INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία διαρρέεται από τον τύπο εν μέσω πανδημίας

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες πολλών αντικρουόμενων ειδήσεων με μορφή διαρροών -σε αρκετές παραλλαγές- από τα Μ.Μ.Ε., για την πρόθεση του ΥΠιαΘ να καταθέσει πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και μάλιστα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα σχέδιο νόμου το οποίο φέρεται να αφορά αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, νέες θεματικές ενότητες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης κ.τ.λ.

Όλη η κοινωνία διανύει μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη εκπαιδευτική διαδικασία για μας και τους μαθητές μας, με πολλές δυσκολίες. Μέλημά μας είναι να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με γνώμονα, πάντα, την ψυχολογική, ηθική και παιδαγωγική στήριξη των μαθητών μας.

Όλες αυτές οι «αποκλειστικές πληροφορίες» αποπροσανατολίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα από το δύσκολο έργο της, προκαλώντας ανασφάλεια και αγανάκτηση. Όσοι τις δημοσιεύουν θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να αναφέρονται σε συγκεκριμένες πηγές και στοιχεία. Εκτός κι αν τα στοιχεία αυτά υπάρχουν και οι «διαρροές» έχουν γίνει σκόπιμα από κύκλους του υπουργείου για να «προετοιμάσουν» το έδαφος και να «μετρήσουν» τις αντιδράσεις κοινής γνώμης και εκπαιδευτικών.

Θα ήταν φρόνιμο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠαιΘ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Αν οι «διαρροές» περί επικείμενου σχεδίου νόμου για την παιδεία είναι ανυπόστατες, οφείλει να τις διαψεύσει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τη συγκυρία μέσα στην οποία λειτουργούμε. Είναι αυτονόητο ότι το έργο της πολιτείας πρέπει να έχει συνέχεια και επείγοντα ζητήματα να ρυθμίζονται. Οι ιδιαίτερες, όμως, συνθήκες κάτω από τις οποίες παλεύουμε να επιτελέσουμε το έργο μας, καθιστούν επίσης αυτονόητο ότι η πολιτεία έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους εδώ και πολλές δεκαετίες κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου. Θα αποτελέσει μεγάλο ολίσθημα, πιθανό εγχείρημα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠαιΘ, εκμεταλλευόμενη μια συγκυρία όπου εκτιμά πως οι αντιδράσεις κοινωνίας κι εκπαιδευτικών δεν θα έχουν δυναμικά χαρακτηριστικά λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται, να προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις πάνω σε ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου ή/και αντιπαράθεσης εδώ και πολλά χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠαιΘ να σεβαστεί τον θεσμικό της ρόλο, να απευθυνθεί στην κοινωνία όχι μέσω «διαρροών» αλλά με σεβασμό στο δύσκολο έργο που οικογένειες κι εκπαιδευτικοί έχουν επωμιστεί το κρίσιμο αυτό διάστημα και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αντεκπαιδευτικό πρόσημο, που θα καταδεικνύουν περιφρόνηση στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Σχετικά άρθρα

Εξοπλισμός τηλεδιάσκεψης-τηλεκπαίδευσης σε όλα τα ΕπαΛ

Super User

Για την πρώτη μέρα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Super User

Ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies