INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Α.Μ.-Θ. για τον αγωγό φυσικού αερίου

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από περιφερειακούς συμβούλους που πρόσκεινται σε Ν.Δ., ΣυΡιζΑ και ΔημΑρ:

Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (24.6.2015) με την ψήφο των συμβούλων των παρατάξεων Ν.Δ., ΣυΡιζΑ και ΔημΑρ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Μ.Π.Ε. για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου ΤΑΠ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι αυτών των παρατάξεων ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και με τα μονοπωλιακά, επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την τροποποιημένη πρόταση για την Μ.Π.Ε. του ΤΑΠ, όπως έκανε και στην προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπου –υπενθυμίζουμε- είχε απορριφτεί ομόφωνα. Οι όποιες αλλαγές στη διέλευση του αγωγού δεν αλλάζουν την ουσία του ζητήματος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνει η φτωχομεσαία αγροτιά στην περιοχή των Τεναγών ενάντια στον αγωγό ΤΑΠ.

Από την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου αγωγού δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί ο ελληνικός λαός αλλά και τα εργατικά λαϊκά στρώματα της περιοχής μας.

Ο καβαλιώτικος λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνουν αυτές οι επενδύσεις. Το φυσικό αέριο «πέρασε» από την περιοχή της Καβάλας και δεν «ακούμπησε». Το δίκτυο της ΔΕΠΑ επεκτάθηκε μόνο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην πόλη και την περιοχή και όχι στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά. Οι εξαγγελίες και υποσχέσεις για δήθεν διεκδίκηση ανταποδοτικών οφελών από τη διέλευση του αγωγού και ότι θα απαιτήσουν την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στις πέντε μεγάλες πόλεις της περιοχής σε πρώτη φάση αποτελούν φρούδες ελπίδες.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς δεν μπορεί να υπάρχει κανένας ενεργειακός σχεδιασμός που θα διασφαλίζει τη λαϊκή ευημερία και τα λαϊκά συμφέροντα. Καμιά αστική κυβέρνηση, καμιά περιφερειακή διοίκηση, δεν μπορεί να υποχρεώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν με όρους που αντιστρατεύονται την κερδοφορία τους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ως μοναδικό κριτήριο το μέγιστο ποσοστό κέρδους, γι’ αυτό ο κάθε όμιλος επενδύει εκεί που μπορεί να το διασφαλίσει. Με το ίδιο κριτήριο ανταγωνίζονται οι όμιλοι μεταξύ τους για το ποιος θα διασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Οι δε διακηρύξεις του ΣυΡιζΑ για δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό είναι απατηλές μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της Ε.Ε.

Οι όποιες κρατικές παρεμβάσεις στοχεύουν στη σχετική ρύθμιση διαφορετικών συμφερόντων των μονοπωλίων μέσα στον ενεργειακό τομέα αλλά και στο σύνολο της οικονομίας, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού καπιταλισμού.

Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ’ τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί ριζικά:

Mε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της ενέργειας και συνολικά στην οικονομία.

Στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κοινωνικοποιημένους όλους τους τομείς και τις πηγές ενέργειας.

 

Σχετικά άρθρα

Συμβουλές του ΚεΠΚα για τις αποκριές

Super User

Φασιστικό σύμβολο σε κλούβα των Μ.Α.Τ.

Super User

Στην Κομοτηνή το Διεθνές Φόρουμ Καπνού 2015

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies