INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Ξανθιώτικες ανακοινώσεις για το (αντι)εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης, τις Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, εκδόθηκαν οι ακόλουθες ανακοινώσεις για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο (παρατίθενται αυτούσιες):

Ε.Λ.Μ.Ε.

Η κυβέρνηση, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, φέρνει για συζήτηση στη βουλή νομοσχέδιο που σηματοδοτεί σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης επισημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτό να έρχεται ένα νομοσχέδιο που αφορά την εκπαίδευση και μάλιστα σε τέτοια έκταση με τα σχολεία κλειστά και χωρίς τη δυνατότητα να συζητηθεί σε Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αγωνίες των πολιτών και τη δημοκρατική νομιμότητα και να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο.

Επιφυλασσόμαστε να το συζητήσουμε μόνο αφού ανοίξουν τα σχολεία και γίνει δυνατό το κάλεσμα Γενικών Συνελεύσεων και συναθροίσεων χωρίς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Σε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας με προεξάρχον το θέμα της επιβίωσης ανθρώπων και κοινωνιών εκμεταλλεύεται το υπουργείο παιδείας την ασφάλεια που του παρέχει ο κατ’ οίκον περιορισμός και η αναστολή των δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που καθιστά αδύνατο να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις για να καταθέσει νομοσχέδιο που σαρώνει την εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες. Η μεθόδευση αυτή βοηθά να αποσοβηθούν οι αντιδράσεις του μαθητικού και εκπαιδευτικού κόσμου μεθόδευση που, σε συνδυασμό με την σκανδαλώδη μονοφωνία των ΜΜΕ, αποδεικνύει αυταρχισμό και απουσία σεβασμού για τις αγωνίες των πολιτών.

Από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του νομοσχεδίου γίνεται φανερή η προσήλωση σε νεοφιλελεύθερους αλλά και αναχρονιστικούς δογματισμούς που έφεραν, πριν από λίγα χρόνια, τα σχολεία στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η ιδεολογική γραμμή της κυβέρνησης είναι παρούσα:

– στην εμμονή για απόλυτο έλεγχο,

– στην εντατικοποίηση και αυστηροποίηση του πλαισίου σπουδών και του περιεχομένου του,

– στη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα και την πριμοδότηση της ιδιωτικής κερδοφορίας, που μοιραία οδηγεί σε ανισότητες, διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Ό,τι μπορεί να δώσει δημοκρατική ανάσα στα σχολεία, ό,τι μπορεί να είναι δημιουργικό και διαφορετικό συντρίβεται στο όνομα μιας κατ΄ επίφαση αριστείας και συμμόρφωσης.

Σταχυολογούμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία των αντιεκπαιδευτικών και αντιδραστικών αλλαγών, άμεσα αντιληπτά με την πρώτη ανάγνωση, και θα επανέλθουμε:

– Μετατροπή της Β/θμιας σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε όλες τις τάξεις και θεσμοθετώντας πανελλαδικού τύπου εξετάσεις.

-Επαναφορά της ισοπεδωτικής τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο, που θα οδηγεί χιλιάδες μαθητές/τριες στα φροντιστήρια, τον αποκλεισμό και τα φτηνά προγράμματα μεταγυμνασιακής κατάρτισης.

– Αύξηση του αριθμού των πρότυπων σχολείων, δημιουργώντας συνειδητά και σκόπιμα ένα νέο τοπίο στην εκπαίδευση με σχολεία δύο κατηγοριών, προσηλωμένο στο ταξικό ιδεολόγημα της υποτιθέμενης «αριστείας».

– Επιμονή στην τιμωρία και όχι την πρόληψη και την παιδαγωγική διαδικασία με την αυστηροποίηση των μαθητικών ποινών, και την ….αναγραφή της διαγωγής των μαθητών/τριών στους απολυτήριους τίτλους και άρα τον δια βίου στιγματισμό.

– Αποκλεισμός των μαθητών/τριών άνω των 17 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ με το αστήρικτο σκεπτικό της εξάλειψης του μπούλινγκ, ενισχύοντας έτσι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αυτό σημαίνει τον αποκλεισμό πάνω από το 1/3 του μαθητικού δυναμικού.

– Εσωτερική και εξωτερική τιμωρητική αξιολόγηση για σχολεία και εκπαιδευτικούς. – Κατηγοριοποίηση των σχολείων και ένταση του ανταγωνισμού με στόχο την χειραγώγηση και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών.

– Δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των αναπληρωτριών/τών μέσω της αύξησης των ετών ποινής όσων δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Παρενθετικά επισημαίνουμε, χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της κυβέρνησης, ότι σε ολόκληρο το νομοσχέδιο δεν εμφανίζεται πουθενά το θηλυκό γένος. Προφανώς απευθύνεται μόνο στους μαθητές και τους καθηγητές και όχι στις μαθήτριες και καθηγήτριες.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία να μην κατατεθεί στη Βουλή, να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

28 Απριλίου συμμετέχουμε στην Πανελλαδική μέρα δράση για τους εργαζόμενους!

Εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και σε συνθήκες που αντικειμενικά περιορίζουν τη δυνατότητα συλλογικών διαδικασιών από την πλευρά των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και των ΕΛΜΕ, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα. Πρόκειται για απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια ενάντια στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που δίνουν εδώ και μέρες τη μάχη για τη στήριξη των μαθητών, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες αναστολής λειτουργίας των σχολείων, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Πρωτοχρονιά ψήφισε τον νόμο για τους αναπληρωτές και Πάσχα τον νόμο για το Λύκειο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατακαλόκαιρο κατάργησε το Πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτή τη φορά «σπάει το κοντέρ» της πολιτικής αθλιότητας. Αξιοποιεί την «κρίση του κορονοϊού» ως «ευκαιρία» για να υλοποιήσει τα σχέδιά της απέναντι στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

 «Ο κορονοϊός απειλεί την υγεία μας, η κυβέρνηση τα μορφωτικά δικαιώματα»!!

Το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά, να αποσυρθεί εδώ και τώρα γιατί:

Προωθείται η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο!! Αντί να πάρουν άμεσα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, για τη δημιουργία σύγχρονων και υγιεινών σχολικών τάξεων, προωθούν το στοίβαγμα μέχρι και 26 μαθητών σε αίθουσες κλουβιά και σε κοντέινερ. Απλά αίσχος!

Η καθιέρωση του ελάχιστου αριθμού των 20 μαθητών ανά τάξη στα 7θέσια και πάνω Δημοτικά και των 16 στα 2θίεσια και πάνω Νηπιαγωγεία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, σε απολύσεις αναπληρωτών και φυσικά θα χειροτερεύσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς, θέτει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των μαθητών να μορφωθούν, να περάσουν στα Πανεπιστήμια. Διατηρεί το Λύκειο – εξεταστικό κέντρο του Γαβρόγλου, το ενισχύει και προχωράει σε ακόμα πιο βαθιές και αντιδραστικές αλλαγές. Εισάγει την Τράπεζα Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. Αυξάνει τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο. Στην πράξη θα έχουμε μίνι πανελλαδικές για κάθε τάξη (με την Τράπεζα Θεμάτων) συν τις πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Το Λύκειο μετατρέπεται σε «εξεταστική αρένα», ο ανταγωνισμός θα γιγαντωθεί, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας αλλά και οι γονείς θα πρέπει να ματώσουν για να έχουν τύχη, αν έχουν.

Με τη ρύθμιση για ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους

Επανέρχεται η αναγραφή της «διαγωγής» στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου και οι λεγόμενες πολυήμερες αποβολές στο όνομα της πειθαρχίας των μαθητών! Όμως η συνειδητή πειθαρχία, η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αλληλεγγύη, η αγάπη για τη μάθηση είναι αξίες που καλλιεργούνται μέσα από το ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου, τους στόχους και τις αξίες που καλλιεργεί.

Η εισαγωγή των λεγόμενων «εργαστηρίων δεξιοτήτων» δεν έχει σκοπό την κάλυψη υπαρκτών αναγκών των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αντίθετα ανοίγει ο δρόμος για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου. Αντί να δοθεί προτεραιότητα στις αναγκαίες αλλαγές των Αναλυτικών Προγραμμάτων και των Σχολικών Εγχειριδίων, που προωθούν τα Μαθηματικά του «περίπου», τη διδασκαλία της Γλώσσας μέσα από συνταγές μαγειρικής, την αποσπασματικότητα στη γνώση, αντί να ενισχυθεί η σύγχρονη γενική παιδεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά, που είναι και το υπόβαθρο για την κατάκτηση των αναγκαίων ικανοτήτων, τελικά ενισχύονται όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν οδηγήσει το σχολείο στα σημερινά αδιέξοδα.

Στο Νηπιαγωγείο, όπου τα νήπια και προνήπια δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τη χρήση της μητρικής γλώσσας εισάγεται το αντικείμενο των Αγγλικών. Ανοίγει ο δρόμος για νέες επικίνδυνες αλλαγές που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της Προσχολικής Αγωγής. Την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις, να ενισχύσουν τα Νηπιαγωγεία με όλο το απαραίτητο βοηθητικό (π.χ. τραπεζοκόμους) και επιστημονικό προσωπικό (π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς).

Δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών του σχολείου για τη στελέχωσή τους με το αντίστοιχο προσωπικό. Δεν μπορεί η ευθύνη, όχι μόνο για παιδαγωγικά αλλά και για κοινωνικά, ψυχολογικά και αλλά ζητήματα, που αφορούν και άλλες ειδικότητες, που δεν υπάρχουν σήμερα στα σχολεία, όπως π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ., να μεταφέρεται για μια ακόμα φορά στις πλάτες των εκπαιδευτικών μέσω του θεσμού των Εκπαιδευτικών Εμπιστοσύνης.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην εκπαίδευση. Οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τιμωρούνται για μια ακόμα φόρα οι αναπληρωτές, που επί 20 και πλέον χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσής τους εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, τιμωρούνται με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας. Η διάταξη για την «κατά προτεραιότητα κάλυψη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων» ομολογεί με τον πιο επίσημο τρόπο πως το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας θα αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες κενά σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις και τις ειδικότητες.

Οι διατάξεις για κατά προτεραιότητα κάλυψη στην Ειδική Αγωγή των κενών στα Ειδικά Σχολεία φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αφήνει χιλιάδες κενά σε Τμήματα Ένταξης, Παράλληλης Στήριξης κ.ά. ακάλυπτα. Ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής χρειάζεται όλοι οι μαθητές από την πρώτη μέρα του σχολείου να έχουν τον εκπαιδευτικό δίπλα τους. 

Η εισαγωγή των υποχρεωτικών εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των σχολείων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και την άμεση εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης έρχεται ως επιστέγασμα στη λειτουργία ενός σχολείου υποχρηματοδοτούμενου, που αναζητά «χορηγούς» και «χρηματοδότες». Ενός σχολείου κατηγοριοποιημένου και διαφοροποιημένου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με τους γονείς θα καλείται να διαχειριστεί τη φτώχεια από την ελλιπή κρατική υποχρηματοδότηση.

Οι διατάξεις για την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση αποτελούν και τους δείκτες ελέγχου όλων των παραπάνω αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί και επεκτείνει το πλαίσιο που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρεί τον πυρήνα του και προχωρά πολλά βήματα παρακάτω, το εξειδικεύει και το συγκεκριμενοποιεί. Η αξιολόγηση δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας για ουσιαστική μόρφωση. Δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων αλλά  και του ίδιου του έργου του εκπαιδευτικού. Επί της ουσίας γίνεται ακόμα πιο βαθιά η κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών με διάφορα κριτήρια και ειδικά με τα «εκπαιδευτικά αποτελέσματα». Ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, οι ίδιοι οι μαθητές και οι οικογένειές τους, για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και από την άλλη στόχος είναι να αθωώνονται οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά έχει «αξιολογηθεί» και παίρνει κάτω από τη βάση.

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Τώρα είναι ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Έχουμε τη δύναμη και την πείρα να τους εμποδίσουμε, να ακυρώσουμε τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, να οργανώσουμε τον αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες.

Σχετικά άρθρα

Διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών της Ξάνθης

Super User

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Super User

Γενική συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης τη Δευτέρα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies