Στο θέμα της λαθροϋλοτομίας αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, χαρακτηρίζοντάς την «μάστιγα» και κοινοποιώντας τα ακόλουθα:

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμόζει εγκεκριμένο πρόγραμμα επόπτευσης-φύλαξης που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως αυτό περιγράφεται στο τεχνικό του δελτίο, με σκοπό την παρακολούθηση της τήρησης των κανονισμών που διέπουν την προστατευόμενη περιοχή, την καταγραφή όλων των παράνομων ενεργειών, αλλά και την ενημέρωση όλων των αρμόδιων εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών με τελικό στόχο τη βελτίωση της πρόληψης και την ενίσχυση της αποτροπής των ενεργειών αυτών.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά τις εξόδους εποπτείας στο εθνικό πάρκο, είναι και αυτό της παράνομης καυσοξύλευσης. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα γενικότερα στοιχεία η παράνομη υλοτομία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως φαινόμενο και μάστιγα των καιρών για τα ελληνικά δάση. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με την απαξίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος που οφείλεται στην άγνοια, έχουν σαν αποτέλεσμα την απειλή των δασικών πυρκαγιών της θερινής περιόδου, καθώς να διαδέχεται ο θόρυβος του αλυσοπρίονου που ακούγεται πλέον όλο και πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα στα ελληνικά δάση. Όλα αυτά οδηγούν στην περαιτέρω συρρίκνωση των δασών που έχουν απομείνει και στην υποβάθμιση της δομής και της λειτουργίας τους, και των ωφελειών που ανταποδίδουν στον άνθρωπο.

Μέσα στο 2013 είχαν καταγραφεί έξι συμβάντα παράνομων υλοτομιών στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου -ή Κοτζά Ορμάν όπως είναι ευρύτερα γνωστό- και στο παραποτάμιο δάσος του Κοσύνθου. Για τη φετινή χρονιά ήδη έχει καταγραφεί ένα περιστατικό κοπής σκλήθρων στο παραποτάμιο δάσος της Κεραμωτής και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σε ότι έχει απομείνει από το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, το οποίο μόλις 70 χρόνια πριν ήταν το μεγαλύτερο υδροχαρές δάσος στα νότια Βαλκάνια και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο της κατηγορίας του στην Ελλάδα, όπου ζουν και αναπαράγονται σπάνια είδη ζώων όπως ο Κολχικός Φασιανός (ένας από τους δύο αυτόχθονες πληθυσμούς της Ευρώπης), παρατηρούνται κάθε χρόνο πολλά περιστατικά παράνομης υλοτομίας. Είναι κρίμα ένα τέτοιο δάσος (ότι πιο κοντά υπάρχει από άποψη δομής σε ζούγκλα σε ευρωπαϊκό έδαφος) να καταλήξει στάχτη σε τζάκια και ξυλόσομπες. Η μοναδική δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου τύπου δάσους και οι πιέσεις που έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν, δεν επιτρέπουν ούτε καν την ξύλευση κλαδιών και κορμών που έχουν πέσει κάτω από φυσικά αίτια. Η αφαίρεση της βλάστησης θα αποκαλύψει το αμμώδες υπόστρωμα και θα το αφήσει έκθετο στη διάβρωση.

Θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι η προστασία της χλωρίδας είναι ευθύνη όλων και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αψήφιστα. Οι συνέπειες από την απώλεια και τη διαρκή υποβάθμιση του δάσους και την οικολογική διαταραχή που θα επέλθει, θα αφορούν το σύνολο του κοινωνικού και κατ’ επέκταση οικονομικού ιστού της περιοχής (και σίγουρα όχι μόνο τον Κολχικό Φασιανό), ενώ τα πρόσκαιρα οφέλη από λίγους τόνους ξυλείας θα ανακουφίσουν προσωρινά μόνο λίγους συμπολίτες μας.

Εφιστούμε την προσοχή όλων όσων κινούνται στο Εθνικό Πάρκο Α.Μ.-Θ. εάν αντιληφθούν κάποια παράνομη δραστηριότητα να επικοινωνήσουν με τον φορέα ή με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την αποτροπή της. Τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να καλείτε είναι τα εξής: 25410 96646 ή 6987 030616 για το Κέντρο Πληροφόρησης Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Πόρτο Λάγος και 25910 51831ή 6987 030568 Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου.

Η υλοτόμηση που δεν καλύπτεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και τους κανόνες που θέτουν οι δασικές υπηρεσίες, είναι μια παράνομη συμπεριφορά που πρέπει να εξαλειφτεί οριστικά και αμετάκλητα. Ειδικότερα η παράνομη ξύλευση ενός ιδιαίτερου δάσους που αποτελεί ένα πραγματικά μοναδικό μνημείο της φύσης, αποτελεί έγκλημα κατά της ιστορίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Είναι σαν να αφαιρούμε οικοδομικό υλικό από το υδραγωγείο ή το φρούριο της Καβάλας για να βελτιώσουμε την περίφραξη του κήπου μας. Το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους.

 

Σχετικά άρθρα

Η Π.Α.Μ.-Θ. για τα κρέατα και τα αυγά του Πάσχα

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies