INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Ξάνθης για τα κρούσματα στις σχολές του Δ.Π.Θ.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν πέντε κρούσματα στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, τα οποία είχαν παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης. Σε αυτό το πλαίσιο η σχολή έκλεισε και στάλθηκε mail στους φοιτητές του έτους που είχαν μάθημα, ότι θα διεξαχθούν τεστ για CoViD-19 και ότι τα μαθήματα θα συνεχίσουν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα τεστ όπως περιμέναμε ήταν απειροελάχιστα, καθώς ούτε όλο το έτος που βρισκόταν στην ίδια αίθουσα με τα κρούσματα δεν δικαιούνταν να κάνει τεστ. Η στάση των υπευθύνων του Ε.Ο.Δ.Υ. και του πανεπιστημίου ήταν απαράδεκτη, καθώς προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση. Μας αφήνουν λοιπόν στη μοίρα μας με μόνη εναλλακτική να κάνουμε τεστ επί πληρωμή σε εξωτερικά ιατρεία, μια δυνατότητα που προφανώς δεν έχουμε όλοι.

Συνολικά, είναι απαράδεκτη η στάση του Δ.Π.Θ. και της κυβέρνησης, αφού γίνεται προφανές ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική μεριμνά για την προστασία και ασφάλεια των φοιτητών, καθώς για μια ακόμα φόρα τα δωρεάν τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ οι φοιτητές που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή θα βγουν θετικοί στον ιό, αφήνονται στη μοίρα τους αφού αρκετοί είναι ανασφάλιστοι και δεν γνωρίζουν πού και πώς θα περιθαλφθούν και πώς θα πληρώσουν για την περίθαλψη αυτή.

Αποτελέσματα της πολιτικής που αρνείται την ανάγκη μέτρων κρατικής ευθύνης, ακόμα και τη βασική ανάγκη διεξαγωγής μαζικών τεστ, είναι και τα πέντε κρούσματα σε ένα μόλις έτος στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Μάλιστα, από τότε μαθαίνουμε ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και στις σχολές των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων. Ήταν ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα στις σχολές, όταν μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας (δυο καθαρίστριες ανά σχολή), όταν δεν γίνονται γενικές απολυμάνσεις των κτιρίων αλλά ό,τι προλάβουν να καθαρίσουν οι καθαρίστριες μέσα στο χρονικό όριο που τους δίνεται για να ξεκινήσει το επόμενο μάθημα, όταν τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν μειωθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο μέσα σε αυτά.

Όλα αυτά προφανώς έρχονται να συνδεθούν με την όλη πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» που έρχεται να την ξεπλύνει και να αποβάλλει από πάνω της την ευθύνη που έχει απέναντι στον λαό να πάρει πραγματικά μετρά προστασίας. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι ότι στην χώρα τα κρούσματα ξεπερνούν τα χίλια ημερησίως. Την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια ανοίγουν με ένα μείγμα εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης. Άνοιγμα επικίνδυνο αφού τα μέτρα προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ η τηλεκπαίδευση -που κατά τα άλλα εισάγεται για «έκτακτους λόγους» και ως μέτρο προστασίας- εξυπηρετεί τις πολιτικές της κυβέρνησης για την παιδεία, μέσω αποκλεισμών των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, ελαστικοποίηση του προγράμματος και τις ύλης κ.α. Είδαμε άλλωστε πως και στα σχολεία χρησιμοποιήθηκε η τηλεκπαίδευση ως κατασταλτικός μηχανισμός των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Ως φοιτητές πρέπει να καταγγείλουμε το άνοιγμα των σχολών με αυτούς τους ορούς. Η κατάσταση στις σχολές του Δ.Π.Θ. είναι ίδια με αυτή όλων των πανεπιστημίων πανελλαδικά. Δεν γίνονται απολυμάνσεις, οι καθαρίστριες είναι λίγες και δεν αρκούν, δεν χορηγούνται δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας, δεν γίνονται τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ και δεν υπάρχει δωρεάν περίθαλψη. Το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη απέναντί μας, ενώ ήταν απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, πρέπει να παλέψουμε για τα αυτονόητα.

Διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολών: δωρεάν μαζικά τεστ, ολιγομελή τμήματα, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους, αύξηση δρομολογίων, μόνιμες προσλήψεις σε καθαριότητα, ασφάλιση και περίθαλψη για όλους.

  • Όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μετρά προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολών
  • Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους
  • Αύξηση δρομολογίων των λεωφορείων
  • Μόνιμες προσλήψεις σε καθαριότητα
  • Όχι στην τηλεκπαίδευση
  • Μαζικά-δωρεάν τεστ για όλους
  • Επαναφορά της φοιτητικής ασφάλισης.
  • Ίση, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Σχετικά άρθρα

Γενική συνέλευση και ψήφισμα του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης για τα νηπιαγωγεία

Super User

Για το πρόγραμμα “ευ ζην”

Super User

Γιορτή του ΚεΣΠΕΜ στο Δροσερό

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies