INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Οδηγίες της Π.Α.Μ.-Θ. προς το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε επιχείρηση παραγωγής σκευασμάτων κρέατος στην Καβάλα και λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα, κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει το κοινό για τα παρακάτω:

Καταναλωτές

Με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του κορωνοϊού της επιδημίας CoViD-19 στον άνθρωπο από το κρέας και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η θερμότητα που αναπτύσσεται κατά το μαγείρεμα καταστρέφει πιθανούς παθογόνους παράγοντες και φυσικά και τον κορωνοϊό. Είναι λοιπόν προφανές πως το κρέας και όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που υφίστανται θερμική επεξεργασία, είναι απολύτως ασφαλή και κατάλληλα για κατανάλωση.

Πέραν των ανωτέρω, η τήρηση ορισμένων μέτρων όπως

 • το καλό πλύσιμο των χεριών (τουλάχιστον 20”), των σκευών και των επιφανειών, με σαπούνι και νερό και η εφαρμογή απολυμαντικού(>70% σε αλκοόλη) μετά τον χειρισμό του κρέατος
 • η πλύση των συσκευασιών(κονσέρβες ή μη πορώδεις συσκευασίες) για το συσκευασμένο κρέας, με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό (>70% σε αλκοόλη)

μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας για μηχανική μεταφορά του ιού. Ο κορωνοϊός είναι βιώσιμος ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά (κατ’ άλλους ως 7-10 ημέρες), ως 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και τέσσερις ώρες σε χαλκό.

Επιχειρήσεις τροφίμων

Πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμόζονται οι οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ. για τη βιομηχανία τροφίμων και το προφίλ επικινδυνότητας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του φορέα στη διαδρομή « Ενημέρωση – Δελτία τύπου – Άλλα » καθώς και στους παρακάτω συνδέσμους:

 • https://www.efet.gr/files/profil_epikindinotitas.pdf
 • https://www.efet.gr /files/odigos_biomixania_trofimon.pdf.

Τα σφαγεία, οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα κρέατος, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, είναι δυνατόν να ευνοήσουν την εμφάνιση κρουσμάτων της νέας επιδημίας, όχι εξ αιτίας των τροφίμων αλλά λόγω μη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας κατά την παραγωγική διαδικασία. Ως εκ τούτου θα πρέπει:

 • Στους χώρους παραγωγής των εγκαταστάσεων να εισέρχεται μόνον το προσωπικό και όσοι έχουν να επιτελέσουν κάποια εργασία
 • Να εφαρμόζεται θερμομέτρηση του προσωπικού πριν την είσοδό του στην επιχείρηση
 • Να χρησιμοποιούνται απαραίτητα προστατευτική μάσκα, γάντια και φόρμες μιας χρήσης από κάθε εργαζόμενο, επισκέπτη ή πελάτη
 • Να προβλεφθεί ελαχιστοποίηση του προσωπικού στους χώρους παραγωγής, όσο αυτό είναι εφικτό (μικρές σταθερές ομάδες με βάρδιες μικρής διάρκειας και απόσταση μεταξύ των εργαζομένων μεγαλύτερη από δύο μέτρα)
 • Για τις επιχειρήσεις που ο χώρος παραγωγής πρέπει να έχει σταθερά χαμηλή θερμοκρασία με χρήση συσκευών κλιματισμού, οι συσκευές αυτές πρέπει να συντηρούνται και να απολυμαίνονται τακτικά, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται φυσικός αερισμός των χώρων παραγωγής
 • Η κάθε εγκατάσταση προμηθεύεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη της τα ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων
 • Για τυχόν συναλλαγές με το κοινό τηρούνται κατά περίπτωση όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Τέλος, οι παραπάνω επιχειρήσεις πρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την απολύμανση και τον φυσικό αερισμό των χώρων παραγωγής για αποφυγή διασποράς του ιού (π.χ. υπεριώδης ακτινοβολία τύπου C, ιονιστές πλάσματος, εγκατάσταση ανιχνευτών CO2 κ.α.) αν αυτές είναι εμπορικά διαθέσιμες.

Σχετικά άρθρα

Εγκρίθηκαν από την Π.Α.Μ.-Θ. δεκαοκτώ προσλήψεις για το 2016

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Μήνυμα του εργαζόμενου της “Ζανόν” Ραούλ Γκοδόι προς τους εργαζόμενους της ΒιοΜε

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies