INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ξανθιώτικα καλέσματα συμμετοχής στην απεργία

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Όλοι, όλες στην ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 17 ΑΠΡΙΛΗ Συγκέντρωση – 11:00 πμ στην Κεντρική Πλατεία

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Προετοιμάζουμε την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.

Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς όμως επιμένουμε. Το έγκλημα δε θα συγκαλυφθεί. Να πληρώσουν οι ένοχοι!

Προσπερνάμε τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είναι σταθερά στρατευμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας, των κοινωνικών διαλόγων και της κοινωνικής ειρήνης, που είναι προσκολλημένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και στην Ξάνθη, με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης να είναι απών αρνούμενο να πάρει απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη, περιμένοντας τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να περιοδεύσουν την πόλη μας για να προπαγανδίσουν την απεργία της 17η Απρίλη, όπως και έγινε και αντί να βρεθεί με σωματεία κι εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς, συναντήθηκε με εργοδοτικές ενώσεις, όπως τους Βιομήχανους και Βιοτέχνες κι Εμπόρους της Ξάνθης καθώς και με τοπικούς παράγοντες. Γιατί άραγε;

Η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο υπονόμευσης των αγώνων των εργαζόμενων είναι η οργάνωση κι ο αγώνας μέσα από τα συνδικάτα να προετοιμάσουμε την απεργία στις 17 Απρίλη, βγαίνοντας μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Σε χώρους δουλειάς και κλάδους αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν κατακτήσεις, υπογράφονται συμβάσεις σε εργοστάσια μετά από χρόνια, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης και όχι της μοιρολατρίας, δείχνουν το δρόμο που είναι ανάγκη οι αγώνες αυτοί να δυναμώσουν παντού.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι ανησυχούν για τους αγώνες που βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, που πάνε κόντρα στα κέρδη και την εκμετάλλευση.

Ως εδώ! Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δε δεχόμαστε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι «αυξήσεις» που θα προκύψουν από τον απαράδεκτο καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, έχει εξαφανιστεί από τα πριν λόγω ακρίβειας. Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με καθεστώς ελαστικών σχέσεων και δεν μπορούν να ζήσουν με 400 ευρώ, οι ονομαστικές αυξήσεις των 20-30 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της απελπισίας.

Η ΝΔ μιλάει για αποκλιμάκωση στα κύματα ακρίβειας την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη σε ετήσια βάση συνέχισε να τρέχει με 3,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα που ξεπερνούν το 35%, με την βενζίνη να πλησιάζει τα 2 €/lt. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Αυτή είναι που οδηγεί κάθε εργατικό – λαϊκό σπίτι να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες να προασπίσουν τα δικαιώματα μας. Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία!

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα και νόμους στην υγεία και την παιδεία. Οι πανεκπαιδευτικοί αγώνες δύο μηνών έχοντας στο επίκεντρο το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με σύγχρονες, ποιοτικές σπουδές για όλους, ήταν η απάντηση των πολλών, της πλειοψηφίας των φοιτητών και του ελληνικού λαού απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή και στην Ξάνθη είμαστε αντιμέτωποι με αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο απογυμνωμένο από βασικές ειδικότητες, με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού κι εξοπλισμού, ακριβοπληρώνουμε για γιατρούς, φάρμακα κι εξετάσεις.

Με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα «νόμιμα» φακελάκια η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση υπηρεσιών. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την υγεία του λαού στα χέρια των γερακιών της υγείας, δε θα περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, δυναμώνουμε το μέτωπο για την υπεράσπιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Καμία εμπλοκή – Καμία συμμετοχή στον πόλεμο

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στενάζουμε η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Δε συμβιβαζόμαστε με το έγκλημα γενοκτονίας που συντελείται ακατάπαυστα σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με καθοριστική συμβολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Δεν έχουν καμία δουλειά οι ένοπλες δυνάμεις έξω από τα σύνορα της χώρας, σε αποστολές που μας εμπλέκουν πιο βαθιά σε ευρύτερους σχεδιασμούς μοιράσματος των συνόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

17 Απρίλη Απεργούμε ξανά για τις ζωές μας διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα πραγματικής ανακούφισης που θα προστατεύουν το εργατικό- λαϊκό εισόδημα.

Παλεύουμε για:

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης.

► Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

► Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

► Μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με τον Νομό μας να είναι πρωτοπόρος σε εργατικά ατυχήματα. Στελέχωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ κι αύξηση των ελέγχων.

► Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

► Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

► Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές ενέργειας και καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

► Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

► Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

► Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Ξάνθης και της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

► Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ξάνθης

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ξάνθης καλεί τα μέλη του στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απριλίου, 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Δεν αντέχουμε την θανατηφόρα ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τις εξοντωτικές περικοπές που επέβαλαν στις πληρωμένες συντάξεις μας, που τις κατέστησαν προνοιακά βοηθήματα.

Απορρίπτουμε την εμπορευματοποίηση της υγείας, των φαρμάκων, τις δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Πληρώσαμε και πληρώνουμε για όλα αυτά, για να τα έχουμε δωρεάν. Δεν ανεχόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την εγκληματική λογική που λέει “όποιος έχει χρήματα θα ζει και όποιος όχι θα πεθαίνει”!

Απαιτούμε:

 • Γενναίες αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα.
 • Πλήρη ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην καταβαλλόμενη σύνταξη.
 • Να αποδοθεί άμεσα η 13η και 14η σύνταξη και τα αναδρομικά του ΙΙμήνου χωρίς προαπαιτούμενα.
 • Μέτρα κατά της ακρίβειας.
 • Να γίνουν τώρα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Σύλλογος Φοιτητών – Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Ο αγώνας μας για σύγχρονες, ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές συνεχίζεται! Το δίκιο θα νικήσει!

Εδώ και δύο μήνες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δίνουμε έναν δίκαιο και περήφανο αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον μας, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και για σπουδές στο ύψος των αναγκών μας. Οι φοιτητές βγαίνουμε κερδισμένοι! 

Η κοινή πάλη με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, όπως αποδείχτηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να φρενάρουμε, να εμποδίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική που μας διώχνει από τα σπίτια μας στις εστίες, που τσακίζει τις σπουδές μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως στους Μηχ Περ και τους Αρχ Μηχ που οι σχολές μας πλέον κάθονται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα. Είναι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που δεν έχει λεφτά για επαρκή καθηγητικό προσωπικό στις σχολές μας αλλά επιλέγει να ξοδεύει δις € για τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να στέλνει φρεγάτα στην εμπόλεμη ζώνη στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πόλη μας στις 28/2 – ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη –έστειλαν μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη του εγκλήματος, ούτε την συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στα «επόμενα Τέμπη».

Οι φοιτητές δείξαμε τη δύναμη μας!

Μέσα από τον Φοιτητικό μας Σύλλογο με μαζικότατες Γενικές συνελεύσεις με την αγωνιστική μας αδιαλλαξία και πλάι στους φοιτητές όλης της χώρας καταφέραμε να υψωθεί ένα πανελλαδικό, οργανωμένο κίνημα που διεκδικεί πραγματικά δωρεάν σπουδές, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση, με σύγχρονες υποδομές και φοιτητικές εστίες, σύγχρονα προγράμματα σπουδών, πτυχία με αξία και όχι με τιμή, δουλειά με δικαιώματα  στο αντικείμενο που σπουδάζουμε και αντιπαρατεθήκαμε με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περεταίρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσα από τον «ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης» που θεωρεί ως «δεδομένο και αυτονόητο» το να χρυσοπληρώνουν οι γονείς μας φροντιστήρια, νοίκια, δίδακτρα, την πολιτική που αντιμετωπίζει τις σπουδές ως εμπόρευμα,  για να πάρουμε ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην κατ’ όνομα «δημόσια-δωρεάν» εκπαίδευση, αντίληψη που τελικά καλλιεργεί κλίμα αποδοχής και των ιδιωτικών ΑΕΙ. Γκρεμίσαμε την κυβερνητική προπαγάνδα και δεν λυγίσαμε από την επιχείρηση τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές.

Τώρα, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Είμαστε πιο πολλοί, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να παλέψουμε για τις σπουδές που μας αξίζουν! Η κυβέρνηση στριμώχτηκε, η πολιτική της καταδικάστηκε από την πλειοψηφία της νεολαίας. Όσο για την κυβερνητική νεολαία, την ΔΑΠ, αυτή απομονώθηκε από την πρώτη στιγμή από τους ίδιους τους φοιτητές μέσα στα αμφιθέατρα!

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή, όμως καταψηφίστηκε στα αμφιθέατρα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των ιδιοκτητών κολεγίων, αλλά και την βολική για την ίδια στάση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις ακολούθησαν την ίδια πολιτική υπονόμευσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και βουλευτές τους δήλωσαν υπέρ στην αναθεώρηση του άρθρου 16,  ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων πατώντας σε στρωμένο έδαφος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επέλεξε να γίνει ο νεκροθάφτης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κόντρα στη θέληση της νεολαίας και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ενώ ξεδιάντροπα κατηγορούσε τους φοιτητές ως «εγκληματίες» και τους αγώνες μας ως «παράνομους», η ίδια δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι υπηρετεί τα κέρδη των λίγων θεωρείται «νόμιμο» και ό,τι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολλών «παράνομο».

Ο αγώνας συνεχίζεται! Η νίκη θα είναι των φοιτητών!

Κάθε φοιτητής που διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θέλει ένα δημόσιο πραγματικά δωρεάν σύγχρονο πανεπιστήμιο και ένα πτυχίο με αξία που να αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα έχει θέση στον αγώνα!

Γιατί δεν θα ανεχτούμε να κλείνουν τα τμήματα μας ή να συγχωνεύονται και να χαραμίζονται κόποι μιας ζωής για τα κέρδη των λίγων.

Γιατί την ίδια ώρα που πετάνε τους εστιακούς φοιτητές από το Α2 στο δρόμο ή τους δίνουν σάπια δωμάτια με μούχλα και κατοικίδια ποντίκια και κατσαρίδες, μας κοροϊδεύουν με μια εικονική ανακαίνιση τα τελευταία 2 χρόνια.

Γιατί δεν ντρέπονται να μιλούν για αναβάθμιση του ΔΠΘ σε 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στης χώρας, όταν λόγω της τεράστιας υποχρηματοδότησης τα τμήματα μας υποφέρουν από την υποστελέχωση. Στο 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας το τμήμα των ΗΗΜΥ έχει σοβαρές ελλείψεις στα εργαστήρια τόσο σε εργαστηριακό προσωπικό όσο και εξοπλισμό αφού, οι καμένες αντιστάσεις είναι περισσότερες από ότι οι λειτουργικές και οι παλμογράφοι είναι υπό εξαφάνιση , ενώ το τμήμα των Πολ Μηχ δεν έχει καν εργαστήρια. Μάλιστα το τμήμα των Πολ Μηχ είναι τόσο μπροστά που εδώ και χρόνια έχει παραδώσει την μεγαλύτερη αντισεισμική τράπεζα των Βαλκανίων σε επιχειρηματικούς ομίλους, στερώντας την πρόσβαση στους φοιτητές. Η κατάσταση στο τμήμα των Αρχ Μηχ είναι γνωστή σε όλους μας, μια σχολή χωρίς κτίριο και κυλικείο, που οι φοιτητές για να σπουδάσουν αναγκάζονται να δίνουν εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο σε αναλώσιμα και εργασίες, ενώ και εκεί με την συνταξιοδότηση καθηγητών αρκετά τμήματα θα συγχωνευτούν κάνοντας την διεξαγωγή του μαθήματος ακόμη δυσκολότερη, γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν αντικαταστάτες καθηγητές.

Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία!

Οι φοιτητές έχουμε γυρίσει ήδη μία εβδομάδα στις σχολές μας και συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τα οποία λειτουργεί το πανεπιστήμιο μας, με το εισιτήριο για την μεταφορά μας στις έξω σχολές και τις εστίες να έχει αυξηθεί. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που έχουν οδηγήσει στον κατακερματισμό όλων των φοιτητικών παροχών, που παραδίδονται σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να αδειάζουν οι τσέπες μας για να μετράνε κέρδη. Η απάντηση του υπουργού παιδείας όμως είναι ξεκάθαρη, που επιλέγει να δώσει 1 δις για την περεταίρω επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, από τα οποία θα δοθούν 700 εκατ για ανέγερση εστιών από κατασκευαστικούς ομίλους στις οποίες θα επιβληθεί ενοίκιο, αγνοώντας πλήρως τα πολύ οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν ήδη και συγκεκριμένα εδώ στην Ξάνθη που ξεσπιτώνουν τους φοιτητές γιατί οι ανακαινίσεις που γίνονται από εργολάβους έχουν καθυστερήσει δύο χρόνια. Οι φοιτητές κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε πελάτες κανενός ιδιώτη και παλεύουμε για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές. Ενώ δεν μας παρέχεται τίποτα από όλα αυτά απαιτούν από εμάς να ολοκληρώνουμε τις σπουδές μας σε ν+2 χρόνια και μας απειλούν με διαγραφές.

Γιατί γνωρίζουμε ότι με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων όλα αυτά θα γίνουν χειρότερα. Με το μεγάλο παζάρι πτυχίων που στήνουν θα πουλιούνται και αγοράζονται πτυχία διαφορετικών ειδών και ταχυτήτων στην λογική… “ότι πληρώνεις, παίρνεις”, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων. Αυτό θα οδηγήσει σε απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του καθενός. Στην ουσία, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων και καταργείται το ενιαίο ισχυρό πτυχίο και, εν συνεχεία, η ενιαία ένταξη στην αγορά εργασίας έτσι τα πτυχία πλέον υποβαθμίζονται και μετατρέπονται σε φακέλους προσόντων. Ενώ από την άλλη, κατακερματίζεται ο κλάδος των μηχανικών, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε έννοια συλλογικής διεκδίκησης  και αναγκάζοντας τους αποφοίτους να διαπραγματεύονται ατομικά για τους όρους εργασίας τους (ωράριο, μισθός κλπ). Οδηγώντας μας στην τελική σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων (μέσα από μεταπτυχιακά, σεμινάρια κλπ) μέχρι να θεωρηθούμε άξιοι και άξιες για μια θέση εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, προχωράει και η επί του πρακτέου ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων με την είσοδο των αποφοίτων του κολλεγίων στο ΤΕΕ(Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)!

Έτσι και τώρα μπορούμε και πρέπει να μπλοκάρουμε μέτρα όπως

Την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια προπτυχιακά προγράμματα σπουδών αρχικά για αλλοδαπούς φοιτητές, που στην ουσία  προετοιμάζει  τη γενίκευσή τους.

Την κύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ για την πλήρη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων. Αυτό σημαίνει ότι τα 32 ιδιωτικά κολέγια θα γίνουν αυτόματα «πανεπιστήμια»!

Το κλείσιμο ή τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων.

Την επιβολή ενοικίων στις εστίες και αντιτίμων στις λέσχες αφού πλέον τα δημόσια θα ψάχνουν χρηματοδότηση για να αντέξουν στον ανταγωνισμό!

Για όλους αυτούς τους λόγους τώρα είναι που πρέπει να μαζικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τον Σύλλογο μας και να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας! Γνωρίζουμε πως ο αγώνας που δίνουμε απαιτεί αντοχή και διάρκεια, έχει στόχο και προοπτική το Πανεπιστήμιο που συμβαδίζει με τις δυνατότητες της εποχής μας και τις κοινωνικές ανάγκες. Για αυτό και ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε χθες ούτε θα τελειώσει αύριο. Θα συνεχίζεται με όλες τις μορφές και αιτήματα, μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, αντλώντας δύναμη από το δίκιο μας και από κάθε νέα και νέο που δεν συμβιβάζεται. Τώρα ο αγώνας κλιμακώνεται μπροστά στην πανελλαδική απεργία 17 Απρίλη, που πρέπει να εκφραστεί για ακόμη μία φορά η συμπόρευση μας με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μαθητές, όλη την κοινωνία με σύνθημα «Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις σπουδές μας, τη ζωή μας». Ο εχθρός για όλη την κοινωνία είναι κοινός, είναι η πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και έχουν φτάσει εμάς και τις οικογένειες μας σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με την ακρίβεια, τους πολύ χαμηλούς μισθούς, των κατακερματισμό των πανεπιστημίων και των πτυχίων μας. Διαχρονικά πολλοί επιχείρησαν να ¨ξεμπερδέψουν¨ με το φοιτητικό κίνημα αλλά δεν τα κατάφεραν. Παραλάβαμε την αγωνιστική σκυτάλη από τις προηγούμενες γενιές και θα την παραδώσουμε στις επόμενες, περήφανοι για τους αγώνες μας και σίγουροι ότι η νίκη θα είναι των φοιτητών και όλου του λαού!

Διεκδικούμε:

 • Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές.
 • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των κυβερνήσεων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
 • Δωρεάν φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, αναλώσιμα, βιβλία  κτλ) για όλους και όλες.
 • Πτυχίο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος.
 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα κολέγια. Όχι στην κύρωση της σύμβασης της Λισαβόνας
 • Καμιά σκέψη για κάρτες σίτισης. Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές
 • Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές
 • Επαρκή φύλαξη των εστιών στην ευθύνη του πανεπιστημίου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους φύλακες
 • Καμία μεταφορά, κανένα ξεσπίτωμα φοιτητή από το σπίτι του εν μέσω εξεταστικής, καμία εκκένωση κτηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση στο Β2.
 • Άμεση ενημέρωση και ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Οι οικότροφοι του κτηρίου Α2 να μεταφερθούν στα ανακαινισμένα Β κτήρια όπως δεσμεύτηκε η πρυτανεία
 • Αγορά εκτυπωτών και αναλωσίμων ειδικά στην αρχιτεκτονική, με ευθύνη του πανεπιστημίου
 • Κυλικείο στο κτήριο που στεγάζεται η αρχιτεκτονική, υπό την ευθύνη του πανεπιστημίου με τιμές προϊόντων σε τιμές κόστους
 • Πρόσληψη καθηγητών και εργαστηριακού προσωπικού σε όλα τα τμήματα
 • Σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό για τα εργαστήρια των ΗΜΜΥ και των Μηχ. Περιβάλλοντος
 • Έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι παραπάνω ανάγκες
 • Ούτε σκέψη για διαγραφές
 • Στεγαστικό επίδομα μηνιαίο 400ευρώ για όλους τους φοιτητές χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Να γυρίσει τώρα πίσω η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα»

Προχωράμε σε:

 • Καλούμε όλα τα τμήματα σε ξεσηκωμό! Παντού να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε τμήμα και έτος, να γίνει υπόθεση όλων ο αγώνας για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας!
 • Κινητοποίηση στον Κοσμήτορα για το ζήτημα των μεταφορών και της λέσχης κατά την διάρκεια της εξεταστικής που θα διαρκέσει μέχρι τέλει Ιουλίου
 • Κινητοποιήσεις στους προέδρους των τμημάτων
 • Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 17/04 στις 11:00 στην κεντρική πλατεία
 • Κινητοποίηση την Παρασκευή 19 Απριλίου στην σύνοδο των πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη.

Σχετικά άρθρα

Στον Γιώργο Κολλάρο (1955-2020)

Super User

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης

Super User

Ξανθιώτικοι φορείς για τις απολύσεις στα “Πετρέλαια Καβάλας”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies