INDEXANTHI.GR
Διάφορα

“Νέο εργατικό ατύχημα στην Ξάνθη με διανομέα της e-food”

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την προηγούμενη ανακοίνωση μας για τα εργατικά ατυχήματα στην Ξάνθη και είχαμε νέο περιστατικό με εργαζόμενο διανομέα της efood το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, που μετά από σύγκρουσή του με αυτοκίνητο, είχε κάταγμα σε σπόνδυλο στη μέση και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Εκφράζουμε τις ευχές μας στον συνάδελφο για γρήγορη ανάρρωση, αλλά και την απαίτησή μας για την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφεται το δελτίο τύπου, το συμβάν δεν έχει δηλωθεί σαν εργατικό ατύχημα, αλλά σαν τροχαίο.

Την ώρα που εκατοντάδες διανομείς της efood σε όλη την Ελλάδα ξεσηκώνονταν ενάντια στην πρόθεση της εργοδότριας εταιρίας, πατώντας πάνω στο αντεργατικό έκτρωμα της Ν.Δ. -το νομοσχέδιο Χατζηδάκη- να μετατρέψει τους εργαζόμενους από εργάτες σε «συνεργάτες», με τη μαζική τους αντίδραση και πάλη κατάφεραν να πάρει απόφαση-δέσμευση η εταιρία να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Την ίδια ώρα στην Ξάνθη δεν «κουνήθηκε» φύλλο, με ευθύνη και της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, ενώ είχε καταθέσει αίτημα η Ε.Σ.Α.Κ. (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜε) για προκήρυξη απεργίας σε συντονισμό με τα σωματεία του κλάδου σε όλη την Ελλάδα στις 24 Σεπτέμβρη.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, οι εργαζόμενοι διανομείς στην Ξάνθη -τόσο οι delivery όσο και οι courier- να παραδειγματιστούν από τις κατακτήσεις των συναδέλφων τους σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας, να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, να διεκδικήσουν να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πλήρη ασφάλιση, κατοχυρωμένα μέσα στη Σ.Σ.Ε. στον επισιτισμό, η οποία πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους, καθώς και επαναφορά των απωλειών σε μισθούς. Σταθερό ωράριο, 5ήμερο, 7ωρο ή 8ωρο συνολικά για τους εργαζόμενους. Ένταξη των διανομέων στα βαριά και ανθυγιεινά. Να οριοθετηθεί η εμβέλεια της διανομής. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, όπως για παράδειγμα ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων, μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης που θα παρέχονται από την επιχείρηση.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Σχετικά άρθρα

Έκπτωση στο Κ.Τ.Ε.Λ. και διανομή ρυζιού από τον Σύλλογο Τριτέκνων Ξάνθης

Super User

Καταγγελία του ΠΑΜε Ξάνθης

Super User

Η ατζέντα της ημέρας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies