INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Λαμπρά!

Κι ενώ το… φιλολογικό ερώτημά μας (εδώ) φυσικά έμεινε να αιωρείται αναπάντητο, η κυβερνητική συμπεριφορά ξετυλίγει νέα επεισόδια πάνω στο ίδιο μοτίβο.

Ο λόγος για την κερκόπορτα που άνοιξε διάπλατα το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων (εδώ) και την πρώτη εξέλιξη που σημειώθηκε ήδη…

Έτσι λοιπόν, το ίδρυμα “Ωνάση” έσπευσε να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος (50.000 ευρώ) όλων των μαθητικών ολυμπιάδων αυτής της χρονιάς, μετά από πρωτοβουλία του… Νίκου Χατζηνικολάου και του “Real fm”.

Το ζήτημα αναδείχθηκε μετά από ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που παραθέτουμε παρακάτω, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες –αλλά και η “Real News” του κ. Χατζηνικολάου- να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να καλύψουν το ποσό και να ταξιδέψουν οι μαθητές στην Ταϋλάνδη.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι για πρώτη φορά το υπουργείο, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας δεν καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της ελληνικής ομάδας για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη από 4-16 Ιουλίου 2015 (συνολικό κόστος αποστολής περίπου 9.000€ ).

Πιστεύουμε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες, υπονομεύει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (I.Μ.Ο.), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου ενδιαφέροντος και η χώρα μας έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εξαμελείς ομάδες που συμμετείχαν κατέκτησαν δύο χρυσά, πέντε αργυρά, εννέα χάλκινα μετάλλια και οκτώ εύφημες μνείες και διακρίνονται σχεδόν όλοι οι Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν, οι οποίοι προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Είναι σύνηθες στην άτυπη κατάταξη η χώρα μας να έχει πολύ καλή θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν σ’ αυτή, γίνεται μέσω των μαθηματικών διαγωνισμών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία από το 1933, όπου συμμετέχουν περίπου 15.000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Για τη διοργάνωση εργάζονται χωρίς καμία αμοιβή εκατοντάδες μέλη της Ε.Μ.Ε. Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς αυτές διοργανώσεις γίνεται από τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμών, καθηγητές πανεπιστημίου και μαθηματικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς. Η μόνη συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δυο συνοδών καθηγητών που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς, αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζει το κύρος της χώρας σε θέματα παιδείας. Οι μαθητές αυτοί έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε ονομαστά πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία δεν έχει καμιά κρατική επιχορήγηση.

Ελπίζουμε ότι ο υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς θα πράξει το αυτονόητο. Θα εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή της χώρας στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Επιστρέφουν στην εργασία τους απολυμένοι του Καζίνο Θράκης

Super User

“Γνώση και συνεργασία”: παρουσίαση υποψηφίων

Super User

Πρωτοχρονιά στο γηροκομείο Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies