INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Με αναφορά στην Ελλάδα το νέο μήνυμα Marcos-Moise

Κοινοποιούμε μήνυμα των εξεγερμένων υποδιοικητών Moisé και Galeano (πρώην Subcomandante Marcos) που αποτυπώνει την κατάσταση στο Μεξικό και -μεταξύ άλλων- αναφέρει καιτην Ελλάδα των από κάτω και από τα αριστερά, που ποτέ δεν εξαπατήθηκε με την ιστορία του δημοψηφίσματος“:

Προς την εθνική και διεθνή έκτη – προς τους πρώην μαθητές του Μικρού Ζαπατιστικού Σχολείου.

Σύντροφοι:
Η ημερομηνία για τον δεύτερο βαθμό (μόνο για όσους/ες πέρασαν τον πρώτο) του Μικρού Ζαπατιστικού Σχολείου πλησιάζει. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, οι ημερομηνίες είναι η 31 Ιουλίου και η 1η και 2η Αυγούστου του 2015.
Όχι, μην βιαστείτε. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ένα ταξίδι στο έδαφος των Ζαπατίστας. Αντίθετα, αυτή τη φορά αφορά στο να μην έρχεστε πια εδώ, τουλάχιστον όχι για το μικρό σχολείο. Ο δεύτερος βαθμός θα είναι παντού, εκτός των Ζαπατιστικών εδαφών. Ας εξηγήσουμε:
Όπως έχουμε ήδη πει, η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Λοιπόν, δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση δύσκολη. Η κρατική καταστολή ενάντια στους ιθαγενείς λαούς, όπως οι Yaquis (της Sonora), οι Nahuas (στη Santa María Ostula της πολιτείας Michoacán και στο Ayotitlán της πολιτείας Jalisco), εναντίον του δημοκρατικού συνδικάτου των δασκάλων (για πρώτη φορά στην Οαχάκα, αργότερα και στις υπόλοιπες πολιτείες) μας θυμίζει ότι όλοι οι “αποπάνω” δεν τιμούν το λόγο τους και ότι η προδοσία αποτελεί μέρος του τρόπου που κάνουν πολιτική.
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρείτε χρήματα για τις καθημερινές σας ανάγκες, πόσο μάλλον για συχνά ταξίδια ώστε να περάσετε μερικές μέρες εδώ.
Εμείς οι Ζαπατίστας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν σας πούμε ελάτε στο μικρό σχολείο ώστε να συνεχίσετε να μαθαίνετε πώς να μας βλέπετε πραγματικά, θα υπάρξουν ορισμένοι που θα μπορέσουν να το κάνουν. Όμως, η πλειοψηφία αυτών που πέρασαν την πρώτη τάξη είναι σύντροφοι/ισσες που δεν έχουν τα χρήματα για να έρθουν ή που πρέπει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους στις γεωγραφικές περιοχές όπου αγωνίζονται. Δηλαδή, πολύ απλά, δεν μπορούν να έρχονται εδώ κάθε τόσο. Δεν είναι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή δεν μπορούν. Υπάρχουν αρκετοί/ές που έκαναν ό, τι μπορούσαν για να έρθουν εδώ για το σεμινάριο του περασμένου Μάη και θα τους είναι πραγματικά δύσκολο να ξαναέρθουν.
Το μικρό σχολείο δεν πρέπει να είναι μόνο για εκείνους που δεν έχουν προβλήματα χρόνου ή συγκέντρωσης χρηματικού κεφαλαίου για ταξίδια. Αυτό που εμείς οι Ζαπατίστας θέλουμε είναι οι σύντροφοι/ισσές μας της Έκτης να μας δουν άμεσα, να μας δουνε και να μας ακούσουν και, όπως είναι σωστό, να λάβουν ό,τι νομίζουν χρήσιμο για αυτούς και να αφήσουν στην άκρη ό,τι δεν είναι χρήσιμο ή είναι ενοχλητικό.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα συνεχίσουμε να μιλάμε με εσάς και να μοιραζόμαστε την αμοιβαία μάθηση. Έτσι, έχουμε οργανώσει τα επόμενα επίπεδα του σχολείου (βαθμών 2 έως 6), ώστε να μην χρειάζεται να έρχεστε τόσο συχνά, αλλά, ας πούμε, μια φορά το χρόνο. Φυσικά, εμείς θα σας ενημερώνουμε εγκαίρως όταν θα υπάρχουν δυνατότητες για να έρθετε εδώ.
Με βάση αυτά, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι για τον δεύτερο βαθμό της εκπαίδευσης δεν θα υπάρχουν μαθήματα στα εδάφη των Ζαπατίστας. Φυσικά, αν θέλετε να έρθετε στα φεστιβάλ των Caracoles, είσαστε ευπρόσδεκτοι. Αλλά δεν χρειάζεται να έρθετε για το σχολείο.
Όμως θα υπάρξουν μαθήματα, και φυσικά, εξετάσεις. Και αυτός θα είναι ο τρόπος:
1. Όσοι πέρασαν την πρώτη τάξη θα λάβουν, μεταξύ της 30ής-31ης Ιουλίου και της 1ης Αυγούστου του 2015, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αν έχετε e-mail, αν όχι, θα σας στείλουμε ειδοποίηση μέσω του προσώπου που σας έφερε σε επαφή με το μικρό ζαπατιστικό σχολείο). Αυτά το e-mail θα έχουν ένα σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα με ένα βίντεο. Σε αυτό το βίντεο, μια ομάδα ειδικών εκπαιδευτικών Ζαπατίστας θα σας εξηγήσούν ό,τι χρειάζεται να εξηγηθεί. Για να δείτε αυτό το βίντεο θα χρειαστείτε έναν κωδικό πρόσβασης, όπως τον αποκαλούν, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνεται στο μήνυμα που θα σταλεί στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Το βίντεο δεν πρέπει να το δείτε μόνοι σας. Μπορείτε να συγκεντρώσετε τις συλλογικότητές σας, τις ομάδες σας ή τις οργανώσεις σας για να το παρακολουθήσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στους χώρους που έχουν δημιουργήσει η Έκτη και οι ομάδες στήριξης του EZLN σε ολό το Μεξικό, ή σε χώρους που ανήκουν στις ομάδες, στις συλλογικότητες και στις οργανώσεις της Έκτης σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει πάντως κανένα πρόβλημα. Είτε ατομικά είτε συλλογικά, θα δείτε και να ακούσετε συντρόφισσες και συντρόφους μας να σας εξηγούν ένα μέρος της γενεαλογίας του αγώνα των Ζαπατίστας. Όλοι έχετε ήδη ακούσει, δει, ακόμη και ζήσει κοντά στις βάσεις στήριξης των Ζαπατίστας, με τους αντάρτες- φύλακες “Votan” σας, με τις οικογένειές σας. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του αγώνα για την ελευθερία, σύμφωνα με τον Ζαπατισμό. Υπάρχουν και άλλα. Είναι σαν να είχαμε αποκαλύψει ένα μόνο κομμάτι του παζλ. Ή, όπως λένε, αυτό που λείπει, το καλύτερο, είναι αυτό που θα έρθει. Θα πρέπει επίσης να μελετήσετε το κεφάλαιο 1 του βιβλίου “Κριτική Σκέψη Ενάντια στη Λερναία Ύδρα του Καπιταλισμού”, τις ενότητες με τίτλο: “Κάποια από όσα πρέπει να αλλάξουν”, “Προς μια γενεαλογία του Αγώνα των Ζαπατίστας” και “Σημειώσεις για την αντίσταση και την εξέγερση”. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε το βιβλίο, επειδή αυτές οι ενότητες υπάρχουν ήδη στην ιστοσελίδα του Enlace Zapatista. Είναι πάντως καλύτερα να έχετε το βιβλίο, γιατί από εκεί μπορείτε να αποκτήσετε τη συλλογική εικόνα.

2. Αφού δείτε, ακούσετε και μελετήσετε όσα έχουν να πουν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοί μας στο βίντεο και αφού μελετήσετε τις ενότητες του βιβλίου, θα γράψετε ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ 6 ερωτήσεις. Θα στείλετε αυτές τις 6 ερωτήσεις σε μια διεύθυνση e-mail που θα συμπεριλαμβάνετε στο ηλεκτροινικό μήνυμα που θα λάβετε. Η ημερομηνία για την αποστολή των ερωτήσεών σας μπορεί να είναι οποιαδήποτε ημέρα και ώρα μεταξύ της 3ης Αυγούστου 2015 και της 3ης Οκτώβρη του 2015.

3. Εμείς δεν θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας ξεχωριστά, αλλά συλλογικά. Δηλαδή, πρόκειται να θέσουμε όλες μαζί τις ερωτήσεις σε συζήτηση και στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε κείμενα, βίντεο και ηχογραφημένα μηνύματα, μέσω των οποίων θα ανταποκριθούμε. Κάθε φορά που θα διαβάζετε ένα κείμενο της γενικής διοίκησης του EZLN ή θα ακούτε μια ηχογράφηση των Votan, θα ξέρετε ότι θα είναι μια απάντηση στις ερωτήσεις σας. Αν δεν ακούσετε μια απάντηση σε κάποια ερώτησή σας, μην απελπίζεστε, πολύ απλά αυτό θα σημαίνει ότι υπάρξουν περισσότερες λέξεις που έρχονται ότι θα σας απαντήσουμε αργότερα. Δεν θα υπάρξουν μεμονωμένες απαντήσεις, μόνο γενικές και συλλογικές.
4. Οι ερωτήσεις είναι σημαντικές. Ο τρόπος μας ως ζαπατίστας, είναι ότι οι ερωτήσεις είναι πιο σημαντικές από τις απαντήσεις. Και είναι τα ερωτήματα που θα αξιολογηθούν ώστε να αποφασιστεί αν θα περάσετε και αν θα περάσουμε στην τρίτη τάξη.
5. Μπορείτε μάλλον να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους Ζαπατίστας δεν είναι οι βεβαιότητες, αλλά οι αμφιβολίες. Πιστεύουμε ότι οι βεβαιότητες αδρανοποιούν. Δηλαδή, όποιος/α καλύπτεται από βεβαιότητες, παραμένει ικανοποιημένος/η και ακίνητος/η, σαν να ήξερε ήδη όλες τις απαντήσεις. Σε αντίθεση με αυτό, οι αμφιβολίες και οι ερωτήσεις παρακινούν στην κίνηση και την αναζήτηση. Δεν προσφέρουν την επανάπαυση, αλλά την αμφιβολία και τη μη-συμμόρφωση, σαν να μην υπήρχε ούτε νύχτα ούτε ημέρα. Και οι αγώνες από τα κάτω και από τα αριστερά, σύντροφοι και συντρόφισσες, γεννιούνται μέσα από τη διαφωνία, την αμφιβολία, την ανησυχία. Αν κάποιος είναι ικανοποιημένος και επαναπαυμένος, είναι είτε επειδή περιμένει να του πουν τι να κάνει είτε επειδή του έχουν ήδη πει τι να κάνει. Αν κάποιος παραμένει ανήσυχος, είναι γιατί ψάχνει τι πρέπει να κάνουμε.
6. Έτσι, θα σας πούμε τώρα τι πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να αποφασιστεί αν κάποιος/α θα προχωρήσει στην τρίτη τάξη: οι 6 ερωτήσεις που θα έχετε υποβάλει ξεχωριστά. Αυτό είναι που θα αξιολογήσουν οι Votan για να δουν αν θα σας βάλουν στη λίστα “συνεχίζει για Γ’βάθμια.”

Λοιπόν σύντροφοι και συντρόφισσες, αυτό είναι το μόνο που θέλαμε να σας πούμε για την ώρα. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από το μικρό σχολείο και μέσα από ό,τι άλλο, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλους και όλες εκείνους/ες που αγωνίζονται για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, όπως ο λαός των Nahua στην Ostula που απαιτεί δικαιοσύνη για την επίθεση στην κοινότητά τους, κατά την οποία δολοφονήθηκε από τον ομοσπονδιακό στρατό το παιδί E. REYES GARCÍA, όπως ο λαός των Nahua στην Ayotitlán, που δέχτηκαν επίθεση από τους παρακρατικούς και την αστυνομία που δουλεύουν για τη πολυεθνική εξορυκτική εταιρεία Ternium, όπως οι οικογένειες των 47 εξαφανισμένων της Ayotzinapa, όπως οι οικογένειες των παιδιών του παδικού σταθμού ABC (επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν τους αναφέρουν πια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να αγωνίζονται για δικαιοσύνη), όπως οι οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων και των εξαφανισμένων σε όλο τον κόσμο, όπως η εξεγερμένη συνδικαλιστική Ένωση των Εκπαιδευτικών, όπως η Ελλάδα των από κάτω και από τα αριστερά, που ποτέ δεν εξαπατήθηκε με την ιστορία του δημοψηφίσματος, όπως οι κρατούμενοι που συνεχίζουν ακόμη και πίσω από τα κάγκελα να αμφισβητούν την εξουσία και το κράτος, όπως όσοι και όσες αμφισβητούν την εξουσία και το κράτος στους δρόμους και στην ύπαιθρο σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, όπως οι αυτόχθονες λαοί που συνεχίζουν να υπερασπίζονται την Μητέρα Γη, όπως όσοι και όσες δεν ξεπουλιούνται, δεν υποχωρούν και δεν παραδίνονται.
Επειδή η αντίσταση και η εξέγερση είναι που παραβαίνουν τις γεωγραφίες και τα ημερολόγια των αποπάνω. Διότι, όταν οι αποπάνω προβλέπουν την ήττα, την απογοήτευση και την παράδοση, υπάρχει πάντα κάποιος, κάποια που λέει “ΟΧΙ”. Διότι, για να δούμε πώς τελικά έχουν τα πράγματα, στις ρίζες της ελευθερίας υπάρχει πάντα ένα «όχι» που γαντζώνεται στη γη, τρέφεται και αναπτύσσεται από αυτήν.
Εντάξει λοιπόν. Και ας μην ξεχνάμε ούτε το σήμερα ούτε το χθες, έτσι ώστε αύριο να θυμόμαστε τι μέλλει ακόμα να έρθει.

Εξεγερμένος υποδιοικητής Moisés, Διευθυντής του μικρού ζαπατιστικού σχολείου

Εξεγερμένος υποδιοικητής Γκαλεάνο, σύμβουλος του μικρού ζαπατιστικού σχολείου.

(εδώ το πρωτότυπο κείμενο στα ισπανικά).

 

 

Σχετικά άρθρα

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης απαγορεύουν το Gay Pride

Super User

480.000 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία είκοσι χρόνια

Super User

Στυγνή εκμετάλλευση στα ευρωπαϊκά σκλαβοπάζαρα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies